Αρχική Στήλες Ψαρεύοντας στα Δωδεκάνησα Μια «Ανοιξιάτικη» αρματωσιά

Μια «Ανοιξιάτικη» αρματωσιά

0
Dodekanisos

Στην τεχνική του casting, όταν χρησιμοποιούμε μια οποιαδήποτε αρματωσιά που φέρει επάνω της ένα παράμαλλο με δύο αγκίστρια, συνήθως προορίζεται για να δεχθεί κάποιο μεγάλο δόλωμα, όπως είναι η ολόκληρη σαρδέλα, ο γαύρος ή το καλαμάρι. Αυτή η τακτική είναι πραγματικά καθοριστικής σημασίας, όμως επιστρατεύεται κυρίως για τα χειμερινά μας ψαρέματα.

Κατά την περίοδο της άνοιξης, αυτό που μας απασχολεί δεν είναι τόσο η ανθεκτικότητα των αρματωσιών και των δολωμάτων στις κακουχίες των δυνατών καιρών, όσο η μέγιστη δυνατή φυσική παρουσία του δολώματος. Την εποχή που διανύουμε, τα περισσότερα είδη ψαριών που βρίσκονται στην παράκτια ζώνη, είναι κατά κύριο λόγο μικρότερων μεγεθών, συγκριτικά πάντα με άλλες εποχές, αλλά σαφέστατα πολύ περισσότερα σε αριθμό. Η επιφυλακτικότητα όμως και ειδικά των σχετικά μεγαλύτερων ψαριών που παραμένουν στο γιαλό, αυτή την εποχή βρίσκεται στο ζενίθ. Δυστυχώς, η διαύγεια του νερού της θάλασσας, τα κάνει να αποφεύγουν τα αγκίστρια μας ή στην καλύτερη περίπτωση να τσιμπολογούν τα δολώματα, πολύ προσεκτικά.
Για τους παραπάνω κυρίως λόγους, καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις συνήθειες, τον εξοπλισμό, αλλά ίσως ακόμη και να απαλλαχτούμε προσωρινά από κάποια επιπλέον αξεσουάρ, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε στις αρματωσιές μας. Στο εξής λοιπόν, όλες οι επιλογές που θα κάνουμε θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την εποχή και την καχυποψία των ψαριών. Μια πολύ καλή επιλογή για παράδειγμα, είναι η παρακάτω αρματωσιά που θα παρουσιάσουμε και έχει σαν στόχο να μην πονηρεύει τα ψάρια, ενώ μπορούμε να τους προσφέρουμε ταυτόχρονα δύο διαφορετικά δολώματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού πολλές φορές συμβαίνει να προτιμούν περισσότερο ένα συγκεκριμένο δόλωμα, ανάλογα πάντα με την περιοχή και το είδος του ψαριού που στοχεύουμε.

Η αρματωσιά
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για την συγκεκριμένη αρματωσιά είναι ότι μπορεί να δουλέψει αρκετά καλά, τόσο σε ομαλούς βυθούς, όσο και σε «άγριους». Τα φύκια, οι μεγάλες πέτρες και τα βράχια, δεν θα πρέπει να μας προβληματίζουν, αφού ένα από τα πλεονεκτήματα της είναι ότι κατά την ανάκτηση της αρματωσιάς, το παράμαλλο θα ανέβει αρκετά ψηλά αποτρέποντας έτσι το πιθανό σκάλωμα. Ενώ, όταν αυτή βρίσκεται στο βυθό και κάποιο ψάρι τσιμπήσει, λειτουργεί ως συρόμενη. Έτσι, δεν προκαλεί την παραμικρή αντίσταση στα πρώτα αναγνωριστικά «τραβήγματα», του ψαριού.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι με την συγκεκριμένη αρματωσιά μπορούμε να καλύψουμε αρκετά μεγάλες αποστάσεις, φθάνοντας σχετικά εύκολα στα βαθύτερα σημεία του βυθού, που ομολογουμένως κατοικούν περισσότερα είδη ψαριών.

Τα υλικά
Για να κατασκευάσουμε την αρματωσιά θα χρειαστούμε τα κάτωθι υλικά:

• 1.50μ. πετονιά διαμέτρου 0.40 ή 0.45mm, για το κυρίως σώμα.
• 80εκ. αόρατη πετονιά διαμέτρου 0.26 ή 0.28mm, για το μεγάλο παράμαλλο.
• 10 εκ. αόρατη πετονιά διαμέτρου 0.26 ή 0.28mm, για το μικρό παράμαλλο(δένουμε απευθείας επάνω στο μεγάλο παράμαλλο με παραγαδίσιο κόμπο).
• 1 στριφτάρι Νο10 τύπου rolling.
• 1 στριφτάρι No 8 τύπου rolling.
• 1 ταχυσύνδεσμο προσάρτησης μολυβιού.
• 2 ελαστικές χάντρες προστασίας κόμπων 6χιλ.
• 2 αγκίστρια κατά προτίμηση No 4

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments