Αρχική Επικαιρότητα Μη αναγκαίος ο εμβολιασμός όλων κάθε 4 με 6 μήνες λέει ο...

Μη αναγκαίος ο εμβολιασμός όλων κάθε 4 με 6 μήνες λέει ο επικεφαλής της επιτροπής ειδικών της Αγγλίας!

0
protothema.gr
Dodekanisos

Αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού η άποψη κορυφαίου Βρετανού επιστήμονα, επικεφαλής της της επιτροπής “ειδικών” για τους εμβολιασμούς (JCVI), που βοήθησε στην κατασκευή και παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca. Είναι επίσης σύμβουλος του ΠΟΥ και επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου εμβολίων της Οξφόρδης.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Andrew Pollard, μιλώντας στο BBC Radio 4, εξέφρασε ενστάσεις για την φρενίτιδα που επικρατεί με τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων. Υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός όλου του πλανήτη σε μόνιμη βάση δεν είναι ούτε βιώσιμη λύση ούτε είναι κάτι που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά. «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο», λέει. 

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν ισχυρά αντισώματα για μερικούς μήνες μετά την τρίτη δόση. Αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να εκτιμηθεί εάν, πότε και πόσο συχνά όσοι είναι ευάλωτοι θα χρειαστούν πρόσθετες δόσεις».

Τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα για την καταπολέμηση νέων παραλλαγών, αλλά τονίζει ότι: «Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε τέσσερις έως έξι μήνες. Δεν είναι βιώσιμο ή προσιτό. Στο μέλλον, πρέπει να στοχεύσουμε τους ευάλωτους, αντί να δίνουμε ενισχυτικά σε όλα τα άτομα άνω των 12 ετών».

Την ίδια στιγμή ο Andrew Pollard αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς στην Αφρική λέγοντας: «Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό της Αφρικής με μια δόση. Άρα δεν πρόκειται να φτάσουμε σε ένα σημείο κατά το οποίο τέσσερις δόσεις για όλους τους ανθρώπους θα είναι κάτι διαχειρίσιμο».

«Θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές μετά την ”Όμικρον”. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα συμπεριφερθούν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την άποψή μας για το τι είναι σωστό να πράξουμε» επισημαίνει ο καθηγητής.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments