Αρχική Videos Μετά τον Μακρόν και ο Μισέλ βάζει …φρένο στις ΗΠΑ, αλλάζουν τα...

Μετά τον Μακρόν και ο Μισέλ βάζει …φρένο στις ΗΠΑ, αλλάζουν τα δεδομένα;

0

«Αρκετοί» Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται στο πλευρό του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στη θέση του ότι η ΕΕ δεν πρέπει να είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές της Ουάσιγκτον, ειδικά όταν πρόκειται για την Κίνα, ακόμη κι αν δεν το λένε δημόσια, όπως παραδέχθηκε δημόσια ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Μακρόν προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τη Δυτική Ευρώπη να επιδιώξει «στρατηγική αυτονομία» ώστε να μην «εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας». Ανέφερε ως παράδειγμα μια πιθανή αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν.

«Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα έλεγαν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο Εμμανουέλ Μακρόν», σχολίασε ο Μισέλ. Αλλά «νομίζω ότι αρκετοί σκέφτονται πραγματικά όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν».
«Η συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ παραμένει ισχυρή», εκτίμησε. Αλλά «αν αυτή η συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σημαίνει ότι ακολουθούμε τυφλά, συστηματικά τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλα τα θέματα, όχι δεν ισχύει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι συζητήσεις στην ΕΕ για την αύξηση της αυτονομίας της από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, παραγκωνίστηκαν εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία. Οι Βρυξέλλες υποστήριξαν σθεναρά την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να τιμωρήσει τη Ρωσία με κυρώσεις και να εξοπλίσει την Ουκρανία εναντίον της, ακόμη και όταν η αποσύνδεση από τη ρωσική οικονομία συνέβαλε στον πληθωρισμό και έπληξε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ωστόσο είναι φανερό πως πλέον αρχίζουν και γίνονται δεύτερες σκέψεις.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments