Αρχική Επικαιρότητα Μερική χαλάρωση των μέτρων από σήμερα στην χώρα

Μερική χαλάρωση των μέτρων από σήμερα στην χώρα

0
Φωτ. Menelaos Michalatos / SOOC
Dodekanisos

Δημοσιεύθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο η υπουργική απόφαση για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, τα οποία θα ισχύουν από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 έως τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00. 

Μεταξύ άλλων, επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο στην εστίαση μόνο για καθήμενους. Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την παράταση ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού έως τις 7 Φεβρουαρίου για όσους δεν μπόρεσαν αυτές τις ημέρες να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδας». 

Συνοπτικά, τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες: 

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

  • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
  • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων,  συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά ΕΔΩ ολόκληρο το ΦΕΚ

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments