Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Με τις… φαβέλες του Ριο Ντε Ντζανέιρο μοιάζουν οι παραλίες στη Μύκονο

Με τις… φαβέλες του Ριο Ντε Ντζανέιρο μοιάζουν οι παραλίες στη Μύκονο

1
Dodekanisos

Αλγεινή εικόνα που θυμίζει τις φαβέλες του Ρίο Ντε Τζανέιρο παρουσιάζουν οι παραλίες της Μυκόνου. Το γεγονός πως έχουν στηθεί πρόχειρα παραπήγματα και ξαπλώστρες έως το κύμα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στα social media με τις περισσότερες να σχολιάζουν αρνητικά την εικόνα. Οι ξαπλώστρες έχουν φτάσει να είναι κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα κάτι που σίγουρα δεν επιτρέπεται τόσο με βάση την αισθητική αλλά περισσότερο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί αιγιαλού και παραλίας.

Φαίνεται πως αν και το πρόβλημα είναι γνωστό κανείς τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και κεντρικό δεν είναι πρόθυμος να κάνει κάτι για να μπει τέλος στην ασυδοσία που επικρατεί στο νησί των ανέμων. Φαίνεται πως ζούμε σε μια εποχή που όλα θυσιάζονται στο βωμό του χρήματος και κανείς δεν ενοχλεί εκείνους που παρανομούν αρκεί να ρέει το χρήμα…

Προς κάθε ενδιαφερόμενο το news12.gr θυμίζει τι ισχύει για την εκμετάλλευση αιγιαλού και παραλίας.

Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει την παραχώρηση της απλής χρήσης της παραλίας, ήτοι τη δυνατότητα μίσθωσής της από επιχειρηματίες προκειμένου να τοποθετήσουν έναντι συγκεκριμένου τιμήματος, ομπρέλες και ξαπλώστρες, πλωτές εξέδρες για θαλάσσια σπορ με εγκαταστάσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 15 τετραγωνικά μέτρα, φουσκωτές παιδικές χαρές που επιπλέουν στη θάλασσα καθώς και καντίνες με τραπεζοκαθίσματα (πάλι έως 15 τ.μ.). Η σχετική παραχώρηση γίνεται είτε από τον οικείο δήμο είτε για ορισμένες ακτές από την Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, ορίζεται ρητά ότι η παραχώρηση της παραλίας δεν θα πρέπει να επηρεάζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της, που σημαίνει πως ο καθένας εάν το επιθυμεί μπορεί να απλώσει την πετσέτα του και να απολαύσει το μπάνιο.

Υπό ποιους όρους τοποθετούνται φέτος ομπρέλες και ξαπλώστρες

Σύμφωνα με τις νομοθετικές αλλαγές που επιψηφίστηκαν πέρυσι από τη Βουλή, η παραχώρηση προς εκμετάλλευση από ιδιώτες δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% της παραλίας και σε έκταση τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι, ακόμη και ο χώρος που παραχωρείται προς τον επιχειρηματία δεν μπορεί να καλύπτεται ολόκληρος, αλλά κατά 60% (μη υπολογιζομένου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος) προκειμένου να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα αι παράλληλα προς τη θάλασσα και να διατηρείται ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή «πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων». Πρόκειται για διάταξη που καταπατείται κατά κόρον αφού όλοι έχουμε δει τις ξαπλώστρες να φθάνουν μέχρι το κύμα.

Σε περίπτωση ύπαρξης συνεχόμενων όμορων επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον 2 μέτρων εκατέρωθεν των ορίων τους.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] δυσφήμιση; Μετά τις παραλίες της Μυκόνου που όπως γράφαμε πριν από μερικές ημέρες θυμίζουν τις …φαβέλες της […]