Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Κόνσολας: «Ακατάλληλο το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου»!

Κόνσολας: «Ακατάλληλο το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου»!

0
Το Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου
Dodekanisos

Την επικινδυνότητα του κτηρίου που στεγάζει τις δικαστικές υπηρεσίες στη Ρόδο αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι το κτήριο έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αφού δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης εδώ και πολλά χρόνια.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για τη στατικότητα του κτηρίου αλλά και για την ασφάλεια όσων εργάζονται σε αυτό ή το επισκέπτονται.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του κτηρίου αλλά και για την μετεγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι το 2014 είχε κατατεθεί πρόταση από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης να μεταφερθούν οι δικαστικές υπηρεσίες σε μέρος του χώρου του Παλαιού Νοσοκομείου και συγκεκριμένα στο νεοκλασικό του κτίριο  το οποίο λόγω αχρησίας έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης:

– Έχει γίνει έλεγχος, αντισεισμικός σχεδιασμός θωράκισης του κτηρίου  και μελέτη στατικότητας;

– Προτίθεται να δώσει εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και επισκευής του κτηρίου;

– Έχει ανατεθεί στις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου, η εντολή διερεύνησης μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Ρόδο στους χώρους του Παλαιού Νοσοκομείου; Ποιες είναι οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ερώτηση

Προς

Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη επισκευής και συντήρησης του κτηρίου που στεγάζει τα δικαστήρια της Ρόδου και δρομολόγηση των διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση τους»

Κύριε Υπουργέ,

Τα Δικαστήρια και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Ρόδο στεγάζονται σε ένα ιστορικής αξίας διατηρητέο κτήριο, το οποίο, όμως, έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και του οποίου οι χώροι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών απονομής της δικαιοσύνης.

Το κτήριο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αφού δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, εδώ και πολλά χρόνια.

Τα τεκμήρια της φθοράς είναι ευδιάκριτα, τόσο στους εξωτερικούς, όσο και στους εσωτερικούς χώρους, πέρα από το γεγονός της ακαταλληλότητάς του.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για τη στατικότητα του κτηρίου αλλά και για την ασφάλεια όσων εργάζονται σε αυτό ή το επισκέπτονται.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα του κτηρίου που στεγάζει τις δικαστικές υπηρεσίες της Ρόδου, είναι μια εικόνα υποβάθμισης της Δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο οφείλει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του κτηρίου, αλλά και για την μετεγκατάσταση μέρους των δικαστικών υπηρεσιών,

ούτως ώστε να αποφευχθεί, εφεξής, το απαράδεκτο φαινόμενο γραφεία να μετατρέπονται σε ακροατήριο.

Υπενθυμίζω ότι το 2014 είχε κατατεθεί η πρόταση από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης να μεταφερθούν οι δικαστικές υπηρεσίες σε μέρος του χώρου του Παλαιού Νοσοκομείου και συγκεκριμένα στο νεοκλασικό του κτίριο το οποίο λόγω αχρησίας έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Εάν υποθέσουμε ότι αυτή η πρόταση απαιτεί σχετικό χρόνο και συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, επιτακτική παραμένει η ανάγκη άμεσης έναρξης εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του κτηρίου, στο οποίο στεγάζονται σήμερα τα δικαστήρια στη Ρόδο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν γνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτήριο. Έχει γίνει έλεγχος, αντισεισμικός σχεδιασμός θωράκισης του κτηρίου και μελέτη στατικότητας;
  2. Προτίθεται να δώσει εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και επισκευής του κτηρίου;
  3. Έχει ανατεθεί στις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου, η εντολή διερεύνησης μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Ρόδο στους χώρους του Παλαιού Νοσοκομείου; Ποιες είναι οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για το συγκεκριμένο ζήτημα;
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments