Αρχική Uncategorized Τα χρέη «πνίγουν» τη δημοτική αρχή

Τα χρέη «πνίγουν» τη δημοτική αρχή

0
Dodekanisos

Aπελπιστική είναι η οικονομική κατάσταση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου. Με μελανά χρώματα περιέγραψε την οικονομική του εικόνα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Τσουκαλάς, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν είναι καθόλου καλή. Ο πρώην δήμος Πεταλούδων αν και δεν τον κατονόμασε, οφείλει μόνο προς τα ασφαλιστικά ταμεία το ποσό των 4.800.000 ευρώ! Στην πρώτη ενημέρωση για την «προίκα» που παρέλαβε ο Δήμος Ρόδου από τους πρώην 10 δήμους του νησιού μας, που έκανε ο κ. Τσουκαλάς στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διεφάνη ο προβληματισμός που επικρατεί στις τάξεις της δημοτικής αρχής για το τι μέλλει γενέσθαι. Από προχθές, ξεκίνησαν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, ενώ καθημερινά παραλαμβάνονται εντολές πληρωμών προς προμηθευτές και εργολάβους που απειλούν με την διακοπή έργων που εκτελούνται.
ΚατΆ αρχάς ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στη διαδικασία της απογραφής που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου, επαναλαμβάνοντας ότι πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση του Δήμου θα έχει σχηματιστεί έως το τέλος Ιανουαρίου και στις αρχές του επόμενου μήνα θα ενημερώσει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο.
Αν και προχθές ο κ. Τσουκαλάς απέφυγε να αναφερθεί σε νούμερα και αριθμούς, είπε:«Η οικονομική κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας του Δήμου, όπως είναι τα «Ιαλύσσιον» και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πεταλούδων, ενώ καθημερινά φτάνουν στο γραφείο μου εντολές πληρωμών.
Ως παράδειγμα, ανέφερε τα δάνεια που πήραν οι 10 Δήμοι για τα οποία καλείται να πληρώνει ετησίως ο Δήμος Ρόδου ως τοκοχρεωλύσια ετησίας το ποσό των 6.378.000 ευρώ. Η δε μισθοδοσία των μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων των 10 πρώην δήμων ανέρχεται μηνιαίως στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και του χρόνου στα 30.000.000 ευρώ. Την ίδια ώρα ελάχιστη είναι η τακτική επιχορήγηση που έλαβε προχθές ο Δήμος Ρόδου για τις λειτουργικές δαπάνες τους. Με τις κρατήσεις που έγιναν η επιχορήγηση αγγίζει το ποσό του 1.144.000 ευρώ όταν το 2010 ήταν 16.000.000 ευρώ.
«Υπάρχουν αρκετά ελλείμματα και στα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο ένας Δήμος χρωστά 4.800.000 ευρώ».
Αναμενόμενη λίγο – πολύ χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος ζήτησε να έχει περισσότερη ενημέρωση για το ενδεχόμενο να τεθεί ο Δήμος σε καθεστώς επιτήρησης.
«Ο κόσμος θέλει να ακούει και τα ονόματα όσων χρωστούν. Θέλω καλύτερη εικόνα με ονοματεπώνυμο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε 10 πρώην δήμους της Ρόδου.
Στον «αέρα» όμως φαίνεται ότι βρίσκονται και πολλά από τα έργα που εκτελούνται στους πρώην Δήμους του νησιού μας, καθώς έχει σταματήσει η χρηματοδότησή τους και οι εργολάβοι επισκέπτονται καθημερινά το γραφείο του αντιδημάρχου Μανώλη Σαββή, ζητώντας τα χρήματά τους με την απειλή να σταματήσουν την κατασκευή τους.
«Ζητώ συγνώμη από τους συμπολίτες μας για την ταλαιπωρία που θα υποστούν λόγω έργων. Σε όλο το νησί βρίσκονται σε εξέλιξη 300 έργα. Πολλά έχουν εμπλοκή ως προς την πληρωμή τους. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια ως προς τη χρηματοδότησή τους, εκτός από αυτά που εκτελούνται από ιδίους πόρους. Το ειδικό πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου και το ΘΗΣΕΑΣ θα διαψεύσουν τις προσδοκίες μας για τη χρηματοδότηση των έργων» τόνισε ο κ. Σαββής.
Υπερβολικό σε αριθμό χαρακτηρίστηκε από τον δήμαρχο Στάθη Κουσουρνά το προσωπικό που εργάζεται στο Δήμο της Ρόδου και τα νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με την διαπιστωτική πράξη ίδρυσης του ενιαίου δήμου υπηρετούν 1.279 υπάλληλοι εκ των οποίων οι 993 είναι μόνιμοι, οι 272 αορίστου χρόνου και οι 8 αορίστου μερικής απασχόλησης. Ο Δήμος κληρονόμησε και 6 έμμισθους δικηγόρους και μετατάχθηκαν σε αυτόν 46 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, που εργάζονται ως καθαρίστριες στα σχολεία της πόλης μας. Στα 70 νομικά πρόσωπα εργάζονται 878 υπάλληλοι.
«Το προσωπικό που έχουμε στο Δήμο είναι υπερβολικό, που σημαίνει ότι εντός έξι μηνών θα το διατάξουμε ώστε να είναι παραγωγικό και να το αξιοποιήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Κουσουρνάς.
Σε καλό πάντως κλίμα κύλησε η πρώτη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Ρόδου, όπου διεφάνη και η πρόθεση της συνεργασίας που υπάρχει για την επίλυση των προβλημάτων του νησιού μας. Δείχνοντας το στίγμα των προθέσεών του ο δήμαρχος, ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους επικεφαλής των άλλων τριών παρατάξεων, ώστε να υπάρχει σωστή ενημέρωση.
πηγή: www.proodos.net

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments