Αρχική Uncategorized «Θα χυθεί άπλετο φως»

«Θα χυθεί άπλετο φως»

0
Dodekanisos

Στο «φως» θα έρθουν όλα τα ευρήματα της απογραφής που γίνεται από τον ενιαίο Δήμο Ρόδου. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην ακολουθήσει την τακτική της συγκάλυψης, αν διαπιστωθούν ατασθαλίες στους 10 πρώην δήμους, στα νομικά πρόσωπα και στις εταιρείες του, αλλά έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε βάθος τη διαλεύκανση της υπόθεσης, στέλνοντας στη Δικαιοσύνη όσους με δόλο διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα. Ο ίδιος, φαίνεται ότι αποφεύγει σε αυτή τη φάση να δώσει στη δημοσιότητα τα ευρήματα της απογραφής που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Αν και ενημερώνεται καθημερινά από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Τσουκαλά για τα ευρήματα της απογραφής, είναι φειδωλός στις δηλώσεις τους αποφεύγοντας να αναφερθεί σε νούμερα και αριθμούς.
Αυξάνεται καθημερινά το έλλειμμα στον ενιαίο Δήμο της Ρόδου, γεγονός που προβληματίζει έντονα τον κ. Κουσουρνά για το τι μέλλει γεννέσθαι.
«Αυτό που με προβληματίζει είναι το έλλειμμα, δηλαδή οι υποχρεώσεις του Δήμου προς τους προμηθευτές εργολάβους δημοσίων έργων και τρίτους που δεν είναι άμεσα καταγεγραμμένες. Εμφανίζονται κάποια έργα στα οποία έγιναν επιπλέον εργασίες χωρίς όμως να ειναι καταγεγραμμένες. Αυτό το ελλειμμα το ανιχνεύουμε για να κάνουμε τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος Μαρτίου» τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
Στη διάθεση της Δικαιοσύνης θα βρίσκονται όλα τα στοιχεία που θα ζητήσουν από τον Δήμο Ρόδου, στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε στον Πταισματοδίκη, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου Κωνσταντίνος Μπούτσικος, για τα χρέη των πρώην 10 δήμων και τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Ερωτηθείς για το θέμα ο κ. Κουσουρνάς, είπε: «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αρχή και μπορεί να κάνει τους δικούς της ελέγχους. Θα διαθέσουμε όλα τα στοιχεία. Κι εμείς έχουμε τον δικό μας το δρόμο, θα κάνουμε αυτά που χρειάζονται μέχρι τον Φεβρουάριο γιατί προφανώς σε κάποια θέματα θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω διερεύνηση, είτε για δημοτικές ενότητες είτε για νομικά πρόσωπα, είτε για εταιρείες με ορκωτούς ελεγκτες».
Ανοιχτό όμως παραμένει και το θέμα των διαχειριστικών ελέγχων στους 10 πρώην δημους του νησιού μας. Ο κ. Κουσουρνάς τόνισε ότι οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν ελέγχους με ορκωτούς λογιστές κάθε χρόνο. Σε περίπτωση που κάποιοι δημοι δεν τους έκαναν θα γίνουν εντός του 2011 για να κλείσουν τα έτη 2008-2010 και να παραλάβει η νέα δημοτική αρχή. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να έγιναν ατασθαλίες στους πρώην 10 δήμους, ο δήμαρχος Ρόδου, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί αυτό, ό,τι υπάρχει θα έρθει στο φως».
Ερωτηθείς αν η δημοτική αρχή έχει την πολιτική βούληση να στείλει στη Δικαιοσήνη πολιτικούς άρχοντες του νησιού μας σε περίπτωση που διαπιστωθούν ατασθαλίες, ο δήμαρχος είπε: «Ο κώδικας προβλέπει ότι αν υπάρχει δόλος για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, προφανώς παραπέμπονται και όπου υπάρχουν διαχειριστικοί έλεγχοι και διαπιστώσουμε τέτοιες ενδείξεις θα στείλουμε τους φακέλους στη Δικαιοσύνη. Οι διαχειριστικοί έλεγχοι που γίνονται από τους ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης μπορούν να στείλουν φακέλους στον εισαγγελέα» και πρόσθεσε:
«Υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος στην Αυτοδιοίκηση. Το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να ξέρει τι γίνεται με τα οικονομικά των Δήμων. Κάθε μήνα είμαστε υποχρεωμένοι να στέλνουμε «φωτογραφία» των οικονομικών μας στο υπουργείο« τονισε ο κ. Κουσουρνάς.

πηγή: www.proodos.net (http://www.proodos.net/details.asp?ID=14992&catID=6)

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments