Αρχική Επικαιρότητα Κρήτη: Από τα συντρίμμια του σεισμού στο Αρκαλοχώρι… στην προσφορά!

Κρήτη: Από τα συντρίμμια του σεισμού στο Αρκαλοχώρι… στην προσφορά!

0
cretalive.gr
Dodekanisos

O Σάτζα Σπετίμ με καταγωγή από την Αλβανία, ζει τα τελευταία 26 χρόνια στην Κρήτη. Στο Αρκαλοχώρι, είχε κατορθώσει να δημιουργήσει με κόπο τη δική του επιχείρηση. Ώστε να μπορέσει με αξιοπρέπεια να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του. Στον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που έπληξε την Κρήτη, είδε τα πάντα να χάνονται. Όμως η τύχη -μέσα στην ατυχία- να παραμείνει ζωντανός, τον οδήγησε από σε έναν μονόδρομο προσφοράς.

Ειδικότερα, ταυτόχρονα με άλλα άτομα που θέλησαν να συνεισφέρουν με όποιο τρόπο μπορούσαν, έστησαν την κουζίνα στο εκθεσιακό κέντρο στο Αρκαλοχώρι. Από την πρώτη ημέρα του σεισμού, μαγειρεύουν φαγητό, που διανέμεται στους σεισμόπληκτους.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επιχείρησή του καταστράφηκε, όμως εκείνος κατόρθωσε να σωθεί 

Τα τελευταία χρόνια ο 47χρονος διατηρούσε στο Αρκαλοχώρι τη δική του επιχείρηση με τζάμια. Όπως εξήγησε την ώρα του σεισμού εργαζόταν και δεν θυμάται καν πώς κατάφερε, να συρθεί έξω από το χώρο. «Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο. Το γεγονός ότι κατάφερα να βγω ζωντανός μέσα από την κατεστραμμένη επιχείρησή, ήταν για μένα ένα θαύμα», εξομολογήθηκε στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ». 

«Φοβήθηκα όσο δεν έχω φοβηθεί ποτέ στη ζωή μου. Βγήκα έξω και νόμιζα ότι δεν μπορούσα να πάρω ανάσα. Η συγκίνησή μου όμως ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Όταν άκουσα γείτονες που έβγαιναν από τα σπίτια τους, να φωνάζουν το όνομά μου. Ακόμη και μέσα στην ταραχή και τον φόβο τους, σκέφτηκαν να με αναζητήσουν. Αντιλήφθηκαν ότι ο κίνδυνος να με πλακώσουν τα τζάμια ήταν ένας πιθανός κίνδυνος», τόνισε. 

Από εκείνη την στιγμή δεν σκέφτηκε τίποτα διαφορετικό από το να στηρίξει τους ντόπιους

«Αφού είδα ότι ήμουν καλά και είδα από κοντά ότι είναι καλά τα παιδιά μου και η γυναίκα μου, δεν χρειάστηκε να σκεφτώ και πολύ για το τι θα πρέπει να κάνω. Ευτυχώς η πρόταση να φιλοξενηθούμε σε ξενοδοχείο ήρθε πολύ σύντομα. Οπότε πήγα τη σύζυγο και τα παιδιά μου εκεί. Έπειτα επέστρεψα στο Εκθεσιακό Κέντρο και άρχισα να μαγειρεύω», είπε. 

«Οι προσφορές σε υλικά ήταν από νωρίς, τεράστια. Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα συνεισφέραμε. Δεν σας κρύβω ότι ο τρόπος με τον οποίο μας ευχαριστούσαν οι άνθρωποι, ήταν για εμάς μεγάλο κουράγιο. Νομίζω ότι με βοήθησε να εκτιμήσω ακόμη περισσότερο την ίδια τη ζωή και την έννοια της προσφοράς», δήλωσε ο 47χρονος.

Ο Σάτζα Σπετίμ και η οικογένειά του, αναμένει τις επόμενες ημέρες να δουν αν θα καταφέρουν να φιλοξενηθούν σε κάποιον από τους οικίσκους το επόμενο διάστημα. Γνωρίζει ότι σύντομα την ευθύνη για την σίτιση των σεισμόπληκτων θα αναλάβουν catering. Παρόλα αυτά εξήγησε ότι η επιθυμία να προσφέρεις, δεν θα σταματήσει για τον ίδιο. «Όπου και αν βρεθούμε, θα είμαστε πολλοί κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου μαζί. Αυτό που ζήσαμε ήταν δραματικό. Νομίζω ότι η ανάγκη να δίνουμε κουράγιο ο ένας στον άλλον, είναι κάτι που θα μας κρατήσει περισσότερο ενωμένους και λιγότερο απελπισμένους», τελείωσε. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments