Αρχική Επικαιρότητα Διάφορα Κουφώματα αλουμινίου, ξύλινα ή PVC; Τα πλεονεκτήματα και ποια να επιλέξετε

Κουφώματα αλουμινίου, ξύλινα ή PVC; Τα πλεονεκτήματα και ποια να επιλέξετε

0
Dodekanisos

Τα κουφώματα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του σπιτιού αφού συμβάλλουν σημαντικά στην αισθητική του σπιτιού ενώ παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή απόδοση του και την προφύλαξη από καιρικές συνθήκες και παραβιάσεις. Αν θέλετε να αντικαταστήσετε τα κουφώματα του σπιτιού σας ή ψάχνετε τι κουφώματα να βάλετε στο νέο σας σπίτι, τότε ίσως αναρωτιέστε ποια κουφώματα να επιλέξετε. Θα είναι καλύτερα τα κουφώματα αλουμινίου, τα ξύλινα ή τα παράθυρα από PVC; Είναι όντως πιο ακριβά τα κουφώματα αλουμινίου σε σχέση με τα PVC ή τα ξύλινα και σε τι υπερτερεί το καθένα; Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο υλικό για κουφώματα για το σπίτι σας.

Αισθητική και ευελιξία
Το αλουμίνιο, ως υλικό, χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα που παρέχει στους κατασκευαστές να δημιουργούν προϊόντα υψηλής αισθητικής. Η ευελιξία και η υψηλή αντοχή του, δίνουν στους αρχιτέκτονες και κατασκευαστές απεριόριστες επιλογές σε σχεδιασμό και τα καθιστούν ιδανικά ακόμα για για πολύ μεγάλα ανοίγματα. Ακόμη, τα κουφώματα αλουμινίου βάφονται με ηλεκτροστατική βαφή σε μία τεράστια γκάμα χρωμάτων, δίνοντας άπειρες επιλογές σε χρώματα.

Από την άλλη υπάρχουν και οι λάτρεις της παράδοσης που προτιμούν την αισθητική που χαρίζει το ξύλο, κυρίως όταν πρόκειται για εξοχικές κατοικίες. Να σημειωθεί βέβαια ότι τα κουφώματα αλουμινίου μπορούν να υποβληθούν σε ειδική επεξεργασία επιτυγχάνοντας ένα τέλειο φινίρισμα, που δεν μπορείς να το ξεχωρίσεις από το φυσικό ξύλο.

Κόστος
Από άποψη κόστους, δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στα κουφώματα αλουμινίου και τα ξύλινα κουφώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα ξύλινα παράθυρα είναι πιο ακριβά από τα παράθυρα αλουμινίου αλλά αυτό δεν αποτελεί απαράβατο κανόνα, αφού εξαρτάται από το εκάστοτε είδος και υλικό που θα επιλέξετε, το φινίρισμα, την εταιρεία που θα διαλέξετε, το μέγεθος κ.α. Από την άλλη μεριά, τα κουφώματα από PVC τείνουν να είναι πιο οικονομικά από τις άλλες δύο επιλογές.

Μόνωση – Ενεργειακή απόδοση
To ξύλο και το PVC είναι κακοί αγωγοί της θερμότητας. Ωστόσο η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και η ενεργειακή απόδοση των κουφωμάτων αλουμινίου είναι πολύ εντυπωσιακή, όταν πρόκειται για θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα σε συνδυασμό με ενεργειακούς υαλοπίνακες.

Συντήρηση
Η συντήρηση που απαιτείται για τα κουφώματα αλουμινίου είναι σαφώς μικρότερη από τις άλλες επιλογές. Τα ξύλινα κουφώματα χρειάζονται τακτικό καθαρισμό αλλά και βάψιμο και επιδιορθώσεις σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου που το μόνο που χρειάζεται είναι να τα καθαρίζεις από βρωμιές και σκόνη λίγες φορές το χρόνο.

Χρόνος ζωής κουφωματων
Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν υψηλή αντίσταση στη διάβρωση και τις φθορές κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικά στο χρόνο και στις φθορές από τις εξωτερικές συνθήκες. Συγκεκριμένα τα ξύλινα κουφώματα έχουν διάρκεια ζωής περίπου 15 – 20 χρόνια, τα κουφώματα από PVC έχουν προσδόκιμο ζωής τα 20-30 χρόνια ενώ τα κουφώματα αλουμινίου αντέχουν μέχρι 50 χρόνια. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές με πολύ υψηλή συγκέντρωση σε αλάτι και αλμυρό αέρα από τη θάλασσα, οπότε και κάποιες φορές προτιμούνται τα PVC.

Περιβάλλον και βιωσιμότητα
Γνωρίζατε ότι το αλουμίνιο είναι 100% ανακυκλώσιμο; Επιπλέον, η διαδικασία ανακύκλωσης παίρνει μόνο το 5% της αρχικής ενέργειας που δαπανάται για την εξόρυξη και την κατασκευή αλουμινίου. Αυτό το καθιστά μια πιο έξυπνη και πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή σε σύγκριση με το ξύλο και το pvc.

Στην alumin-smartline.gr θα βρείτε κουφώματα αλουμινίου κορυφαίας ποιότητας, που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή απόδοση, την ασφάλεια και την καλαισθησία του κτιρίου σας ενώ θα μείνουν στο σπίτι σας για πάρα, πάρα πολλά χρόνια.  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments