Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Κονδυλώματα: Όσα πρέπει να ξέρεις

Κονδυλώματα: Όσα πρέπει να ξέρεις

0
Dodekanisos

Το πιο συχνό και συνηθισμένο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (Σ.Μ.Ν) είναι ο ιός των κονδυλωμάτων. Ένα ποσοστό των ενεργών σεξουαλικώς ατόμων της τάξης του 50-70% θα προσβληθεί κάποια στιγμή από τον ιό HPV καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σε κάθε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό οι πιθανότητες να μολυνθεί ο/η σύντροφος από τον άλλο ανέρχονται σε 70%.

Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της CosmeticDermaMedicine, Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, μας εξηγεί περισσότερα:
«Τα κονδυλώματα εμφανίζονται σε ένα ποσοστό 10% όσων έχουν μολυνθεί, αφού συνήθως ο ιός καταπολεμάται από το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν εκδηλώνεται, παραμένοντας σε λανθάνουσα κατάσταση»

Πρόληψη
Ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης των κονδυλωμάτων είναι η αυστηρή μονογαμία, έχοντας ως δεδομένο ότι στους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες, το 70% έχει μολυνθεί με κάποια μορφή του HPV ιού. Επειδή αυτό καθίσταται δύσκολο, η χρήση προφυλακτικού κρίνεται απαραίτητη σε κάθε σεξουαλική επαφή. Το προφυλακτικό προστατεύει από τη μετάδοση αφροδίσιων νοσημάτων και από τον ιό ΗPV, αλλά δεν προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία καθώς δεν καλύπτει απόλυτα την περιοχή των γεννητικών οργάνων κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, υπάρχουν δύο εμβόλια για τους HPV ιούς. Ένα για τους ιούς HPV16, 18, 6, 11 (τα κονδυλώματα σε μεγάλο ποσοστό τους άνω του 85% οφείλονται στους 6,11 ιούς και επομένως το εμβόλιο αυτό προστατεύει αποτελεσματικά) και ένα δεύτερο για την προστασία από τους 16,18 που είναι υπεύθυνοι για νεοπλασίες και δυσπλασίες τραχήλου μήτρας. Και τα δύο αυτά εμβόλια είναι προληπτικά και όχι θεραπευτικά.

Συμπτώματα
Τα τυπικά κονδυλώματα (οξυτενή) παρουσιάζονται σαν ροζ ή στο χρώμα του δέρματος (σπανιότερα ως καφέ) αλλοιώσεις, μαλακές με ομαλή, ή μυρμηκιώδη επιφάνεια και βάση ευρεία ή μισχωτή. Πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα με μετάδοση από την μία περιοχή στην άλλη και πολλές φορές μπορεί να συνενώνονται σχηματίζοντας μεγαλύτερες βλάβες.

Διάγνωση
Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως κλινικά και επισκοπικά και θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο δερματολόγο ώστε να προτείνεται η κατάλληλη μέθοδος για τη θεραπεία της πάσχουσας περιοχής. Εξίσου σημαντικό στις μέρες μας είναι το DNA test ανίχνευσης HPV ιών με το οποίο μπορεί να γίνει πολύ ακριβής διάγνωση των HPV λοιμώξεων και να εντοπιστεί ακριβώς ο τύπος του ιού που ευθύνεται για την βλάβη, ενώ προσδιορίζεται αν ο ιός είναι χαμηλού ή υψηλού κινδύνου.

Αντιμετώπιση
Στην κλινική Cosmetic Derma Medicine εφαρμόζονται όλες οι μέθοδοι αντιμετώπισης κονδυλωμάτων με έμφαση στη laser αντιμετώπιση. Ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών επιλέγεται η αντιμετώπιση κονδυλωμάτων είτε με τοπικές κρέμες (Aldata, είτε με καταστροφικές μεθόδους, όπως κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία, laser.
Υψηλά ποσοστά αντιμετώπισης κονδυλωμάτων σε μία μόνο επίσκεψη επιτυγχάνονται με χρήση laser CO2 . Το πλεονέκτημα της Cosmetic Derma Medicine είναι ότι αποτελείται από Δερματολογικό τμήμα και τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής, παρέχοντας όλο το δυνατό φάσμα αντιμετώπισης κονδυλωμάτων, ακόμη και των πιο δύσκολων περιπτώσεων.

Η CosmeticDermaMedicine θα ανοίξει νέα κλινική στη Ρόδο, στο εμπορικό κέντρο CairoPalace τις επόμενες ημέρες.

CosmeticDermaMedicine
Αθήνα: +30 210 6980451
Κηφισιά: +30 210 6232220
Θεσσαλονίκη: +30 2310 224240
Πάτρα: +30 2610 226562

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments