Αρχική Επικαιρότητα Κοινή Διακήρυξη υπέγραψαν Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι

Κοινή Διακήρυξη υπέγραψαν Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι

0
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Dodekanisos

Κοινή Διακήρυξη που σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις υπέγραψαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ένατης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής ΕλλάδαςΚύπρου – Αιγύπτου.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στην Κοινή Διακήρυξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι με τους ηγέτες Κύπρου και Αιγύπτου συζητήθηκαν «και οι περιφερειακές εξελίξεις».

«Η Άγκυρα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών»

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Δυστυχώς, η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών. Οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προοιωνίζουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του Κυπριακού. Μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι «η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της. Υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας πάντα υπό το φως του διεθνούς δικαίου. Και οι τρεις μας χώρες έχουν αποδείξει την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα. Δείξαμε το δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας. Μακριά από λογικές επιβολής μονομερούς αυθαιρεσίας, απειλών πολέμου. Πρακτικών που σίγουρα δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα».

Τι είπε για τις εξελίξεις στην Λιβύη

Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εκεί εξελίξεις «επιδρούν στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο είναι βήματα προς την ομαλότητα όπως και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και των μισθοφόρων. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος στηρίζουμε έμπρακτα τη μετάβαση της Λιβύης στην ειρήνη και τη Δημοκρατία. Η διπλωματική μας συνδρομή θα αποτυπωθεί στην αυριανή συνάντηση της Τρίπολης, όσο και το Νοέμβριο στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι».

Και οι τρεις χώρες συντονίζονται πάνω στο θέμα του προσφυγικού

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να σώζει ζωές από τα δίχτυα των διακινητών. Αξίζει να σημειωθεί η αθόρυβη συμβολή της Αιγύπτου. Αν με τους αδερφούς Κυπρίους ανήκουμε στο ίδιο έθνος. Με τους φίλους Αιγυπτίους ανήκουμε στην ίδια κοινότητα. Από την αρχαία αποικία της Ναυκρατίδας μέχρι τις σύγχρονες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, οι Έλληνες ήταν πάντα παρόντες και στην Ελλάδα σήμερα ζουν και προκόβουν πολλοί Αιγύπτιοι».

«Φάρο σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» χαρακτήρισε το «σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου» ο πρωθυπουργός «από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «στην κοινή μας πορεία προσθέσαμε δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων. Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη».

Απαράδεκτη η θέση των Τουρκοκυπρίων για δύο κράτη

«Ο διάλογος είναι η μόνη λύση. Και επιτέλους η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται πως πολύ περισσότερο θα ωφεληθεί εάν συμβάλλει στην υποβοήθησης λύσης του Κυπριακού στη βάση αρχών. Και όχι στη βάση μιας επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής που την χαρακτηρίζουν τελευταία και την κατηγοριοποιούν στις χώρες-ταραξίας, στις χώρες με επεκτατικές διαθέσεις» είπε από την πλευρά του πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ξεκαθάρισε ότι είναι «απαράδεκτη η νέα θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για δυο ανεξάρτητα κράτη», σημειώνοντας ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία ο Γ.Γ. του ΟΗΕ «στην προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες που θα επέτρεπαν την συναντίληψη για το ποια θα πρέπει να είναι η λύση, που διαγράφεται μέσα από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας», η τουρκοκυπριακή απάντηση ήταν «η επανάληψη της θέσης ότι δεν πρόκειται να αρχίσει διάλογος αν πρώτα δεν αναγνωριστεί ισότητα του παράνομου τουρκοκυπριακού μορφώματος, με το νόμιμο καθεστώς της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», οδηγώντας την προσπάθεια σε νέο αδιέξοδο.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες που καταβάλλει από κοινού τόσο με τον κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και με τον κ. Σίσι στο πλαίσιο του οργανισμού ισλαμικής διάσκεψης, στοχεύουν στη διπλωματική ενεργοποίηση με απώτερο σκοπό τον διάλογο.

«Δεν μπορεί οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης και η μόνη που διαταράσσει το Διεθνές Δίκαιο να είναι η Τουρκία» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Οι τριμερείς συναντήσεις δεν αποκλείουν κανέναν, στοχεύουν στην σταθερότητα, και η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των γειτόνων της».

Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου επανέλαβε τη στήριξη του Καΐρου για «τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Στηρίζουμε επίσης τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Λιβύη και την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων. Συζητήσαμε επίσης και το παλαιστινιακό θέμα υπό το φως της κλιμάκωσης της διένεξης Ισραήλ – Παλαιστίνης τον περασμένο Μάιο. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της Συρίας υποστηρίζοντας τις καταβαλλόμενες προσπάθειες του εκπροσώπου του ΟΗΕ, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Είμαστε υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας στο Λίβανο. Συζητήσαμε και το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και την παράνομη μετανάστευση». 

«Παρουσιάσαμε την προσέγγιση της Αιγύπτου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες κάθε άνθρωπος θα αισθάνεται ασφαλής. Να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας και αναμένω να σας φιλοξενήσω την 10η Σύνοδο Κορυφής της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου».

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments