Αρχική Επικαιρότητα Κοιμήθηκε ο Joe Biden στη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό;

Κοιμήθηκε ο Joe Biden στη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό;

0
Dodekanisos

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ είχε στις 28 Αυγούστου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Κατά την διάρκεια της συνάντησης διαδραματίστηκε ένα μάλλον τραγελαφικό γεγονός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κλείνει τα μάτια του για παρατεταμένη διάρκεια, κάτι που έκανε τους παρευρισκόμενους να αναρωτιούνται αν… κοιμάται! 

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του Μπένετ, ο οποίος απευθυνόταν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να έχει κλειστά τα μάτια του και το κεφάλι του να γέρνει προς τα κάτω. Βέβαια με το που τελείωσε την ομιλία του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Τζο Μπάιντεν πήρε τον λόγο και ευχαρίστησε τον Ναφτάλι Μπένετ, αποφεύγοντας έτσι ένα διπλωματικό επεισόδιο. 

Είναι γνωστό πως ο αντίπαλος του Μπάιντεν στις πρόσφατες εκλογές και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον αποκαλούσε κοροϊδευτικά “Sleepy Joe” δηλαδή “νυσταγμένο” στηλιτεύοντας την προχωρημένη του ηλικία. Όπως ήταν φυσικό τα social media και κυρίως οι φανατικοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ έκαναν… πάρτι με το στιγμιότυπο που έγινε viral.

  

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση των δύο αντρών ήταν εξαιρετικά σημαντική για την περιοχή καθώς επιβεβαίωσε τις στενές σχέσεις και την ταύτιση απόψεων σε πολλά ζητήματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή με ιδιαίτερη αναφορά στο Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε τη δέσμευσή του να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικό όπλο. Οι ηγέτες παράλληλα εξέτασαν τα βήματα που χρειάζονται για την αποτροπή και τον περιορισμό της επικίνδυνης συμπεριφοράς του Ιράν. Τέλος επανέλαβαν τις δεσμεύσεις τους να εργαστούν εποικοδομητικά και να εμβαθύνουν τη συνεργασία του για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Μετά την συνάντηση ο Λευκός Οίκος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν Τζούνιορ συναντήθηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ για να επιβεβαιώσει την ιστορική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ και να διαβουλευτεί για το πλήρες φάσμα των παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για τα συλλυπητήρια του Ισραήλ για την χθεσινή επίθεση στην Καμπούλ που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες και Αφγανούς πολίτες.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη σιδερένια υποστήριξή του για την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Στο πλαίσιο αυτής της έκτακτης διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ο Πρόεδρος υπογράμμισε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησής του για την αναπλήρωση του συστήματος του Σιδηρού θόλου του Ισραήλ.

Οι ηγέτες συζήτησαν τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της απειλής από το Ιράν. Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε τη δέσμευσή του να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικό όπλο. Οι ηγέτες εξέτασαν τα βήματα για την αποτροπή και τον περιορισμό της επικίνδυνης περιφερειακής συμπεριφοράς του Ιράν. Επανέλαβαν τις δεσμεύσεις τους να εργαστούν εποικοδομητικά και να εμβαθύνουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της ασφάλειας του Ισραήλ κατά του Ιράν και άλλων απειλών.

Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός Bennett μοιράστηκαν τις προοπτικές τους για τις πρωτοφανείς προκλήσεις που παρουσιάζει η πανδημία του COVID-19, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε όλο τον κόσμο, και συμφώνησαν ότι οι αντίστοιχες ομάδες τους θα παραμείνουν στενά δεσμευμένες για να μοιραστούν εμπειρογνωμοσύνη σε αυτήν την επείγουσα παγκόσμια πρόκληση.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για ισχυρές και διευρυμένες σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, των αραβικών γειτόνων του και των μουσουλμανικών κρατών παγκοσμίως. Οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι οι ιστορικές συνεργασίες του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία παραμένουν καθοριστικές για την περιφερειακή σταθερότητα. Συζήτησαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, το Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον στόχο τους να εντοπίσουν νέες ευκαιρίες για επέκταση τέτοιων συνεργασιών.

Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός Bennett αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους. Ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία των βημάτων για τη βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων και την υποστήριξη μεγαλύτερων οικονομικών ευκαιριών για αυτούς. Σημείωσε επίσης τη σημασία της αποχής από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις, να συμβάλουν στην αίσθηση αδικίας και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την άποψή του ότι η λύση δύο κρατών με διαπραγμάτευση είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για την επίτευξη μόνιμης επίλυσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι η διοίκησή του θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με το Ισραήλ με τρόπους που θα ωφελήσουν τόσο τους Αμερικανούς πολίτες όσο και τους Ισραηλινούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την ένταξη του Ισραήλ στο πρόγραμμα απαλλαγής από τη θεώρηση. Οι ηγέτες οδήγησαν τις ομάδες τους να ενισχύσουν τις διαβουλεύσεις καθώς το Ισραήλ εργάζεται για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων του προγράμματος.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments