Αρχική Υγεία - Διατροφή - Άσκηση & Ευεξία Τροφές “κλειδί” για την καλή υγεία του εντέρου σύμφωνα με μελέτη

Τροφές “κλειδί” για την καλή υγεία του εντέρου σύμφωνα με μελέτη

0
Dodekanisos

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο, γεγονός που προάγει την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Όπως είναι γνωστό, τα ωμέγα-3 συγκαταλέγονται στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει, οπότε θα πρέπει να τα προμηθευτεί από τις τροφές. Γνωστά, επίσης, είναι τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει μία δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3, καθώς τα εν λόγω λιπαρά οξέα φέρεται να ελαττώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και να βελτιώνουν τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά συμβάλουν στην ελάττωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Επίσης, ορισμένες μελέτες έχουν προσφέρει ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ελαττώσουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, να βελτιώσουν την αντοχή των οστών, καθώς και να προστατεύσουν από τη νοητική φθορά της ηλικίας και την άνοια.

Στην παραπάνω λίστα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ σε συνεργασία με επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου, έρχονται να προσθέσουν και νέα οφέλη, υποστηρίζοντας ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βελτιώσουν τη βιοποικιλότητα του εντέρου.

Ένα έντερο με πλούσια και ποικίλα βακτήρια είναι το κλειδί για τη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού: τα 38 τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν μέσα στο έντερο, κρατούν το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές και ετοιμοπόλεμο. Αντίθετα, η απώλεια της μικροβιακής ποικιλότητας έχει συσχετιστεί -μεταξύ άλλων- με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τον καρκίνο του εντέρου.

Μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο

Το συμπέρασμα της συγκεκριμένης επιστημονικής μελέτης που διαπίστωσε ότι τα άτομα που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο, στηρίχθηκε σε δείγμα 876 γυναικών και αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω σχετική έρευνα στο άμεσο μέλλον.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ωμέγα-3

Σολομός: Λιπαρό ψάρι το οποίο σε μία μερίδα (περίπου όσο μισή παλάμη) περιέχει 1,8 γραμμάρια ωμέγα 3 λιπαρών. Προτιμήστενα τον μαγειρέψετε στον φούρνο μέσα σε αντικολλητικό χαρτί με το δέρμα προς τα κάτω.

Γαύρος, σαρδέλα, ρέγγα, σκουμπρί: Μπορεί ο σολομός να είναι η πιο γνωστή πηγή ωμέγα 3, υπάρχουν όμως και άλλα ψάρια τα οποία είναι εξίσου πλούσια σε καλά λιπαρά. Τα ψάρια αυτά είναι πιο οικονομικά, πιο εύκολο να τα βρει κανείς στην Ελληνική αγορά, ενώ οι σαρδέλες για παράδειγμα υπάρχουν ακόμη και σε κονσέρβα.Φυτικά λάδια: Τα ωμέγα 3 βρίσκονται στα τρόφιμα σε 3 μορφές: στο α-λινολενικό οξύ (ALA), στο εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και στο εικοσιδυαεξαενοϊκόοξύ (DHA). ToALAμετατρέπεται σε μικρές ποσότητες στο σώμα μας σε EPAκαι DHA, και το συναντάμε σε φυτικά τρόφιμα. Αντίθετα τα EPAκαι DHA τα συναντάμε κατά κύριο λόγο σε λιπαρά ψάρια. Στη χώρα μας φυτικά λάδια τα οποία περιέχουν ωμέγα 3 δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά. Αυτά είναι το λάδι από ελαιοκράμβη και το λάδι σόγιας.

 

Καρύδια: Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το εάν οι φυτικές και ζωικές πηγές ωμέγα λιπαρών είναι εξίσου ωφέλιμες, εάν και οι δύο θεωρούνται πως έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο οργανισμό μας. Σε κάθε περίπτωση τα γνωστά σε όλους καρύδια είναι μία εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών καθώς περιέχουν 2,5 γραμμάρια σε κάθε 5 περίπου ξηρούς καρπούς. Επιπλέον είναι εύκολο να τους βρει κανείς στο σούπερ μάρκετ και να τους έχει μαζί στην τσάντα ή το γραφείο.

Λιναρόσπορος: Σπόρος ο οποίος αποτελεί την καλύτερη πηγή ALA. Μία (1) κουταλιά περιέχει 2,46 γραμμάρια ωμέγα 3. Για καλύτερη απορρόφηση και μέγιστα οφέλη δοκιμάστε να θρυμματίσετε τους σπόρους του λιναρόσπορου.

Πράσινα λαχανικά: Εάν ψάχνετε για περισσότερες πηγές ωμέγα 3 στη διατροφή σας τότε ορισμένα πράσινα λαχανικά όπως η σόγια (και προϊόντα αυτής), τα λαχανάκια Βρυξελλών και το σπανάκι μπορούν να σας τα εξασφαλίσουν.

Πόσα ωμέγα 3 να τρώω; Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ωμέγα 3 δεν είναι ακόμη απολύτως καθορισμένη. Οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ειδικοί μιλούν για κατανάλωση 0.5 έως 2 γραμμαρίων ωμέγα 3 την ημέρα. Μία πιο πρακτική συμβουλή είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τουλάχιστον μία πηγή ωμέγα 3 την ημέρα. Ακόμη προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το κόκκινο κρέας με κάποιο λιπαρό ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments