Αρχική Videos Κίνδυνος λουκέτου χιλιάδων Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Κίνδυνος λουκέτου χιλιάδων Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

0

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θέτουν «άμεσο κίνδυνο» για «απώλειες παραγωγής» και «κλείσιμο χιλιάδων ευρωπαϊκών εταιρειών», προειδοποίησε αυτή την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου η BusinessEurope, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους εργοδότες. Σε επιστολή που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η εργοδοτική ένωση ζητά ειδικότερα χαλάρωση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις σε προβληματικές επιχειρήσεις, έκτακτη αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο καθώς και την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της εργοδοτικής Ομοσπονδίας στη Γαλλία ο οποίος μιλώντας σαν καλεσμένος του Franceinfo και απευθυνόμενος στον Εμμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για κίνδυνο μαζικών «χρεοκοπιών» που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση. «Κάναμε μια έρευνα στα μέλη μας. Από τις 800 εταιρείες που ρωτήσαμε, το 11% σχεδιάζει να επιβραδύνει ή να σταματήσει την παραγωγή τους», είπε μεταξύ άλλων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «το 70% περίπου της παραγωγής λιπασμάτων έχει σταματήσει ή επιβραδύνεται, ενώ το 50% της συνολικής παραγωγικής  αλουμινίου έχει χαθεί. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι εταιρείες και ιδιαίτερα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, να μετεγκατασταθούν μόνιμα εκτός της Ευρώπης», ανησυχεί το BusinessEurope. «Καθώς πολλές εταιρείες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για τη διευκόλυνση της παραγωγής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων προσωρινών νομοθετικών προσαρμογών ή μορατόριουμ», λέει ο οργανισμός, τη στιγμή που οι πυρηνικοί αντιδραστήρες κλείνουν στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments