Αρχική Επικαιρότητα Γερμανία: Σκέφτονται να καταθέσουν πρόταση νόμου για υποχρεωτικό εμβολιασμό!

Γερμανία: Σκέφτονται να καταθέσουν πρόταση νόμου για υποχρεωτικό εμβολιασμό!

0
Καλωσήρθατε μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης / DW.COM
Dodekanisos

Έχει ανοίξει για τα καλά απ’ ότι φαίνεται ο ασκός του αιόλου αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς! Μετά την Ελλάδα και την Αυστρία και η Γερμανία είναι μια χώρα που απ’ ότι φαίνεται το παίρνει ολοένα και πιο ζεστά! Οι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν πως οι συζητήσεις για την υποχρεωτικότητα προχωράνε πιο έντονα. Αυτό μέχρι και πριν από λίγο καιρό  αποτελούσε «κόκκινο πανί».

Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο πρότασης νόμου που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο πριν από το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε την Τρίτη ο μελλοντικός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης με την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον μελλοντικό συνασπισμό και τους επικεφαλής των κρατιδίων για να εξετάσουν διάφορα μέτρα με στόχο την καταπολέμηση του τέταρτου κύματος των μολύνσεων.

«Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Σολτς στο δίκτυο Bild TV. Το να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δικαιολογείται «για την προστασία όλων μας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι θα ήθελε οι κοινoβουλευτικοί να εξετάσουν το θέμα και να το θέσουν σε ψηφοφορία έως το τέλος της χρονιάς ώστε να αρχίσει να ισχύει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή το κόμμα Die Linke της Αριστεράς φαίνεται πως αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και υπέρ του lockdown. Σύμφωνα με το Spiegel ψηφίστηκε από την εκτελεστική επιτροπή  πρόταση που αναφέρει ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, στην έσχατη των περιπτώσεων «είναι ένα αποφασιστικό εργαλείο για να προληφθούν περαιτέρω κύματα της πανδημίας και να σωθούν ζωές».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα αναλάβουν κοινή δράση για να αντιμετωπίσουν το τέταρτο κύμα κορονοϊού, τόνισε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια εξετάζουν προτάσεις, μεταξύ των οποίων περιορισμοί των επαφών, ειδικά στους ανεμβολίαστους. Λεπτομέρειες για τα σχέδια θα μελετηθούν έως την Πέμπτη, ανέφερε.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η χώρα πλήττεται σκληρά από την αύξηση των μολύνσεων. Στο τέλος της συνεδρίασης σήμερα, «όλοι συμφωνούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας οδήγησε σε μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή, μερικές φορές δραματική σε περιφερειακό επίπεδο, στο σύστημα υγείας μας, στο οποίο το ομοσπονδιακό κράτος και τα κρατίδια θα αντιδράσουν από κοινού και με αποφασιστικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση της καγκελαρίας, λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση της Μέρκελ.

Η υγειονομική κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη, με το ποσοστό συχνότητας εμφάνισης των κρουσμάτων να είναι σήμερα 452,2 ανά 100.000 κατοίκους.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποφασίστηκε πρόσφατα για το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και των νοσοκομείων, όπως και για τους στρατιώτες του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού (Μπούντεσβερ) και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε ισχύ.

Το συντηρητικό στρατόπεδο του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) της απερχόμενης καγκελαρίου, που ετοιμάζεται να περάσει στην αντιπολίτευση, υποστηρίζει στο εξής τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Και σύμφωνα με την εφημερίδα Welt, μια ευρεία πλειοψηφία οικολόγων βουλευτών, που θα κυβερνήσουν με τους σοσιαλδημοκράτες, τάσσονται επίσης υπέρ.

Νέα μέτρα

Άλλα μέτρα που θα συζητηθούν την Πέμπτη είναι η υιοθέτηση σημαντικών περιορισμών στις επαφές, κυρίως για τους μη εμβολυιασμένους, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών συναντήσεων” ή «η επέκταση των κανόνων 2G (δηλαδή: εμβολιασμένος ή θεραπευμένος) στα καταστήματα λιανικής και “περιορισμοί κατά τη διάρκεια των μεγάλων εκδηλώσεων».

Αρκετά κρατίδια που πλήττονται σοβαρά ακύρωσαν ήδη τις χριστουγεννιάτικες αγορές και απαγόρευσαν στους μη εμβολιασμένους την πρόσβαση στους δημόσιους χώρους όπως τα γυμναστήρια, οι κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και τα κέντρα αναψυχής.

Υπέρ πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων τάσσεται ο επόμενος αντικαγκελάριος και συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι απολύτως σαφές: οι επαφές πρέπει να μειωθούν» και ο κανόνας “«εμβολιασμένοι-αναρρώσαντες’ θα πρέπει να εφαρμόζεται με δεσμευτικό τρόπο σε εθνικό επίπεδο για όλους τους δημόσιους φορείς», με εξαίρεση τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, δήλωσε στο δημόσιο δίκτυο ZDF.

Στο μεταξύ, το Γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έκρινε σήμερα νόμιμους τους ριζοσπαστικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην αρχή της πανδημίας για την αναχαίτιση των μολύνσεων, συγκεκριμένα την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το κλείσιμο των σχολείων και τους περιορισμούς στην έξοδο.

Στη Γερμανία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 68,5% του πληθυσμού. Το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν 45.753 νέα κρούσματα σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ενώ πέθαναν άλλοι 388 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών του κορονοϊού, αυξάνοντας σε 101.344 τα θύματα του ιού στη χώρα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments