Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα “Keep Aegean Blue”: Περισσότερα από 160 κιλά σκουπιδιών έβγαλαν οι μαθητές του...

“Keep Aegean Blue”: Περισσότερα από 160 κιλά σκουπιδιών έβγαλαν οι μαθητές του ΓΕΛ Ιαλυσού από την παραλία

0
Dodekanisos

Με πολύ μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τον θαλάσσιο και υποβρύχιο καθαρισμό των ακτών σε νησιά της

Περισσότερα από 160 κιλά σκουπίδια έβγαλαν οι μαθητές του ΓΕΛ Ιαλυσού, από την παραλία της Ιαλυσού, σήμερα, δεύτερη μέρα της περιβαλλοντικής δράσης “Keep Aegean Blue”, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Η δράση ξεκίνησε με σεμινάριο που έγινε σήμερα το πρωί στο ΓΕΛ, με τη συμμετοχή 60 μαθητών του σχολείου και ακολούθησε θαλάσσιος και υποβρύχιος καθαρισμός της παραλίας Ιαλυσού από τους μαθητές, που με ενθουσιασμό συμμετείχαν στη δράση μαζί με την δύτρια και ιδρύτρια του οργανισμού “All For Blue”, Κατερίνα Τοπούζογλου και τους συνεργάτες της.

Τόσο στο σεμινάριο, όσο και στον καθαρισμό της παραλίας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πόρων, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Γιάννης Φλεβάρης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Εθελοντισμού και Πρόεδρος του ΚΕΚ Γεννηματάς, Χαρούλα Γιασιράνη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Εμπορίου, Ανάπτυξης και Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Χρήστος Ευστρατίου, ο Εντεταλμένος Μεταφορών και Επικοινωνιών , Περιφερειακός Σύμβουλος, Χρήστος Μπάρδος και η Πρόεδρος της ΔΚ Ιαλυσού, Ερμίνα Μπότσαρη.

Στους μαθητές μίλησε για την σημασία της προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ιδρύτρια του οργανισμού “All For Blue”, Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, με την οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεργάζεται στο πλαίσιο της δράσης “Keep Aegean Blue”.
Ενημέρωσε τους μαθητές για την σημασία των παρεξηγημένων καρχαριών και την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Η Κατερίνα Τοπούζογλου εξήγησε ότι, αντίθετα με τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί, οι καρχαρίες δεν έχουν στο μενού τους το ανθρώπινο κρέας. Είναι σκουπιδοφάγοι, δηλαδή οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους. Πρόσφατα, όπως είπε, δημοσιεύτηκε έρευνα, η οποία λέει πως μέχρι το 2038 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα σκουπίδια, απ’ ό,τι ψάρια.

«Αν δεν κάνουμε τώρα κάτι, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά, να συμβάλει στην προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος. Να διαμορφώσουμε περιβαλλοντική συνείδηση σε ευαίσθητες ηλικίες. Από τα παιδιά θα έλθει η αλλαγή. Τα παιδιά που μαθαίνουν να μαζεύουν σκουπίδια, ως ενήλικες, δε θα πετάξουν σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές», τόνισε η κα Τοπούζογλου

Η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας, “Keep Aegean Blue”, υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, “All For Blue”.
Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα συνεχιστεί την προσεχή εβδομάδα σε νησιά των Δωδεκανήσων. Την Δευτέρα στην Πάτμο, την Τρίτη στην Λέρο, την Τετάρτη στην Κάλυμνο, την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Κω.

Θα ακολουθήσουν νησιά των Κυκλάδων.

Η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “Keep Aegean Blue” περιλαμβάνει:

α) Εκπαιδευτικά σεμινάρια, διάρκειας 90 λεπτών, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τις λύσεις για περιβαλλοντικά θέματα και πληροφορίες για τη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών σε 14 σχολικές μονάδες της Ρόδου, Κω, Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και β) δράσεις παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού θαλασσών σε 9 παραλίες των νησιών που προαναφέρθηκαν, οι οποίες διεξάγονται με απόλυτη ασφάλεια. Στον καθαρισμό των ακτών που γίνεται παρουσία ειδικών εκπαιδευτών, λαμβάνουν μέρος μαθητές, συνοδοί καθηγητές, γονείς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ο καθαρισμός του βυθού γίνεται μόνο από εκπαιδευτές αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments