Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Κατηγορούνται 43 άτομα για το όργιο των εργολαβιών στο λιμάνι του Πειραιά!

Κατηγορούνται 43 άτομα για το όργιο των εργολαβιών στο λιμάνι του Πειραιά!

0
Dodekanisos

Στο Συμβούλιο Εφετών Πειραιά, η πρόταση της Εισαγγελίας Εφετών με την οποία ζητείται η παραπομπή 43 ατόμων σε δίκη. Οι κατηγορίες, κακουργηματικού χαρακτήρα, αφορούν, απιστία, απατή εις βάρος του ΟΛΠ και άμεση συνεργία σε απιστία για δεκάδες μικρά έργα στο λιμάνι την περίοδο 2001-2004 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μεταξύ των προσώπων που ασκήθηκαν διώξεις φιγουράρουν ο πρώην συνδικαλιστής και Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και ο Πρώην Δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης. Ο πρώτος συμμετείχε στο ΔΣ του ΟΛΠ επί 13 χρόνια ως εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου Πειραιά ενώ διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, ενώ ο δεύτερος ως θεσμοθετημένος εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά από το 1999 έως 2006.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία υπάλληλου του ΟΛΠ αλλά και εμπλεκόμενου εργολάβου, αρχικά στην Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής. Όπως φαίνεται από το πόρισμα, το εγχείρημα, στήθηκε με τη δημοπράτηση πρόχειρων διαγωνισμών με εκπτώσεις που δεν ξεπερνούσαν το 2% όταν στα υπόλοιπα δημόσια έργα οι εκπτώσεις που δίνονταν εκείνη την περίοδο ήταν πάνω από 25%.

Στο διάστημα, 2001-2003, διαπιστώθηκε ότι εγκρίθηκαν 83 συμβάσεις εκτέλεσης έργων-με πρόχειρο πάντα διαγωνισμό- από τις οποίες οι 43 δόθηκαν σε 7 συγκεκριμένους εργολάβους. Από τη λεπτομερή έρευνα που περιέχεται στο εισαγγελικό πόρισμα, προκύπτει ότι η διεύθυνση έργων του ΟΛΠ παραβίαζε συστηματικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (τεχνικός ποιοτικός – ποσοτικός – γεωγραφικός προσδιορισμός) με αποτέλεσμα την αδυναμία πιστοποίησης και ελέγχου των εκτελεσθέντων έργων, τόσο από τις επιτροπές παραλαβής όσο και από τα κλιμάκια ελέγχου. Η  συνολική ζημιά για τον αναθέτοντα ΟΛΠ αγγίζει τα 755.142 ευρώ!!!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments