Αρχική Επικαιρότητα Καθολικό lockdown δύο εβδομάδων στην Σλοβακία

Καθολικό lockdown δύο εβδομάδων στην Σλοβακία

0
Dodekanisos

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας, η κυβέρνηση της Σλοβακίας αποφάσισε να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα για να φρενάρει την πανδημία, ανακοινώνοντας την επιβολή ενός lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων.

Η Σλοβακία καταγράφει τους πιο γρήγορους ρυθμούς μολύνσεων παγκοσμίως, αναφέρει το Reuters. Τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, ενώ τα επίπεδα εμβολιασμού  παραμένουν χαμηλά.  

Σύμφωνα με όσα αποφάσισε η κυβέρνηση της Σλοβακίας, τα εστιατόρια και τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Παράλληλα οι μετακινήσεις θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα ψώνια, τη μετάβαση στους χώρους εργασίας, στο σχολείο και στον γιατρό, καθώς και για άσκηση με περίπατο σε εξωτερικό χώρο.

Η Σλοβακία κατέγραψε περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα χθες (24/11), για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια στιγμή οι νοσηλείες έφθασαν, όπως είπε το υπουργείο Υγείας «σε κρίσιμο σημείο». Γεγονός που μεταφράζεται ότι περιορίζονται οι κλίνες για άλλους ασθενείς. Μάλιστα είναι πιθανή η προσφυγή σε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλες χώρες. 

«Η κατάσταση είναι σοβαρή» λέει ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ, προσθέτοντας πως «φθάσαμε εδώ διότι τα μέτρα δεν τηρούνται».

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για lockdown, αφού είχε ήδη επιβάλει νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους μέσα στην εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να πιέσει για την επανεκκίνηση των εμβολιασμών. Ο Χέγκερ υπογραμμίζει ότι θα γίνει νέα εκτίμηση της κατάστασης σε 10 ημέρες και οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων αποφασισθεί θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους. 

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες της Σλοβακίας του πληθυσμού των 5,5 εκατομμυρίων έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Πρόκειται για έναν αριθμό που είναι ο τρίτος χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αριθμός των ασθενών έχει φθάσει τους 3.200, αγγίζοντας τον αντίστοιχο αριθμό στη διάρκεια του προηγούμενου κύματος της πανδημίας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments