Αρχική Ροδίτικα δελτία τύπου Καταπολέμηση προσβολής ψύλλας του ευκαλύπτου στα Κολύμπια

Καταπολέμηση προσβολής ψύλλας του ευκαλύπτου στα Κολύμπια

0
koliadis_banner
koliadis_banner
Dodekanisos
Dodekanisos

Στους ευκαλύπτους της δενδροστοιχίας Κολυμπίωνκαι της ευρύτερης περιοχήςδιαπιστώθηκε σοβαρή προσβολή από το έντομο ψύλλα του Ευκαλύπτου (GlycaspisbrimblecombeiMoore (HemipteraPsyllidae,).

Tοέντομο, ιθαγενές της Αυστραλίας (απ’ όπου και οι ευκάλυπτοι), πρωτοαναφέρθηκε στην Ευρώπη (Ισπανία) το 2008 και στην Ελλάδα (Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα) το 2013.

Το Glycaspisbrimblecombei τρέφεται (νύμφες και τέλεια) με τους χυμούς των φύλλων του ευκαλύπτου. Η προσβολή, προκαλείέντονη έκκριση μελιτώματος, αποχρωματισμό των φύλλων, φυλλόπτωση, νέκρωση των βλαστών και σε σοβαρές περιπτώσεις όλου του δένδρου. Από τα μελιτώδη εκκρίματα του εντόμου προκαλείται μεγάλη όχληση που εμποδίζει οποιαδήποτε δραστηριότητα κάτω από τα δένδρα.

Η δενδροστοιχία των Κολυμπίων αποτελείται από 500 περίπου δένδρα μεγάλου ύψους που γειτνιάζουν με επιχειρήσεις κατοικίες κλπ, ενώ ο δρόμος είναι εξαιρετικά πολυσύχναστος. Αυτό καθιστά αδύνατη την καταπολέμηση με ψεκασμούς, που θα πρέπει να είναι επανειλημμένοι. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, που εφόσον εγκατασταθούν, θα διατηρούν τον πληθυσμό του Glycaspisbrimblecombei σε χαμηλά επίπεδα, μειώνοντας δραστικά την όχληση και σώζοντας τα δένδρα. Ευτυχώς υπάρχει εγκεκριμένο και διαθέσιμο ωφέλιμο έντομο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της ψύλλας.

Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου ξεκινάει πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης με εξαπόλυση του αρπακτικούεντόμουAnthocorisnemoralis που χρησιμοποιείται για τη βιολογική καταπολέμηση τηςψύλλας σε διάφορα είδη δένδρων :

Για  την εξαπόλυση του εντόμου  θα τοποθετηθούν χάρτινα κυπελλάκια στους κορμούς των δένδρων :

Παρακαλούμε να μην απομακρύνετε ή καταστρέφετε τα κυπελλάκια, είναι απαραίτητα για την επιτυχία του προγράμματος.

koliadis_banner
koliadis_banner
Dodekanisos
Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Καμπουράκη με τον Άδωνι Γεωργιάδη
Επόμενο άρθροΆρθρο Νίκου Ιακ. Γερονικόλα: Η καίρια στιγμή της ιστορίας μας και η παγίδα
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments