Αρχική Επικαιρότητα Καταγγελία για το Νοσοκομείο Ρόδου: «Παραμένει χαμηλή η πίεση του οξυγόνου!»

Καταγγελία για το Νοσοκομείο Ρόδου: «Παραμένει χαμηλή η πίεση του οξυγόνου!»

0
Dodekanisos

Σοβαρή καταγγελία για το νοσοκομείο της Ρόδου έκανε η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών. Αφορμή αποτελεί ένα περιστατικό που έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας και φέρεται να έλαβε χώρα στις 23 Αυγούστου. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι παρουσιάστηκε «μπλακ άουτ» στην παροχή οξυγόνου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα. Ειδικά στους 47 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην κλινική κορωνοϊού. Το πρόβλημα μάλιστα όπως αναφέρει, εξακολουθεί να υπάρχει: Αναλυτικά, το κείμενο αναφέρει τα εξής:

«Στις 23 Αυγούστου 2021 από τις 02.30 έως τις 07.00 το πρωί, ενώ στην κλινική Covid-19 του Γ.Ν Ρόδου νοσηλεύονταν 47 ασθενείς, η συντριπτική πλειοψηφία με αναπνευστική ανεπάρκεια και 3 εξ αυτών διασωληνωμένοι (εκτός ΜΕΘ, καθώς στον σχεδιασμό δεν προβλέπεται η λειτουργία ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο Ρόδου), παρουσιάστηκε “μπλακ άουτ” στην παροχή του οξυγόνου σε όλο το νοσοκομείο.

Οι εφημερεύοντες γιατροί και οι νοσηλευτές βάρδιας χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες φορητές φιάλες οξυγόνου προσπαθούσαν να παρέχουν το οξυγόνο στους ασθενείς, στους μεν διασωληνωμένους χειροκίνητα (με αμπού), στους δε μη διασωληνωμένους αναγκαστικά όχι επαρκώς καθώς οι φιάλες δεν επαρκούσαν για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων. Μάλιστα μεταξύ των μη διασωληνωμένων οι λίγες φιάλες μοιράζονταν μεταξύ περισσότερων του ενός ασθενών, ούτως ώστε να ανακουφιστεί η δύσπνοια που παρουσίασαν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από την διοίκηση του νοσοκομείου για την άμεση επίλυση του ζητήματος, η πίεση οξυγόνου στις δύο από τις τρεις κλινικές όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid παραμένει χαμηλή.

Με αποτέλεσμα κάθε μέρα ο εφημερεύων να προσπαθεί να “μοιράσει” τους αρρώστους μεταξύ των κλινικών ούτως ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της παροχής σε ολόκληρο το τμήμα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συχνή αποτυχία των συσκευών υψηλής παροχής οξυγόνου (high flow nasal cannula) οι οποίες είναι πολύτιμες στην περίθαλψη ασθενών Covid. Επίσης, νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες ασθενείς σε κλινικές πολύ μακριά από την ειδικά διαμορφωμένη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων χωρίς την απαραίτητη συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών τους σημείων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι γιατροί της κλινικής Covid από τους εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας, τη διαχείριση της παροχής οξυγόνου στο νοσοκομείο την έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία με έδρα την Θεσσαλονίκη. Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πόσο επικίνδυνη είναι η διάλυση και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων.

Απαιτούμε:

Η διοίκηση του νοσοκομείου, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της παροχής οξυγόνου το οποίο αδικαιολόγητα παρατείνεται για πάνω από έναν μήνα.
Να διερευνηθούν οι ευθύνες της ιδιωτικής εταιρείας και να διακοπεί η σύμβασή της με το νοσοκομείο. Όσοι εργολαβικοί εργαζόμενοι υπάρχουν να προσληφθούν ως μόνιμοι στο νοσοκομείο. Να στελεχωθεί η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments