Αρχική Videos “Καρφιά” στην κυβέρνηση και από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για...

“Καρφιά” στην κυβέρνηση και από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για τους λιγνίτες

0

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό άσκησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης για την μέχρι τώρα στάση απέναντι στους λιγνίτες τους οποίους θεωρούν ως ακριβό καύσιμο. Μάλιστα ο κ. Αδαμίδης με ανάρτηση του στα social media υποστήριξε ότι μόλις επανήλθαν οι λιγνιτικές μονάδες στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, το κόστος μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δείχνει ότι η επιλογή της κυβέρνησης να κλείσει αυτές τις μονάδες εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

Η ανάρτηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:
«Τι γίνεται πραγματικά όταν μπαίνουν οι λιγνίτες στο σύστημα…

Επειδή υπάρχουν ακόμη δύσπιστοι, καχύποπτοι, αρνητές αλλά και διαστροφείς της πραγματικότητας, γι’ αυτούς όλους η αντικειμενικότητα των στοιχείων παραμένει πάντα απηνής. Σήμερα στις 14:00 μ.μ. η Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή η τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι 99,21 €/MWh.

Η τιμή αυτή είναι η μικρότερη που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό γιατί τη συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας οι μονάδες Φυσικού Αερίου έχουν την ελάχιστη παραγωγή ενέργειας ενώ οι λιγνίτες που το προηγούμενο χρονικό διάστημα συμμετείχαν στο ενεργειακό μείγμα με ποσοστά κάτω του 10% τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν ανέβει πάνω από 20% ενώ σήμερα αγγίζουν το 30%.

Επομένως η τιμή σήμερα στις 14:00 ουσιαστικά διαμορφώνεται από τους λιγνίτες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτει κάτω από 100 €/MWh όταν η συμμετοχή του εισαγόμενου φυσικού αερίου μειώνεται και η παραγωγή ενέργειας από ελληνικό λιγνίτη αυξάνεται. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα και μάλιστα με όρους αγοράς ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι κατά πολύ φθηνότερες από τις μονάδες Φυσικού Αερίου.

Αν μάλιστα η συγκυρία που ζούμε κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το κέρδος από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων θα είναι αμύθητο για τον ελληνικό λαό. Σήμερα οι τιμές Φυσικού Αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν φθάσει στα 300 €/MWh, γεγονός που σημαίνει ότι οι Οριακές Τιμές Συστήματος στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεπεράσουν τα 600 €/MWh. Με τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων μετά από πολύ καιρό είμαστε οι φθηνότεροι στην Ευρώπη εξαιρουμένης της Πολωνίας (λόγω λιγνιτών) και των Σκανδιναβικών Χωρών. https://www.rae.gr/map-graph/

Βέβαια ο Ιδιοκτήτης της χώρας, ξέρετε αυτός που δεν χρειάζεται να ρωτάει κανέναν για το τι κάνει για κάθε θέμα που επηρεάζει τη ζωή δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων, θα επιμείνει όπως έκανε και πρόσφατα στη Βουλή ότι ο λιγνίτης είναι ακριβό καύσιμο. Ένα είναι βέβαιο. Ούτε ο ίδιος πλέον δεν το πιστεύει αλλά παραμένει πιστός στις δεσμεύσεις του για να παραμείνει και στη θέση του. Για μια ακόμη φορά λέμε: Είναι εθνική επιταγή η Πτολεμαΐδα V να μπει σύντομα στο σύστημα ως μονάδα καύσης λιγνίτη. Θα είναι έγκλημα να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments