Αρχική Επικαιρότητα Καμπούλ: Μητέρα έδωσε το μωρό της στους στρατιώτες για να σωθεί

Καμπούλ: Μητέρα έδωσε το μωρό της στους στρατιώτες για να σωθεί [vids]

0
Φωτογραφία: huffingtonpost.gr
Dodekanisos

Αυτή είναι η νέα καθημερινότητα στην πρωτεύουσα Καμπούλ του Αφγανιστάν. Γυναίκες παραδίδουν τα παιδιά τους στους Αμερικανούς στρατιώτες για να τα σώσουν από τους Ταλιμπάν

Η ιστορία, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται. Ήταν 2001 όταν οι Ταλιμπάν είχαν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν και είχαν παραχωρήσει την εξουσία στις δυνάμεις των ΗΠΑ. 20 χρόνια μετά, το Αφγανιστάν οι πικρές μνήμες της πενταετίας 1996-2001, επανήλθαν. Από την Κυριακή, 15 Αυγούστου, λοιπόν, οι Ταλιμπάν έχουν κυριαρχήσει ξανά το Αφγανιστάν. Οι σκηνές τρόμου και χάους που λαμβάνουν χώρα στους δρόμους της Καμπούλ και μεταδίδονται από διεθνή ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, προκαλούν σοκ. 

Παραδίδουν μέσα από συρματοπλέγματα τα παιδιά τους στους Αμερικανούς στρατιώτες 

Σε ένα νέο βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, δείχνει ένα μωρό που κλαίει να παραδίδεται από την μητέρα του, στους Αμερικανούς στρατιώτες. Όπως αναφέρει η Αγγλική «Guardian» ”Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη έπειτα. Αν κατόρθωσε η οικογένεια του μωρού να διαφύγει μαζί του. Πάντως είναι ηλίου φαεινότερο πως γίνονται απέλπιδες προσπάθειες για να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν”. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι ενήλικες έχουν πλέον προτεραιότητα τη διαφυγή των παιδιών τους, παρά τη δική τους.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NEWS 24/7 (@news247gr)

Ένα ακόμα βίντεο με ένα κοριτσάκι που περνάει τα συρματοπλέγματα με τη βοήθεια των στρατιωτών είχε κοινοποιήσει στο Twitter η ανταποκρίτρια του BBC Γιάλντα Χακίμ. Στην λεζάντα της έγραψε: «Η φρίκη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζεται. Σκηνές ενός μικρού παιδιού να περνά μέσα από το πλήθος, για να φτάσει σε έναν Αμερικανό στρατιώτη πίσω από έναν φράχτη».

Μόνη διέξοδος το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Με το Αφγανιστάν πλέον να βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν, ο μόνος εφικτός τρόπος εξόδου από την χώρα είναι το αεροδρόμιο. Όμως τη διαδρομή μέχρι εκεί -για όσους προσπαθούν να φτάσουν σε στρατιωτικές πτήσεις εκκένωσης- ακολουθεί το χάος. Λόγω των πυρών που εκτοξεύονται. 

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ένα από τα τελευταία μέρη που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την επιρροή των αμερικανικών στρατευμάτων. Όμως οι Αφγανοί χρειάζονται διαβατήρια ή επίσημα έγγραφα, για να ταξιδέψουν νόμιμα έξω από τη χώρα τους.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι σε όσους επιδιώκουν να φύγουν, θα τους δοθεί «ασφαλής διέλευση». Ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει. Ο Ματ Ζέλερ, ακτιβιστής και βετεράνος του Αφγανιστάν, έγραψε στο Twitter: «Οι Ταλιμπάν έχουν παντού σημεία ελέγχου. Εάν διαπιστώσουν ότι μεταφέρετε διαβατήριο ή αγγλικά έγγραφα ή επικοινωνίες κάθε είδους, τα κατάσχουν αμέσως. Καλή τύχη στο να περάσετε την πύλη χωρίς έγγραφα ή τηλέφωνα». Μάλιστα φέρεται να έχουν κλείσει τις πύλες εισόδου. Όποιος αποπειράται να περάσει, πέφτει πάνω σε πυροβόλα όπλα, μαστίγια και ραβδιά των Ταλιμπάν. 

Ο ακριβής αριθμός των Αμερικανών, των Αφγανών ή όσων χρειάζονται εκκένωση δεν μπορεί να μετρηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Guardian» υπολογίζεται ότι είναι περίπου 11.000 έως 15.000 μαζί με μέλη της οικογένειάς τους. Αλλά ακόμα δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί που μπορεί επίσης να κινδυνεύουν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός του Αφγανιστάν βρίσκεται χτυπημένος από την απελπισία. Ξανά.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments