Αρχική Επικαιρότητα Καμπούλ: Η Αυστραλία απεγκλώβισε Αφγανές αθλήτριες

Καμπούλ: Η Αυστραλία απεγκλώβισε Αφγανές αθλήτριες [pic]

0
Φωτογραφία: guardian
Dodekanisos

Έπειτα από εκκλήσεις των FIFA και FIFPro για αποχώρηση των αθλητριών, η Αυστραλία απομάκρυνε τις γυναίκες από το Αφγανιστάν. Μαζί με τις αθλήτριες αποχώρησαν και μέλη των οικογενειών τους. 

Για περισσότερο από μία εβδομάδα, η Αυστραλία απομακρύνει πολίτες της και πρώην προσωπικό της από την πρεσβεία της. Καθώς η κατάσταση στην Καμπούλ, είναι εκτός ελέγχου. Λόγω της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Επιβεβαιώθηκε η απομάκρυνσή τους

Όπως μετέδωσε το ABC περίπου 50 αθλήτριες και μέλη των οικογενειών τους απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών (FIFPro), επιβεβαίωσε την ομαδική απομάκρυνση χωρίς να δώσει αριθμούς.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Αυστραλιανή κυβέρνηση για την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού γυναικών ποδοσφαιριστών και αθλητών από το Αφγανιστάν. Αυτές οι νέες γυναίκες, τόσο ως αθλήτριες όσο και ως ακτιβίστριες, βρέθηκαν σε κίνδυνο. Εκ μέρους των συνομηλίκων τους σε όλο τον κόσμο ευχαριστούμε τη διεθνή κοινότητα που ήρθε να τους βοηθήσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Χαλίντα Ποπάλ, πρώην αρχηγός της ομάδας γυναικών του Αφγανιστάν που ζει τώρα στη Δανία, τόνισε: «Οι γυναίκες ποδοσφαιριστές ήταν γενναίες και δυνατές σε μια στιγμή κρίσης και ελπίζουμε ότι θα έχουν μια καλύτερη ζωή εκτός Αφγανιστάν».

Εν μέσω φόβων ότι μια παρατεταμένη διαδικασία θεώρησης θα αποτρέψει το σχέδιο, οι συνήγοροι προσφύγων εξασφάλισαν περαιτέρω βοήθεια. Ειδικότερα, πήραν βοήθεια από τον  πρώην αρχηγό ποδοσφαίρου της Αυστραλίας, Κρεγκ Φόστερ.

Το ABC ανέφερε ότι ο Φόστερ άσκησε πίεση στην υπουργό Εξωτερικών, Μαρίς Πέιν και στον υπουργό αθλητισμού, Ρίτσαρντ Κόλμπερκ. Οι αθλήτριες εξασφάλισαν βίζα και κατόπιν κατάφεραν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για την πτήση από το Αφγανιστάν.

Η FIFPro ευχαρίστησε Φόστερ και Ντίντεν, μεταξύ άλλων, για τις προσπάθειες τους. Ταυτόχρονα προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι οι αθλήτριες έλαβαν τη βοήθεια που χρειάζονταν για τη νέα ζωή τους.

Τέλος, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών υπογράμμισε: «Υπάρχουν επίσης πολλοί αθλητές που εξακολουθούν να κινδυνεύουν στο Αφγανιστάν και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τους προσφερθεί υποστήριξη».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments