Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Κάλλιστος Διακογεωργίου: «Πρωταθλητισμός και στην αξιοποίηση του Δωδεκανησιακού Πολιτισμού»

Κάλλιστος Διακογεωργίου: «Πρωταθλητισμός και στην αξιοποίηση του Δωδεκανησιακού Πολιτισμού»

0
Dodekanisos

Δωδεκάνησα, Πολιτισμός όπου Γης…  

Με αυτό το σύνθημα, ξεκίνησε να οργώνει τη Δωδεκάνησο, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού,  Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο οποίος, από τη στιγμή που ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος τον όρισε στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αποφάσισε να επισκεφθεί από το μεγαλύτερο μέχρι και το μικρότερο νησάκι, από το μεγαλύτερο, μέχρι και το μικρότερο χωριουδάκι.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο www.news12.gr, ο κ. Διακογεωργίου, αναφέρεται στην καινοτομία που ήδη υλοποιεί και με την οποία,  ο πολιτισμός της Δωδεκανήσου, θα αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο, ξεπερνώντας τα δικά μας σύνορα.

«Ο πολιτισμός είναι παντού. Στην ιστορία, την τέχνη, τη ντοπιολαλιά, την καθημερινότητα, το περιβάλλον, τις επιστήμες, ακόμα και στην πολιτική, αλλά και στην επιχειρηματική ενασχόληση. Σε κάθε ανθρώπινη στιγμή. Στόχος μας είναι, να αξιοποιηθούν όλα αυτά, προκειμένου να κεντρίσουν το ενδιαφέρον εντός και εκτός συνόρων» δήλωσε ο ίδιος.  Η συνέντευξη:

  • Κε Διακογεωργίου, τι σημαίνει για εσάς πολιτισμός και πως ερμηνεύετε την έννοια;

Ουσιαστικά, ο  πολιτισμός γεννήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου, να εξελίσσει ασταμάτητα τη ζωή του, διατηρώντας φωτεινό γνώμονα, τα καλά και  εξεζητημένα του παρελθόντος του. Αναντίρρητα, προβάλλοντας τις καταβολές, μέσα από την ιστορία του.

Όπως είπε και ο αμερικανός συγγραφέας Mark Twain (Μαρκ Τουέην): «Πολιτισμός είναι, ο ασταμάτητος πολλαπλασιαστής, μη αναγκαίων αναγκών». Η συνεχής υλική και άυλη προσπάθεια του ανθρώπου, να δημιουργήσει. Τα επιτεύγματα μιας κοινωνίας, στον τεχνικό και τον πνευματικό τομέα. Και ο Δωδεκανησιακός πολιτισμός, είναι ένα τεράστιο και ανεξάντλητο κεφάλαιο προς αξιοποίηση.

  • Έχετε ασχοληθεί και συνεχίζετε, με τον τομέα του αθλητισμού. Υπάρχει σχέση μεταξύ αθλητισμού – πολιτισμού;

Μα ο πολιτισμός, αφορά στα πάντα! Η έννοια πολιτισμός, ανέκαθεν, προσαρμοζόταν ανά τομέα και εποχή, ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων για την έκφραση, την έμπνευση, τις τάσεις.

Τον 16ο αιώνα, ο Γάλλος  ιστορικός Λουσιέν Φεμπρ απέδωσε στον πολιτισμό την έννοια της αρετής, της διακριτικότητας, της ειλικρίνειας και της ευγένειας, που ήταν αποτέλεσμα της αστικοποίησης του ανθρώπου, της ανάγκης δηλαδή, να ζει συγκεντρωμένος σε πόλεις, προκειμένου να αισθάνεται ασφαλής. Λόγω της αναγκαστικής εγγύτητας (γειτονίας), ισχυροποιήθηκαν καταρχήν οι καλοί τρόποι, ως πρώτο δυναμικό ευστάθειας της κοινωνίας. Αυτή η ασφάλεια, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του να μην εργάζεται απλά και μόνο για την επιβίωση, έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οι τέχνες, ο αθλητισμός, οι επιστήμες, η φιλοσοφία, η παιδεία. Όλα αυτά, ιστορικά, συνέθεσαν τον παγκόσμιο πολιτισμό.

  • Ποια η διαφορά σήμερα, μεταξύ κουλτούρας και πολιτισμού;

Σήμερα, ο όρος πολιτισμός, συγχέεται κατά κάποιον τρόπο με την έννοια της κουλτούρας. Ο Λεβί-Στρως, Γάλλος ανθρωπολόγος, ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του 20ου αιώνα, πρωτοπόρος του δομισμού ως μεθόδου κατανόησης της ανθρώπινης κοινωνίας και πολιτισμού, μιλάει για έναν ενιαίο πολιτισμό, ο οποίος απαρτίζεται από διάφορες κουλτούρες. Έτσι ο όρος πολιτισμός κρατάει μία υπερεθνική έννοια, ενώ ο όρος κουλτούρα χρησιμοποιείται κυρίως σε περιορισμένο (ενδο)κοινωνικό επίπεδο και μπορεί να αναφέρεται σε μία ομάδα ή μια κατηγορία. Υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πολιτισμός, αντιπροσωπεύει την ενότητα και η κουλτούρα την διαφοροποίηση.

  • Πότε και με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι, επιτυγχάνεται ο πολιτισμός;

Πολιτισμός επιτυγχάνεται, όταν ο άνθρωπος ξεπερνά τον εαυτό του σε κάθε επίπεδο.

Το «δυστύχημα» με τον πολιτισμό στη σημερινή εποχή, είναι ότι, προβαίνουμε σε κατάχρηση της έννοιας. Και πατώντας επάνω στον πολιτισμό, κάνουμε υπερβολές και πράττουμε σοβαρότατα εγκλήματα. Εμπορευματοποιούμε τα πάντα, με οποιονδήποτε τρόπο. Και τότε ο πολιτισμός, αποκτά ξαφνικά την ταμπέλα του «κιτς». Λεπτή ισορροπία, που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα.

  • Πως θα αξιοποιήσετε την ιδιότητα του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πολιτισμού και ποια νησιά εκτός Ρόδου έχετε ήδη επισκεφθεί;

O Γιώργος Χατζημάρκος, ο Περιφερειάρχης μας, μου έκανε την τιμή να μου δώσει τον ρόλο της ευθύνης, της φροντίδας, της ανάδειξης, της σωστής προβολής του Δωδεκανησιακού Πολιτισμού.

Μεγάλη πρόκληση για εμένα! Διότι, ο πολιτισμός στα Δωδεκάνησα, είναι ένα ατελείωτο κεφάλαιο, με πολλά επιτεύγματα. Περιέχει όλα τα είδη κουλτούρας και την έκφραση της αντίδρασης των νησιωτών μας, μέσα από περιόδους ειρήνης και πολέμου, ακμής και παρακμής, μέσα από χαρακτηρισμούς τόπων ως τουριστικούς, θρησκευτικούς, ορεινούς, πεδινούς, τόπων που ξεχώρισαν για την επιστημοσύνη, τις τέχνες, την εν γένει συμπεριφορά των Δωδεκανησίων ανά τους αιώνες.

Όλο αυτό, θέλει σεβασμό και μελέτη, ώστε να εξάγουμε την άριστη πολιτιστική εικόνα της Ρόδου και των Δωδεκανήσων γενικότερα, προκειμένου, αφενός να διδαχθούμε, αφετέρου  να αυξήσουμε τις επισκέψεις στα νησιά μας τουριστών, που θα εκτιμούν τη γη που πατούν στις διακοπές τους και θα προκληθεί το ενδιαφέρον τους. Πρέπει όλοι να καταλάβουν και να καταλάβουμε, ότι ο πολιτισμός μας, δεν περιορίζεται μόνο στις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια, με την ευκαιρία κάποιου εορτασμού (που επίσης σέβομαι και εκτιμώ ιδιαίτερα) αλλά πέρα από αυτά, οι προεκτάσεις είναι τεράστιες και ποικίλουν από τόπο σε τόπο.

Σκοπός μου, οι συχνές επισκέψεις σε όλα τα χωριά της Ρόδου και σε όλα τα νησιά της περιοχής μας και οι ουσιαστικές επαφές με ΟΛΑ τα Δωδεκανησιακά, Πολιτιστικά Σωματεία και Συλλόγους, εντός και εκτός Ελλάδος, με σκοπό να προσδώσουμε μια διαφορετική αίγλη στον Δωδεκανησιακό πολιτισμό, και με εξωστρέφεια, να κατακτήσει τη θέση που  αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα. Ήδη, εκτός από χωριά της Ρόδου, έχω επισκεφθεί την Πάτμο, την Κάλυμνο και την Κάσο για τον λόγο αυτό, καταγράφοντας τις ανάγκες.

«Δωδεκάνησα, Πολιτισμός όπου Γης» λοιπόν, θα είναι το δικό μας moto για την ανάδειξη και τη διάδοση του Δωδεκανησιακού Πολιτισμού.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments