Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Κάλλιστος Διακογεωργίου: «Η ωραιότερη μυρωδιά είναι του ψωμιού, η ωραιότερη γεύση του...

Κάλλιστος Διακογεωργίου: «Η ωραιότερη μυρωδιά είναι του ψωμιού, η ωραιότερη γεύση του αλατιού κι η ωραιότερη αγάπη των παιδιών»

0
Dodekanisos

Τόσο παλιά, όσο και σήμερα, για να φτάσει το ψωμί στο τραπέζι μας απαιτείται χρόνος, μόχθος και πολλή φροντίδα.

Στο 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου Ρόδου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν.Α. πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 20 Αυγούστου, η τελετή βράβευσης σε μικρούς μαθητές και στελέχη, δημιουργούς της ταινίας «Από το σιτάρι στο ψωμί», Α΄ Βραβείο, Κατηγορία – ταινία τεκμηρίωσης (ντοκυμανταίρ). Και η ευαισθησία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, για τους λιλιπούτειους δημιουργούς, είναι πραγματικά μεγάλη.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ν.Α. Εντεταλμένος Πολιτισμού Δωδ/σου Κάλλιστος Διακογεωργίου τόνισε αναφορικά με την εκδήλωση βράβευσης: «Είναι εκπληκτικό, να παρακολουθεί κανείς βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία που ακολουθείτο κάποτε, από τη στιγμή που ο γεωργός έσπερνε τους σπόρους του σιταριού στη γη, μέχρι που έφτανε το ψωμί στο τραπέζι.

Ακόμα και σήμερα η διαδικασία είναι η ίδια, μόνο που η τεχνολογία, τα κάνει πια όλα πιο εύκολα και πιο γρήγορα για τον αγρότη, το μυλωνά και τη νοικοκυρά.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ξέρουμε, πως τόσο παλιά όσο και σήμερα, για να φτάσει το ψωμί στο τραπέζι μας απαιτείται χρόνος, μόχθος και πολλή φροντίδα.

Η τεχνολογία μπορεί να ανακούφισε τον κόπο των ανθρώπων αλλά πήρε μαζί της τα τραγούδια του κάμπου, τις γλυκές παραδόσεις και το μεγαλείο της ομορφιάς των παλιών χρόνων.

Η έλλειψη ψωμιού, έχει συνδυαστεί με την πείνα, επομένως το ψωμί, θεωρείται πολύτιμο αγαθό, από τότε που ο άνθρωπος έμαθε να το παρασκευάζει»…
Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια. Θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και βασικό βοηθητικό τρόφιμο, σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.

Και πόσες δραστηριότητες δεν έχουν συνδεθεί με το ψωμί… Μέσα από μεγάλους συγγραφείς, τέχνη, παραμύθια, ποιήματα, τραγούδια, παροιμίες, παιγνίδια…
Εγώ ειμί ο άρτος της ζωής. Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσηται άνθρωπος… διαβάζουμε στη Βίβλο, ενώ μεγάλοι συγγραφείς αναφέρουν:

Οι νέες ζυμώνουνε ψωμί κι οι γριές πολεμούνε, κι όλοι αρχινούν τραγούδια της δουλειάς το μόχτο ν’ αλαφρώσουν… Νίκος Καζαντζάκης

Μαζεύω τα πεσμένα στάχυα να σου στείλω λίγο ψωμί, μαζεύω με το σπασμένο χέρι μου ότι έμεινε απ’ τον ήλιο να σου το στείλω να ντυθείς. Έμαθα πως κρυώνεις…. Νικηφόρος Βρεττάκος

Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων, το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου, το χαμόγελο της μάνας. Μονάχα αυτό. Και τ’ αλέτρια που χαράζουν βαθιές αυλακιές σ’ όλη τη γης ένα όνομα μονάχα γράφουν: Ειρήνη. Γιάννης Ρίτσος.»

Στην εκδήλωση, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα τιμήσει τα παιδιά, τους νηπιαγωγούς, το σκηνοθέτη και φωτογράφο του έργου, τον Πρόεδρο Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου κ. Αργυρού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαγγέλου «Αίθωνας».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments