Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα ΙΤΑΛΙΑ: Το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται

ΙΤΑΛΙΑ: Το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται

0
Dodekanisos

 

ρεπορτάζ: Πανος Καμουτσής

Στην Ιταλία η παραλλαγή Δέλτα αυξάνεται ραγδαία και είναι πλέον βέβαιο πως σύντομα θα γίνει το πιο διαδεδομένο στέλεχος στην χώρα. Αυτό αναφέρεται  στην έκθεση του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας (ISS), που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου και αφορούσε σε 31.158 άτομα που βρέθηκαν θετικοί με τον νέο ιό. 

Ραγδαία εξάπλωση του Δέλτα

Σύμφωνα με την έκθεση, η παραλλαγή Δέλτα είναι 4 φορές πιο διαδεδομένη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση τον Μάιο. Τώρα ευθύνεται για 16,8% των κρουσμάτων ενώ πριν ένα μήνα το ποσοστό ήταν μόλις 4,2%. Το ποσοστό είναι ακόμα μικρό σε σχέση με το στέλεχος Άλφα που ευθύνεται για το 74,92% των κρουσμάτων στην Ιταλία, αλλά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σύμφωνα με τις Ιταλικές αρχές. Η παραλλαγή Κάπα, ένας υποτύπος του Delta, αναπτύσσεται επίσης με τους Ιταλούς επιδημιολόγους να το παρακολουθούν με ανησυχία.

Αυτά τα δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν το σενάριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), το οποίο πριν από ημέρες υπολόγισε ότι η υψηλότερη δυνατότητα μετάδοσης της παραλλαγής Δέλτα σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα ευθύνεται για το 90% κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Anna Teresa Palamara, διευθύντρια του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων του ISS, εμφανίζεται μια ταχέως εξελισσόμενη εικόνα που επιβεβαιώνει ότι ακόμη και στη Ιταλία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η παραλλαγή του ιού Δέλτα γίνεται σταδιακά και γρήγορα η πιο διαδεδομένη. “Με την επόμενη έρευνα flash θα έχουμε μια ακριβέστερη εκτίμηση” καταλήγει η διευθύντρια του ISS.

Ο Υπουργός Υγείας της Ιταλίας Roberto Speranza εξήγησε ότι “ενάντια στην εξάπλωση της νέας παραλλαγής η μάσκα παραμένει ουσιαστικό εργαλείο για να διατηρηθεί ο ιός υπό έλεγχο. Το ποσοστό εμβολιασμού με δύο δόσεις είναι επίσης καθοριστικό” συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας με αρκετούς επιδημιολόγους στη χώρα να συμφωνούν μαζί του.

Πιο μεταδοτικό αλλά λιγότερο φονικό το νέο στέλεχος λένε Ιταλοί ερευνητές

“Είμαστε ελάχιστα πίσω από την Αγγλία. Αλλά η εξάπλωση του δέλτα θα έρθει σύντομα. Αν είμαστε τυχεροί, ελπίζουμε ότι οι δεν θα υπάρξουν σοβαρές περιπτώσεις” δήλωσε ο ερευνητής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών για την Υγεία του πανεπιστημίου του Μιλάνου Fabrizio Pregliasco. “Στην Αγγλία, η οποία ήταν η πρώτη που άνοιξε τα πάντα και άφησε τον ιό ανεξέλεγκτο, η παραλλαγή προκαλεί τώρα 15.000 περιπτώσεις την ημέρα. Όμως οι θάνατοι κυμαίνονται μεταξύ 10 και 20. Όχι ο μέσος όρος των 300 ανά ημέρα όπως στο παρελθόν. Μολύνονται και οι εμβολιασμένοι; Κάποιο μολύνονται. Όμως εκείνοι που έχουν ήδη λάβει τις δύο δόσεις σπάνια έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Γι’ αυτό προσκαλώ, ακόμη πιο έντονα, για εμβολιασμούς.

Νέες μελέτες δείχνουν πως το στέλεχος Δέλτα θα κυριαρχήσει παγκοσμίως

Μια ανάλυση των Financial Times με βάση τις γενετικές αλληλουχίες του ιού σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα από το βελγικό ερευνητικό ινστιτούτο Sciensano εκτιμά την παρουσία της παραλλαγής Δέλτα στην Ιταλία βρίσκεται στο 26%. Οι εκτιμήσεις δείχνουν επίσης ότι η παραλλαγή του Δέλτα κυριαρχεί στη Βρετανία και την Πορτογαλία, όπου η συγκέντρωση ήταν 98% και 96% αντίστοιχα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν με 31%, μετά η Ιταλία (26%), το Βέλγιο (16%), η Γερμανία (15%), η Γαλλία (6,9%).

 

Locatelli: Έτοιμο για οποιεσδήποτε κόκκινες ζώνες

Για την παραλλαγή του Δέλτα και τους κινδύνους της, μίλησε ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας, Franco Locatelli. “Είναι σημαντικό να εργαστούμε πιο εντατικά για την ανίχνευση και τη καταγραφή του γονότυπου και των ακολουθιών των παραλλάξεων, επειδή μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε με ακρίβεια τυχόν σημαντικά σήματα διάχυσης της ινδικής παραλλαγής, του Δέλτα” είπε κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκδήλωσης στη Φλωρεντία στο Sky Tg24. “Η Ιταλία αυτή τη στιγμή είναι λευκή αλλά αν χρειαστεί θα δημιουργήσουμε κόκκινες ζώνες για να αποτρέψουμε την εξάπλωση. Όπως συνέβη και με τη βραζιλιάνικη παραλλαγή στην Umbria” πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας της Ιταλίας.

Γιατί ανησυχεί η παραλλαγή Δέλτα;

Η παραλλαγή Delta εγείρει ανησυχία επειδή χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, είπε ο Locatelli και επειδή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σημαντική παθολογία σε μη εμβολιασμένα άτομα ή σε άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Βρετανικής κυβέρνησης, το Δέλτα είναι έως και 60% πιο μεταδοτικό από το Άλφα. Αν και οι νοσηλείες αυξάνονται στη Βρετανία, η διπλή δόση εμβολίου προστατεύει καλά. Η νέα έκθεση της Αγγλικής Δημόσιας Υγείας αναφέρεται στο 80% της προστασίας έναντι νοσηλείας μετά την πρώτη δόση και το ποσοστό προστασίας αυξάνεται στο 96% μετά τη δεύτερη.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments