Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα ΙΣΡ: “Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει και για τους ιδιώτες γιατρούς!”

ΙΣΡ: “Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει και για τους ιδιώτες γιατρούς!”

0
Dodekanisos

Από τον Ιατρικό Σύλλογο της Ρόδου πήραμε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και οι οποίοι θα κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων.
Έκπληκτοι διαπιστώσαμε την έλλειψη σχετικού κωδικού για τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς.

Ο ιδιώτης ιατρός αποτελεί διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αποτελεί την πύλη εισόδου των πολιτών στο σύστημα υγείας. Ο ιατρός της γειτονιάς και της διπλανής πόρτας είναι ο αυτοαπασχολούμενος ιατρός που μεριμνά για την πρόληψη, τη διαχείριση των χρονίων πασχόντων και των οξέων παθήσεων όλου του πληθυσμού.

Είναι εκείνος ο ιατρός που συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Ο ιατρός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές την τελευταία δεκαετία με ευφάνταστες φορολογικές και άλλες επιδρομές (βλ. claw-back, rebate κ.α) και με υποκοστολογημένες όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες (ιατρική επίσκεψη 10 ευρώ μικτά και αμοιβή οικογενειακού ιατρού από 0,5 – 1,2 € ανά ασθενή).

Είναι εκείνος ο ιατρός που σε περιόδους πανδημίας και ελλείψει βασικού ατομικού εξοπλισμού προστασίας δίνει άνιση μάχη καθημερινά, μέσω τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου για να παρέχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες, προκειμένου να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειάς τους και να μειωθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα.
Παράλληλα, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για το σύστημα υγείας, μειώνοντας την πιθανότητα συνωστισμού των πιθανών κρουσμάτων στα νοσοκομεία, αφού εδώ και μέρες εξετάζει μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Με τα δεδομένα αυτά σας ενημερώνουμε ότι ήδη τα ιδιωτικά ιατρεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες εμφανίζουν μειωμένη προσέλευση > 90% με υπαρκτό τον κίνδυνο απολύσεων εξειδικευμένου παραϊατρικού προσωπικού και παράλληλα τη μη αποπληρωμή πολλών εκ των οικονομικών υποχρεώσεών τους.

Περιμένουμε από τους Βουλευτές μας και τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να αποκατασταθεί η αναιτιολόγητη παράληψη των ιδιωτών ιατρών από τις ευεργετικές διατάξεις και κυρίως να μεριμνήσουν, ώστε να προμηθεύσουν με τον απαραίτητο ατομικό εξοπλισμό προστασίας όλα τα ιατρεία (ιδιωτικά, δημόσια – περιφερειακά και Κέντρα Υγείας) προκειμένου να προστατευθεί το ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό και να μειωθεί η πιθανότητα διασποράς της νόσου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV 2 στην κοινότητα.

Μέχρι τότε ο ιδιώτης ιατρός θα εξακολουθεί να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και θα παλεύει με κάθε διαθέσιμο μέσο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments