Αρχική Videos Ισχυροποιεί την εξουσία του ο Ζελένσκυ …εξαφανίζοντας την αντιπολίτευση!

Ισχυροποιεί την εξουσία του ο Ζελένσκυ …εξαφανίζοντας την αντιπολίτευση!

0

Δεν θα μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία το 2024 αν εξακολουθεί να ισχύει ο στρατιωτικός νόμος. Είναι κάτι που είπε ξεκάθαρα και ο ίδιος ο Βολόντιμιρ Ζελένσκυ κατά την διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης του στο BBC. Όπως τόνισε «σύμφωνα με το σύνταγμα της Ουκρανίας, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα ενώ ο στρατιωτικός νόμος παραμένει σε ισχύ».

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα επικρατήσει ειρήνη στην Ουκρανία τον επόμενο χρόνο και η ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα. Κανονικά, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2023 και οι προεδρικές την άνοιξη του 2024. Ο Ζελένσκυ κατηγορείται πάντως ότι μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου πήρε μέτρα ουσιαστικά για να εδραιώσει την εξουσία του. Ένα από αυτά ήταν η παύση του κόμματος της αντιπολίτευσης «Ουκρανική επιλογή – για τη ζωή» που κατείχε μάλιστα 44 έδρες στη Βουλή. Ο ηγέτης του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι απλώς αναζητά τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού επιδιώκοντας καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία αλλά τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό τον περασμένο μήνα.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ανέφερε ότι το κόμμα ήταν ύποπτο ότι ενεργούσε για να «υπονομεύσει την κυριαρχία» της Ουκρανίας, με τις αρχές να έχουν ήδη απαγορεύσει 10 άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον ίδιο λόγο. Παράλληλα, ο Ζελένσκυ «έκοψε» και άλλα κόμματα ενώ εθνικοποίησε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που έδωσε το πράσινο φως για την απαγόρευση οποιουδήποτε κόμματος αμφισβητούσε την πολιτική της κυβέρνησης στη ρωσική εισβολή, εξουσιοδοτώντας τα δικαστήρια να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία χωρίς δικαίωμα προσφυγής.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments