ΙΣΑ: «Αδειάζει» κυβέρνηση και Γεωργιάδη όσον αφορά το κόστος των PCR

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), εξέδωσε ανακοίνωση παίρνει θέση κατά των δημοσιευμάτων «που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα» όσον αφορά εκείνους που υποστηρίζουν ότι έκανε παρέμβαση ώστε να κρατηθεί ψηλά η τιμή των μοριακών τεστ. Μεταξύ άλλων ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι ζητά συνταγογράφηση των τεστ PCR και χαμηλό κόστος για το κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η κυβέρνηση ήταν αυτή που απέδιδε το υψηλό κόστος των μοριακών τεστ στους ιατρικούς συλλόγους. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μία εβδομάδα πριν είχε προσπαθήσει να επιρρίψει την ευθύνη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) για τις τιμές στην αγορά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ότι το πλαφόν των 60 ευρώ (πλέον έχει πέσει στα 47) είχε μπει στα μοριακά τεστ έπειτα από συσκέψεις και δική τους απαίτηση.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ

«Παρά το γεγονός ότι ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχουμε ξεκαθαρίσει απολύτως τη θέση μας όσον αφορά τη διεξαγωγή και το κόστος των μοριακών ελέγχων, κάποιοι επιμένουν να μας εμπλέκουν σε μια διαδικασία που δεν έχουμε καμία απολύτως ευθύνη, αφού δεν ανήκει στις αρμοδιότητές μας.

Με αφορμή λοιπόν μια σειρά σημερινών δημοσιευμάτων, δηλώσεων και αναρτήσεων, που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε ξανά στο συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν που θέλει να εξυπηρετήσει προσωπικά ή μικροπολιτικά συμφέροντα, να χρησιμοποιήσει τον ΙΣΑ και τη Διοίκησή του.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι:

Πρώτον, ποτέ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Διοίκησή του δεν παρενέβησαν για να κρατηθεί ψηλά η τιμή διεξαγωγής των μοριακών τεστ. Ποτέ και σε κανένα επίπεδο. Άλλωστε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν έχουμε αρμοδιότητα ούτε να διενεργούμε διαγωνισμούς για την προμήθεια υλικών, ούτε φυσικά να καθορίζουμε την τιμή ή τη συνταγογράφηση μιας ιατρικής πράξης.

Δεύτερον, βλέποντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο περίπου χρόνια με την εξέλιξη της πανδημίας καθώς και την ανάγκη πρόσβασης των πολιτών στη διεξαγωγή μοριακών ελέγχων, έχουμε ξεκάθαρα και με απόλυτη σαφήνεια ζητήσει από την Πολιτεία, στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου και υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβαση τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας:

  • να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back.
  • να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας.
  • να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη.

Τρίτον, ο ΙΣΑ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του covid, υλοποιώντας διάφορες δράσεις και διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων σε πολίτες της Αττικής τη διεξαγωγή δεκάδων χιλιάδων δωρεάν ελέγχων ανίχνευσης του κορονοϊού, μέσω των κινητών μονάδων που θέσαμε σε λειτουργία. Ενώ δημιουργούμε κι ένα εκτεταμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας, με τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών μελών μας, για να μπορούν οι πολίτες που νοσούν από κορονοϊό να έχουν πρόσβαση σε θεράποντα ιατρό.

Ο ΙΣΑ και η Διοίκηση του με πράξεις κι όχι με λόγια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στηρίζει την εθνική προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας».

 

Διαβάστε επίσης:

Επικαιρότητα

Ελεύθερη Πένα

Αθλητικά Νέα

Αφήστε το σχόλιο σας

σχόλιο

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments