Αρχική Επικαιρότητα Η Pfizer λέει ότι το εμβόλιο είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό...

Η Pfizer λέει ότι το εμβόλιο είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό στα παιδιά

0
Dodekanisos

Το ενδεχόμενο να «ανοίξουν» τους εμβολιασμούς για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών εξετάζουν ενδελεχώς το τελευταίο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν στα χέρια τους την σχετική μελέτη της Pfizer και καλούνται να πάρουν οριστική απόφαση για το αν ανάβουν το «πράσινο φως» ή όχι. Η μελέτη της Pfizer αναφέρει πως οι παιδικές δόσεις είναι ασφαλείς και σχεδόν 91% αποτελεσματικές στην πρόληψη των λοιμώξεων σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, σύμφωνα με λεπτομέρειες της μελέτης που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν τους εμβολιασμούς σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Η μελέτη της Pfizer όπως αναφέρει το Associated Press, παρακολούθησε 2.268 παιδιά στην ομάδα 5 έως 11 που έλαβαν δύο εμβόλια με διαφορά τριών εβδομάδων είτε με εικονικό φάρμακο είτε με εμβόλιο χαμηλής δόσης.  Κάθε δόση ήταν το ένα τρίτο της ποσότητας που χορηγήθηκε σε εφήβους και ενήλικες. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το εμβόλιο χαμηλής δόσης ήταν σχεδόν 91% αποτελεσματικό, με βάση 16 περιπτώσεις COVID-19 σε νεαρά παιδιά που έλαβαν εικονικά εμβόλια έναντι τριών περιπτώσεων μεταξύ εμβολιασμένων παιδιών.

Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ασθένειες σε κανένα από τα νεαρά παιδιά, αλλά τα εμβολιασμένα είχαν πολύ πιο ήπια συμπτώματα από τα μη εμβολιασμένα παιδιά.

Τα περισσότερα από τα δεδομένα της μελέτης συλλέχθηκαν στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όταν η παραλλαγή δέλτα είχε γίνει το κυρίαρχο στέλεχος COVID-19. Επιπλέον, τα μικρά παιδιά που έλαβαν χαμηλές δόσεις ανέπτυξαν επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον κορωνοϊό εξίσου ισχυρά με τους εφήβους και τους ενήλικες που έκαναν εμβολιασμούς τακτικής ισχύος.

Η μελέτη της Pfizer σε μικρότερα παιδιά διαπίστωσε ότι οι εμβολιασμοί χαμηλής δόσης αποδείχθηκαν ασφαλείς, με παρόμοιες ή λιγότερες παροδικές παρενέργειες, όπως πόνους στα χέρια, πυρετό ή πόνο που βιώνουν οι έφηβοι. Η μελέτη δεν είναι αρκετά μεγάλη για να ανιχνεύσει τυχόν εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες, όπως η φλεγμονή της καρδιάς που εμφανίζεται περιστασιακά μετά τη δεύτερη δόση, κυρίως σε νεαρούς άνδρες.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments