Η Σλοβακία ξανανοίγει αλλά για τους… εμβολιασμένους

Η Σλοβακία θα ξανανοίξει την Παρασκευή τα καταστήματα και ορισμένες υπηρεσίες για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Ενώ την ίδια ώρα θα επεκτείνει ένα lockdown για τους υπόλοιπους και θα κλείσει ορισμένα σχολεία, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Vladimír Lengvarský.

Η Σλοβακία, που αριθμεί πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, δίνει μάχη τις τελευταίες εβδομάδες με ένα από τα χειρότερα παγκοσμίως κύματα κορονοϊού. Ως μέτρο πρόληψης έκλεισε καταστήματα και υπηρεσίες για όλους τους πολίτες για δύο εβδομάδες, έως την 9η Δεκεμβρίου.

Ο Lengvarský επιδίωκε να παραταθεί το γενικό lockdown έως τη 16η Δεκεμβρίου και να  χαλαρώσει για τους εμβολιασμένους από τη 17η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, που θέλει να εντείνει την έκκληση για εμβολιασμό σε μια χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά ανοσοποίησης στην Ευρώπη, επέλεξε να χαλαρώσει τους κανόνες τώρα για όσους έχουν εμβολιαστεί και να τους παρατείνει έως την 9η Ιανουαρίου για τους υπόλοιπους.

Όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες, όπως τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια, θα ανοίξουν για τους εμβολιασμένους, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας της Σλοβακίας. 

Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν για τους εμβολιασμένους από την 25η Δεκεμβρίου. Όμως τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως έως τη νέα χρονιά. Σε άλλα αυστηρότερα μέτρα, τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια, όπως και στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού θα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης το διάστημα 13-17 Δεκεμβρίου. Δηλαδή την τελευταία πλήρη εβδομάδα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η Σλοβακία μετρά έως σήμερα 3.503 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό. Το 85% εξ αυτών δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η κυβέρνηση έχει ορίσει τις 3.800 νοσηλείες έως το επόμενο κρίσιμο στάδιο, το οποίο θα οδηγούσε σε μια πιθανή επιστροφή σε ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Η Σλοβακία είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, με το 46,5% του συνολικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, έναντι ενός μέσου όρου 66,8% στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών.

Διαβάστε επίσης:

Επικαιρότητα

Ελεύθερη Πένα

Αθλητικά Νέα

Αφήστε το σχόλιο σας

σχόλιο

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments