Αρχική Εκτός συνόρων Η πτώση της μεγάλης και ιστορικής Αούστρια Βιέννης

Η πτώση της μεγάλης και ιστορικής Αούστρια Βιέννης

1
Dodekanisos

Η Αούστρια Βιέννης, άλλοτε κραταιά δύναμη του Αυστριακού ποδοσφαίρου, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Κινδυνεύει ακόμα και με υποβιβασμό. Ενώ και οι φίλαθλοι της δεν είχαν και την ψυχραιμότερη αντίδραση. Όμως πως ένας τόσο ιστορικός σύλλογος κατέληξε σε ένα τόσο «σκοτεινό» μονομάτι; 

Η ίδρυση

Η Αούστρια Βιέννης ιδρύθηκε πριν από 110 χρόνια. Συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου του 1911 και γιόρτασε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τα φετινά γενέθλια της (οι λόγοι θα εξηγηθούν παρακάτω). Χαρακτηριστικά χρώματα της είναι το μωβ και το λευκό. Στην Αυστρία αποτελεί δεύτερη δύναμη στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Συγκεκριμένα, έχει κατακτήσει 24 πρωταθλήματα (32 η πρώτη Ραπίντ Βιέννης και 14 η Σάλτσμπουργκ), 27 κύπελλα (14 η δεύτερη Ραπίντ). Ενώ μετράει και έξι σούπερ καπ Αυστρίας (τρία η δεύτερη Ραπίντ).

Αξιοσημείωτες πορείες στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη κατόρθωσε το μακρινό 1978 να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Παρίσι. Αλλά γνώρισε την ήττα 4-0 από την Άντερλεχτ. Την σεζόν 1978-79 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Champions League). Όμως αποκλείστηκε από την Μάλμε. Το 1982-83 έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και αποκλείστηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1983-84 προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (νυν Europa League). Όμως πάλι αποκλεισμός αυτή την φορά από την Τότεναμ. Το 1984-85 αγωνίστηκε στα προημιτελικά του Champions League. Έμεινε εκτός συνέχειας από την Λίβερπουλ. Τέλος, τελευταία της μεγάλη επιτυχία εκτός Αυστρίας, αποτέλεσε η χρονιά 2004-05 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Είχε φτάσει στα προημιτελικά και αποκλείστηκε από την Πάρμα. Αν μη τι άλλο μιλάμε για έναν τεράστιο ποδοσφαιρικό σύλλογο με μεγάλη ιστορία, αρκετές επιτυχίες και πλήθος κόσμου να την υποστηρίζει.  

Τα οικονομικά προβλήματα της Αούστρια Βιέννης

Πάμε όμως στο σήμερα. Μεσοβδόμαδα έγινε γνωστό πως ο σύλλογος, δεν πήρε άδεια συμμετοχής για το επόμενο πρωτάθλημα εξαιτίας οικονομικών λόγων. Πλέον, έχει προθεσμία μιας εβδομάδας, ώστε να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα. Σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα, από τον φάκελο αδειοδότησης λείπουν επτά εκατομμύρια ευρώ. Η διοίκηση είχε σπεύσει να τονίσει πως η Αούστρια είναι οικονομικά ασφαλής. Ειδικά μετά την είσοδο του νέου χορηγού, της εταιρείας Insignia. Όμως η εταιρεία, έσπευσε να ενημερώσει πως δεν ήταν υποχρέωσή της να πάρει άδεια συμμετοχής ο σύλλογος. Αν η Αούστρια δεν εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υποβιβαστεί στην τρίτη κατηγορία. Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Αούστρια μαζί με την Ραπίντ είναι οι μοναδικές ομάδες, που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ στην ιστορία τους από την πρώτη κατηγορία.

Η αντίδραση των φιλάθλων της

Το γεγονός της μη αδειοδότησης προκάλεσε «κύμα» αρνητικών αντιδράσεων στους χιλιάδες φιλάθλους της. Οι φανατικοί της Αούστρια πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, κουβαλώντας στους ώμους τους ένα φέρετρο για την κατάσταση που επικρατεί. Ενώ ζήτησαν με πανό την αποχώρηση της διοίκησης. Την οποία απείλησαν ευθέως πως «αν καταστρέψετε την Αούστρια, εμείς θα καταστρέψουμε εσάς».

Πηγή φωτογραφίας: The Other Bundesliga, twitter.

 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments