Αρχική Αθλητικά νέα Η πτώχευση και η επανίδρυση της ιστορικής Λόκερεν

Η πτώχευση και η επανίδρυση της ιστορικής Λόκερεν

1
Dodekanisos

Στις 20 Απριλίου 2020 -μέσα στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού- η Λόκερεν κήρυξε πτώχευση και διαλύθηκε οριστικά. Ωστόσο δύο μόλις ημέρες μετά στις 22 Απριλίου 2020 η Λόκερεν συγχωνεύθηκε με την Temse και επανήλθε στην ζωή. Πλέον η ονομασία της είναι KSC Lokeren-Temse. 

Η ίδρυση της Λόκερεν

Η Λόκερεν επίσημα είχε ιδρυθεί στις 22 Ιανουαρίου 1923. Πρόκειται για ιστορική ομάδα του Βελγίου, η οποία είχε κατακτήσει δύο φορές το κύπελλο (2012 & 2014). Στα κύπελλα Ευρώπης είχε αγωνιστεί οκτώ φορές στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, νυν Europa League και τέσσερις στο «θρυλικό» Κύπελλο Ιντερτότο. Πρόκειται για σύλλογο που είχε παίξει μεταξύ άλλων κόντρα σε Μπαρσελόνα, Μπενφίκα, Νιούκαστλ, Στουτγκάρδη, Μάντσεστερ Σίτι κλπ. Ενώ είχε αγωνιστεί και εναντίον του Άρη Θεσσαλονίκης. Είχε πάρει ισοπαλία (1-1) στο «Χαριλάου» και στη ρεβάνς τον απέκλεισε με «τεσσάρα»! 

Σπουδαίες προσωπικότητες αγωνίστηκαν με τα χρώματά της

Ειδικότερα, την φανέλα της φόρεσαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές με αξιόλογη σταδιοδρομία στο ποδόσφαιρο. Ο Μπουμπακάρ Μπαρί τερματοφύλακας από την Ακτή Ελεφαντοστού, έπαιξε δέκα χρόνια εκεί και μάλιστα είχε πετύχει και ένα γκολ. O επιθετικός Μουσά Μααζού (ακόμα εν ενεργεία) αν και «γυρολόγος» είχε έρθει από τον Νίγηρα. Όταν έφυγε είχε αφήσει σημαντικό κέρδος στο ταμείο του συλλόγου (4,8 εκατομμύρια ευρώ).

Επίσης, ο δίμετρος Τσέχος επιθετικός Γιαν Κόλερ, είχε αφήσει την Σπάρτα Πράγας για τη Λόκερεν. Εκεί είχε φτιάξει το όνομά του και εν συνέχεια του άνοιξαν πόρτες για Άντερλεχτ, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Μονακό. Ενώ αποτελεί μέχρι σήμερα πρώτος σκόρερ της Εθνικής Τσεχίας (55 γκολ).

Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που έλαμψε στη Λόκερεν ήταν ο Δανός επιθετικός Πρέμπεν Έλκιερ. Πάνω από 190 συμμετοχές και 90 γκολ. Και για όσους δεν γνωρίζουν τον Έλκιερ, είχε αναδειχθεί καλύτερος Δανός ποδοσφαιριστής το 1984. Ενώ το ίδιο έτος είχε τερματίσει στην τρίτη θέση για την χρυσή μπάλα. Και στη δεύτερη θέση το 1985. Στο τέλος της καριέρας του είχε αγωνιστεί και ο Κροάτης μέσος Ιβάν Λέκο (νυν προπονητής στο Κινέζικο πρωτάθλημα, με πέρασμα ως βοηθός και από τον ΠΑΟΚ). Την φανέλα της είχε φορέσει και ο Μπέσνικ Χάσι (πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού). Όπως επίσης και οι Φέρεντς Μέσζαρος (Ούγγρος επιθετικός), Άρνορ Γκούντγιονσεν (Ισλανδός πρώην επιθετικός με τεράστια καριέρα σε Διεθνές και συλλογικό επίπεδο). Ο επίσης Ισλανδός επιθετικός Άλφρεντ Φινμπόγκασον (με πέρασμα από τον Ολυμπιακό). Όπως και ο έτερος Ισλανδός μέσος Άρναρ Γκρέταρσον. Όταν άφησε την ΑΕΚ είχε καθιερωθεί για μία εξαετία στη Λόκερεν. Ακόμα ένας Ισλανδός που αγωνίστηκε στη Λόκερεν είναι ο νυν αμυντικός του ΠΑΟΚ Σβέριρ Ίνγκασον. Και πολλοί ακόμα…

Η επανίδρυση

Πως έφτασε η Λόκερεν στην πτώχευση; Η αιτία δεν βρίσκεται στον κορονοϊό. Η πανδημία απλά επιδείνωσε την κατάσταση. Είχε οφειλές πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Καθόλου αμελητέο ποσό για έναν ιστορικό, αλλά μικρό σύλλογο του Βελγίου. Σε συνάρτηση με την Ελλάδα προφανώς και τα χρέη της θα είχαν εξαφανιστεί. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όμως άλλο Βέλγιο, άλλο Ελλάδα. Εκεί δεν υπάρχει και η προοπτική της αγοράς ΑΦΜ! Αντίθετα επιτρέπονται οι συγχωνεύσεις και έτσι ήρθε να δοθεί η λύση (αρχή από την τέταρτη κατηγορία). Γιατί όποια ομάδα και αν υποστηρίζουμε καμία δεν αξίζει να αντιμετωπίσει την τύχη της Λόκερεν.  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2020 ο Απόλλων Σμύρνης ανακοινώνει την απόκτηση του Νταβίνο Βέρχουλστ (Davino Verhulst). Για πολλά χρόνια βασικός και αναντικατάστατος τερματοφύλακας της Λόκερεν είχε αποχωρήσει από την ομάδα λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που επικρατούσ…. […]