Αρχική Στήλες Τους θυμάστε; Η ποδοσφαιρική ιστορία του Κώστα Παπαοικονόμου

Η ποδοσφαιρική ιστορία του Κώστα Παπαοικονόμου

0
Dodekanisos

Γράφει ο Δημήτρης Δραγάτης

Αποτελεί ακόμα και τώρα -και θα συνεχίσει η αλήθεια για πάντα- το “δέκα το καλό” της “χρυσής εποχής της Ρόδου στα “σαλόνια” του Ελληνικού ποδοσφαίρου, στην Α’ Εθνική από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως και τις αρχές αυτής του 1980… Ο λόγος φυσικά, για τον αξέχαστο Κώστα Παπαοικονόμου που οπωσδήποτε έχει αφήσει τη “σφραγίδα” του στη “μεγάλη” Ρόδο, την Ρόδο της Α’ Εθνικής Κατηγορίας.

Οι γονείς του κάποτε, του είχαν πει να ασχοληθεί σοβαρά με τις σπουδές του και να αφήσει …κατά μέρος τις μπάλες. Ήταν βλέπετε χρόνια που όποιος έπαιζε ποδόσφαιρο ήταν μάλλον “αλήτης” και όχι καθώς πρέπει. Ο ίδιος όμως κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1970 αποφάσισε να πράξει ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που του είχε ζητήσει η οικογένεια του. Παράτησε τη φοιτητική ζωή και πήγε εκεί που λίγο αργότερα θα έγραφε μια λαμπρή σελίδα… Στα γήπεδα…

Μια αλησμόνητη καριέρα
Η καριέρα του είναι αλησμόνητη. Έπαιξε στον Φοίβο, στη Ρόδο αλλά και τον Διαγόρα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ξεκίνησε από την ομάδα της Κρεμαστής, στην οποία και κάποια στιγμή αργότερα “κρέμασε” τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ο Παπαοικονόμου στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ήταν φοιτητής ιατρικής όταν πήρε την μεγάλη απόφαση πως δεν ήθελε νε γίνει γιατρός αλλά ποδοσφαιριστής! Ήταν η εποχή που ο Φοίβος κατόρθωσε να ανέβει στη Β’ Εθνική κατηγορία, σημαντικό επίτευγμα για τα δεδομένα της εποχής. Οι γονείς του είχαν …σκάσει, αλλά ο ίδιος ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει το άστρο του, όπως και έγινε. Την εποχή εκείνη το ποδόσφαιρο ήταν διασκέδαση για τα παιδιά. Δεν είναι όπως σήμερα όπου “βομβαρδίζονται” με ένα σωρό άλλες ασχολίες. Τότε τα πράγματα ήταν αλλιώς και το ποδόσφαιρο αποτελούσε ουσιαστικά μοναδική διέξοδο για τους πιτσιρικάδες. Το ποδόσφαιρο λοιπόν είχε “τραβήξει” από πολύ μικρή ηλικία τον Κώστα Παπαοικονόμου ο οποίος ήθελε να παίζει πάντα. Σε ηλικία 18 ετών, το 1972 πήγε στον Φοίβο και πήρε σημαντικές εμπειρίες από την τότε Β’ Εθνική Κατηγορία. Ήταν ένα πολύ δυνατό και πολλές φορές “σκληρό” πρωτάθλημα σε δύσκολα γήπεδα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αν δεν ήσουν σκληραγωγημένος δεν μπορούσες να αντεπεξέλθεις.

Αξέχαστες στιγμές με τον Φοίβο
Ο ίδιος σε μια παλιότερη συνέντευξη του στον “γράφων” αυτού του αφιερώματος είχε πει για εκείνα τα χρόνια που έπαιζε στον Φοίβο τα ακόλουθα:
“Η παρουσία του Φοίβου στο Ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα ήταν φανταστική τη δεκαετία του 1970 και ειδικά την διετία 1972 – 1974. Δεν θα ξεχάσω την άνοδο στη Β’ Εθνική ποτέ. Αντιμετωπίζαμε τον Βύζαντα στα Μέγαρα ο οποίος είχε υποβιβαστεί την εποχή εκείνη από την Α’ Εθνική. Το παιχνίδι ήταν και στο ΠΡΟ-ΠΟ και όλα τα προγνωστικά ήταν υπέρ του Φοίβου. Όλοι το παίζανε Χ2. Αυτό με είχε ενθουσιάσει. Τελικά, μετά από ένα φανταστικό παιχνίδι το αποτέλεσμα ήταν 3 – 3. Επίσης δεν μπορεί να ξεχαστεί ο πρώτος τελικός του κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας που κερδίσαμε στη Λεωφόρο το 1972 τον Μέγα Αλέξανδρο με 3 – 2. Το γήπεδο είχε 20.000 θεατές οι οποίοι βέβαια δεν ήρθαν να δουν τον δικό μας αγώνα αλλά τον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας που θα γινόταν αμέσως μετά ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο”.

Το “πάντρεμα” με τη Ρόδο…
Το 1974 η Ρόδος αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα με πολλά παιδιά από τη Δωδεκάνησο, θέλοντας να κάνει ένα ισχυρό σύνολο με δικά της παιδιά επιχειρώντας σταδιακά την άνοδο στην Α’ Εθνική Κατηγορία που ήταν και το μεγάλο όραμα του κόσμου. Ο Παπαοικονόνου ήταν από τους παίκτες που επιλέχθηκαν για να πλαισιώσουν εκείνη την ομάδα. Μαζί του επίσης ο Μιχάλης Δράκος, ο Μανώλης Κώτης, ο Γιάννης Καραντάνης, ο Λευτέρης Σταυρής, ο Στέφανος Δημητράς αλλά και πολλοί άλλοι. Όλοι μαζί έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια και πραγματικά δημιούργησαν μια εξαιρετική ομάδα. Από το 1974 μέχρι και το 1978 που η ομάδα ανέβηκε στην Α’ Εθνική Κατηγορία, τα “ελάφια” είχαν δημιουργήσει μια ομάδα “μοντέλο” με απίστευτη ομοιογένεια αλλά και αυτοματισμούς. Ο ίδιος για την παρουσία του στην ομάδα της Ρόδου, είχε πει:
“Πιστεύω ότι ήμουν ένας από τους παίκτες που κατάφεραν να οδηγήσουν τη Ρόδο στην Α’ Εθνική για πρώτη φορά. Υπήρχαν πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές που ήταν ικανοί την εποχή εκείνη. Ποιόν να πρωτοθυμηθείς; Τον Γεωργαλή, τον Χάσταλη, τον Καραντάνη, τον Διακονικολάου, τον Σκαρτάδο, τον Παπαιωάννου, τον Καλαϊτζίδη, τον… Δεν μπορώ, κάποιον θα ξεχάσω. Όλα τα παιδιά ήταν πολύ καλές μονάδες…”.

Η συνέχεια στον Διαγόρα
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Κώστας Παπαοικονόμου συνέχισε την καριέρα του στον Διαγόρα. Είχε υποσχεθεί στον εαυτό του αλλά και στους παράγοντες του συλλόγου ότι θα παίξει μέχρι η ομάδα να ανέβει στην Α’ Εθνική. Όπως και έγινε. Όταν ο “γηραιός” κατόρθωσε το 1985 να πάρει την πολυπόθητη άνοδο, σταμάτησε. Ακολούθησε ο Φοίβος στον οποίο ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα και ξεκίνησε την προπονητική. Η πρώτη του χρονιά ως προπονητής ήταν η αγωνιστική περίοδος 1986 – ’87 όταν ανέλαβε τις τύχες της ομάδας της Ρόδου στη Γ’ Εθνική, με πρόεδρο του Κυπριάδη. Από εκεί και πέρα, πέρασε και από πολλές άλλες ομάδες όπως τον Διαγόρα, τον Φοίβο αλλά και τον Απόλλωνα Καλυθιών.

-To Αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ροδιακή” στις 15 Νοεμβρίου 2020.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments