Αρχική Αθλητικά νέα Η περίεργη περίπτωση της FC Sochi 2018

Η περίεργη περίπτωση της FC Sochi 2018

0
Dodekanisos

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια από την ίδρυσή της, η FC Sochi ανέβηκε γρήγορα στην πρώτη κατηγορία της Ρωσίας. Η Sochi είναι μια περίεργη περίπτωση. Η ίδια η ύπαρξή της είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης. Η οποία είχε ληφθεί το καλοκαίρι του 2018. Μία εποχή που η Ρωσία είχε αναλάβει την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Ήταν μία οδηγία από ψηλά»

Αρχικά, η κυβέρνηση της Ρωσίας χρειαζόταν έναν σύλλογο για να αγωνιστεί στο «Fisht Olympic Stadium». Έτσι είχε χρησιμοποιήσει (σ.σ. η Sochi) την άδεια της Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης. Μόνο που υπάρχει μία υποσημείωση. Η Αγία Πετρούπολη από το Σότσι απέχει 2.334 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά η Ντιναμό μεταφέρθηκε τεχνικά νότια στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. 

«Ήταν μια οδηγία από ψηλά», τόνισε στην ιστοσελίδα Goal.com ο Ivan Zhidkov, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Sport Den Za Dnem. «Η Αγία Πετρούπολη δεν ήθελε ποτέ περισσότερους από έναν συλλόγους στην πόλη. Πολύ απλά υποστηρίζει μόνο τη Ζενίτ. Η Ντιναμό δεν είχε καμία υποδομή για να εξελιχθεί. Από την άλλη πλευρά, ήταν σημαντικό να αποτραπεί το ”Fisht Olympic Stadium” από το να μείνει αχρησιμοποίητο και να μαραζώσει. Ειδικά όταν γίνεται λόγος για ένα πραγματικά υπέροχο σύγχρονο στάδιο. Ένα από τα καλύτερα στη χώρα».

Οι διασυνδέσεις με την Ζενίτ και ο ρόλος του επιστήθιου φίλου του Vladimir Putin

Την ίδια στιγμή ο Boris Rotenberg, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας και στενός φίλος του Vladimir Putin, έγινε ο ιδιοκτήτης της FC Sochi. Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, η Sochi, ανέβηκε το 2019 στην μεγάλη κατηγορία της Ρωσίας. Με την βοήθεια και της Ζενίτ είχε προχωρήσει στην δημιουργία ενός πολύ δυνατού συνόλου. Το καλοκαίρι του 2019, τουλάχιστον οκτώ παίκτες της Ζενίτ μετακόμισαν στην Sochi. 

O Vladimir Putin και Arkady Rotenberg είναι στενοί φίλοι από τότε έκαναν judo στην Αγία Πετρούπολη. / icij.org

Στη συνέχεια, στις τάξεις των φιλάθλων της Ζενίτ, υπήρξε η θεωρία ότι η Gazprom (ο μεγαλύτερος χορηγός της Ζενίτ) είχε κάποιο οικονομικό συμφέρον στη νέα ομάδα. Ουσιαστικά θεωρήθηκε ότι η Sochi θα αποτελέσει ομάδα-δορυφόρος της Ζενίτ. Στις πρώτες δύο χρονιές η Sochi ηττήθηκε τέσσερις φορές από την Ζενίτ. Η θεωρία των φιλάθλων φάνηκε να επιβεβαιώνεται πανηγυρικά. Ωστόσο, οι σύλλογοι είναι τελείως ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον. Κάτι που τονίζουν και οι διοικούντες την FC Sochi. Αυτό το γεγονός είχε επιβεβαιώσει η νίκη της Sochi με 2-1 για το πρωτάθλημα κόντρα στην Ζενίτ. Μέσα στην έδρα της ομάδα από την Αγία Πετρούπολη! 

Αήττητη στην Ευρώπη, αλλά αποκλεισμός στα πέναλτι

Την σεζόν 2019-20 η Sochi είχε τερματίσει στην 12η θέση του πρωταθλήματος. Ωστόσο, πέρυσι με επικεφαλής τον προπονητή Vladimir Fedotov, τερμάτισε πέμπτη. Ταυτόχρονα είχε εξασφαλίσει την έξοδό της στην Ευρώπη! Συγκεκριμένα στο νεοσύστατο Europa Conference League. Η «λεοπάρδαλη» όπως είναι το προσωνύμιό της, ολοκλήρωσε αήττητη το ταξίδι της. Ωστόσο αποκλείστηκε από την Παρτιζάν Βελιγραδίου στα πέναλτι (2-4). 

«Η Sochi μπορεί να μην έχει την πιο δυνατή ομάδα στο πρωτάθλημα, αλλά είναι πολύ καλά δομημένη και έχει μια σταθερή στρατηγική. Σε αντίθεση με πολλά μεγαλύτερα κλαμπ. Ο Fedotov είναι ένας πολύ καλός προπονητής, που συνεργάζεται αρμονικά με τον αθλητικό διευθυντή Andrey Orlov. Υπάρχει μια υγιής ατμόσφαιρα στον σύλλογο και δεν θα είναι μεγάλη έκπληξη αν παραμείνει κοντά στην κορυφή του πίνακα μέχρι το τέλος της σεζόν», εξήγησε ο δημοσιογράφος Zhidkov.

Όσο καλή ομάδα και αν έχει το γήπεδο δεν γεμίζει

Μέχρι στιγμής όλα καλά. Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα. Τα προβλήματα υπάρχουν όπως είναι λογικό. Κυριότερο όλων είναι ότι η Sochi έχει έδρα σε μια πόλη που δεν της αρέσει πραγματικά το ποδόσφαιρο. Ο προηγούμενος σύλλογος, η Zhemchuzhina Sochi, έπαιξε στην κορυφαία κατηγορία μόνο το 1992 και το 2000, πριν διαλυθεί το 2003. «Το στάδιο είναι πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης. Δεν είναι εύκολο να πείσεις τους ανθρώπους να πάνε να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο», είπε ο Zhidkov.

Το «Fisht Olympic Stadium» άνοιξε το 2013, κόστισε 779 εκατομμύρια δολάρια και έχει χωρητικότητα περίπου 48.000 θεατών.

Ο παράγοντας Noboa

Από τους ποδοσφαιριστές που είχαν έρθει από την Ζενίτ, μόνο τέσσερις παραμένουν στον σύλλογο. Ο καλύτερος από αυτούς είναι ο 36χρονος Christian Noboa. Στους Έλληνες είναι γνωστός για το πέρασμά του ένα «φεγγάρι» από τον ΠΑΟΚ (2015). Στην Ρωσία ο Noboa αγωνίζεται από το 2007. Και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, καθώς έχει κερδίσει τρία πρωταθλήματα. Δύο με την Rubin Kazan και ένα με την Ζενίτ. 

O Christian Noboa / @PFCSOCHI

Δεν έχει παρελθόν, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ένα λαμπρό μέλλον

Ορισμένοι Ρώσοι φίλαθλοι βλέπουν την Sochi ως πολιτικό εργαλείο και αντιπαθούν το πλάνο της εξαιτίας των ύποπτων διασυνδέσεών της με τη Ζενίτ. Την αποκαλούν «πλαστικό κλαμπ», χωρίς υποστηρικτές και παρελθόν. Όμως σίγουρα μπορεί να μεγαλώσει και να εξελιχθεί. Κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία. Ωστόσο το μέλλον της μπορεί να είναι λαμπρό.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments