Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Η.Π.Α: Προειδοποίηση προσθέτει ο FDA σε Pfizer και Moderna

Η.Π.Α: Προειδοποίηση προσθέτει ο FDA σε Pfizer και Moderna

0
από: economictimes.indiatimes.com
economictimes.indiatimes.com
Dodekanisos

Ρεπορτάζ: Πανος Καμουτσής

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από τον Βρετανικό και Γαλλικό τύπο, Οι ΗΠΑ βρήκαν σχέση μεταξύ εμβολίων και περιπτώσεων καρδιακής φλεγμονής σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Οι αρχές λένε ότι τα οφέλη από τα εμβόλια υπερτερούν των κινδύνων. Ωστόσο ο FDA θα προσθέσει σχετική προειδοποίηση για σπάνιες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής μετά από εμβόλια Pfizer και Moderna.

Για το θέμα αυτό έκανε ρεπορτάζ και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters:

“Εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες” 

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα προσθέσει μια προειδοποίηση στα εμβόλια Covid που παράγονται από την Pfizer / BioNTech και τη Moderna σχετικά με σπάνιες περιπτώσεις φλεγμονής της καρδιάς σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ανακοίνωσε το πρακτορείο στις 22 Ιουνίου.

Συμβουλευτικές ομάδες Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, που συναντήθηκαν για να συζητήσουν αναφερόμενες περιπτώσεις καρδιακών επεισοδίων μετά από εμβολιασμό, διαπίστωσαν ότι η φλεγμονή σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες πιθανότατα συνδέεται με τα εμβόλια. Ωστόσο τονίζουν ότι τα οφέλη των εμβολίων φάνηκαν να ξεπερνούν σαφώς τον κίνδυνο στις μέχρι τώρα μελέτες τους.

Οι ρυθμιστικοί φορείς υγείας σε αρκετές χώρες έχουν διερευνήσει εάν οι λήψεις εμβολίων Pfizer / BioNTech και Moderna που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία mRNA παρουσιάζουν κίνδυνο και, εάν ναι, πόσο σοβαρές είναι οι επιπλοκές.

Το CDC είπε ότι οι ασθενείς με καρδιακή φλεγμονή μετά τον εμβολιασμό γενικά αναρρώνουν από τα συμπτώματα και τα πάνε καλά. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, σε συνεργασία με κορυφαίες ομάδες ιατρών των ΗΠΑ και αξιωματούχους δημόσιας υγείας, εξέδωσε δήλωση που υπογραμμίζει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και ότι η καρδιακή παρενέργεια είναι «εξαιρετικά σπάνια».

“Ενθαρρύνουμε ανεπιφύλακτα τον κόσμο να εμβολιαστεί” λένε οι αρχές

«Ενθαρρύνουμε ανεπιφύλακτα όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που είναι επιλέξιμα να λάβουν το εμβόλιο υπό την Εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης για εμβολιασμό», ανέφερε. Οι γιατροί και τα νοσοκομεία έχουν προειδοποιηθεί από το CDC να παρακολουθούν συμπτώματα μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας και η προειδοποίηση του FDA θα αυξήσει περαιτέρω την ευαισθητοποίηση.

Οι ανησυχίες σχετικά με την πιο μεταδοτική παραλλαγή Delta coronavirus που ισχύει στις ΗΠΑ και τον αντίκτυπό της στους νεότερους ανθρώπους, έχουν αυξήσει την επείγουσα ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί ακόμη και καθώς η προσπάθεια εμβολιασμού εδώ έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δήλωσε στις 23 Ιουνίου, ότι η πιο μεταδοτική παραλλαγή του Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών Covid-19 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Παρόμοια προειδοποίηση έγινε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την περασμένη εβδομάδα, η οποία ανέφερε ότι η παραλλαγή έγινε κυρίαρχη παγκοσμίως.

Χαμηλή προσέλευση των νέων στην Αμερική, πίσω από τον στόχο οι εμβολιασμοί

Ο αριθμός των Αμερικανών που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου μειώθηκε περίπου στο 85% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και πιθανότατα να μην επιτύχει τον στόχο που ο Joe Biden έχει θέσει για τουλάχιστον 70% των ενηλίκων Αμερικανών έως τις 4 Ιουλίου.

Ο Jeff Zients, συντονιστής απόκρισης για την πανδημία στις ΗΠΑ, είπε ότι η διοίκηση θα χρειαστεί «μερικές επιπλέον εβδομάδες» για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, εν μέρει επειδή οι Αμερικανοί ηλικίας 18 έως 26 καθυστερούν την πρόοδο.

«Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί νεότεροι Αμερικανοί αισθάνονται ότι το Covid-19 δεν είναι κάτι που τους επηρεάζει και ήταν λιγότερο πρόθυμοι να πάρουν το πλάνο», δήλωσε ο Zients.

“Ωστόσο, με την παραλλαγή Delta να εξαπλώνεται τώρα σε ολόκληρη τη χώρα και να μολύνει νέους σε όλο τον κόσμο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εμβολιαστούν.”

Τι λένε οι εταιρίες

Η Pfizer είπε πρόσφατα ότι δεν είχε παρατηρήσει υψηλότερο ποσοστό καρδιακής φλεγμονής από ότι κανονικά θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό.

Η Moderna είπε ότι γνωρίζει τις αναφορές περιστατικών φλεγμονής της καρδιάς μετά τη χορήγηση εμβολίων mRNA. Πρόσθεσε επίσης ότι συνεργάζεται με αρχές δημόσιας υγείας και τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για την αξιολόγηση του ζητήματος.

Για αρκετούς μήνες ερευνά ανάλογα περιστατικά το CDC

Το CDC ερευνά περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής κυρίως σε νεαρούς άνδρες για αρκετούς μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως το ισραηλινό υπουργείο Υγείας πρόσφατα ανακοίνωσε πιθανή σχέση μεταξύ περιπτώσεων καρδιακής φλεγμονής και του εμβολίου της Pfizer.

Το CDC είπε ότι εξακολουθεί να αξιολογεί τον κίνδυνο από την πάθηση και δεν επιβεβαίωσε συγκεκριμένα την αιτιώδη σχέση μεταξύ των εμβολίων και του καρδιακού προβλήματος. Ωστόσο, είπε ότι ένας πολύ υψηλότερος από τον αναμενόμενο αριθμός νεαρών αντρών ηλικίας 12 έως 24 ετών παρουσίασε καρδιακή φλεγμονή μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου. 

Σύμφωνα με δεδομένα από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων των Εμβολίων των ΗΠΑ (VAERS), παρατηρήθηκαν 347 περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής στην διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου σε άνδρες ηλικίας 12 έως 24 ετών. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments