Αρχική Videos Η Ουγγαρία μπλόκαρε πακέτο 500 εκ. ευρώ για την Ουκρανία!

Η Ουγγαρία μπλόκαρε πακέτο 500 εκ. ευρώ για την Ουκρανία!

0

Η Ουγγαρία εμπόδισε τη μεταφορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ (544 εκατομμύρια δολάρια) από την ΕΕ στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Το πακέτο θεωρείται ως η όγδοη ανάληψη για την Ουκρανία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF), ένα ταμείο 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,08 δισεκατομμύρια δολάρια) που χρησιμοποιεί το μπλοκ για να χρηματοδοτήσει ξένους στρατούς και να αποζημιώσει τα δικά του μέλη που στέλνουν όπλα σε ξένες συγκρούσεις.

Πριν από τον περασμένο Φεβρουάριο, το ταμείο χρησιμοποιήθηκε μόνο για την προμήθεια μη θανατηφόρου εξοπλισμού στη Γεωργία, το Μάλι, τη Μολδαβία, τη Μοζαμβίκη και την Ουκρανία, για συνολικά λιγότερο από 125 εκατομμύρια δολάρια. Η Βουδαπέστη αρνήθηκε να εγκρίνει την τελευταία μεταφορά εκτός και αν λάβει «εγγυήσεις» ότι το ταμείο θα παραμείνει «παγκόσμιο» στο πεδίο εφαρμογής του και δεν θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τον οπλισμό της Ουκρανίας, ανέφερε το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο «ενημερωμένη πηγή». Ενώ η Ουγγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να επιτρέψει στο μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να στείλει όπλα στην Ουκρανία μέσω ουγγρικού εδάφους.

Ο Όρμπαν έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ ότι πυροδοτούν τη σύγκρουση «σε βάρος των ευρωπαϊκών συμφερόντων», ενώ η κυβέρνησή του υποστηρίζει ένα κινεζικό σχέδιο που αποσκοπεί στη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments