Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ισχυρό μοντέλο διακυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο και σαφή «γραμμή» για την στήριξη της μεσαίας τάξης και των χαμηλών εισοδημάτων. Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ επιχειρώντας μια δυναμική επανεκκίνηση του κόμματός του.
 

Η ομιλία του στα πλαίσια της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης

 
Νέα Αρχή για την Ελλάδα, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή
 
Στη νέα εποχή των πολλαπλών κρίσεων, δε μπορούμε να προχωρήσουμε όπως πριν. Ήρθε η ώρα, να τραβήξουμε μια γραμμή και να αλλάξουμε.
Να ανεβάσουμε την πολιτική από τα υπόγεια της ιδιοτέλειας και της διαπλοκής, στο ύψος των αναγκών που έχουν οι άνθρωποι.
 
Να βάλουμε την ελπίδα στη θέση του φόβου.
Την ασφάλεια στη θέση της ανασφάλειας.
Αυτήν την επιθυμία μας, να επιχειρήσουμε μια τέτοια τολμηρή αλλαγή, συνοψίζει το σύνθημά μας.
 
Σήμερα, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μία Νέα Αρχή, με την Κοινωνία στην πρώτη γραμμή.
Μια Νέα Αρχή για το πολιτικό σύστημα.
Μια Νέα Αρχή για κράτος και το μοντέλο διακυβέρνησης.
Μια Νέα Αρχή για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο.
Μια Νέα Αρχή, με οδηγό την κοινωνία και εγγυητή μία ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση.
Που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η περίοδος Μητσοτάκη αλλά το κυριότερο, θα επιτρέψει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες να οργανώσουν με ασφάλεια και ηρεμία το μέλλον τους.
Ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά επέλεξε για ποιούς και πώς θα κυβερνήσει τον τόπο.
Δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Δεν κυβερνά ούτε καν για όσους τον εξέλεξαν.
Κυβερνά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας.
 
Για μία ελίτ λίγων και ισχυρών που επανήλθε στο τιμόνι της χώρας, για να ιδιοποιηθεί τις θυσίες και τους κόπους αυτών που πλήρωσαν την κρίση. Και τρέφεται από το κρατικό χρήμα, επιβάλλοντας δημόσια ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα.
 
Πέρα όμως από το «για ποιους κυβερνάει», σημασία έχει και το πώς κυβερνάει.
Που είναι ίσως το πιο βαθύ, το πιο δομικό, το ακόμα πιο διαβρωτικό για την ίδια τη δημοκρατία.
Και ο κ. Μητσοτάκης κυβερνάει μόνος.
 
Ως άλλος Καίσαρας.
 
Μετατρέποντας το Γραφείο του Πρωθυπουργού στον ένα και μοναδικό πυλώνα της εκτελεστικής εξουσίας.
 
Με Υπουργούς διακοσμητικούς, με τη Βουλή σε μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης.
 
Η χώρα κυβερνάται από την αρχή του ενός, με το ψέμα και την προπαγάνδα που πληρώνεται αδρά με κρατικό χρήμα, από τη τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου.
 
Ποτέ ξανά στη χώρα δεν υπήρξε τέτοιο καθεστώς μονοκαλλιέργειας στην πληροφόρηση. Ποτέ ξανά η Ελλάδα της οθόνης δεν υπήρξε τόσο διαφορετική από την Ελλάδα της πραγματικής ζωής.
Ο κ. Μητσοτάκης κάθε μέρα που περνά κάνει δυσκολότερη τη ζωή ολοένα και περισσότερων Ελλήνων. Και ο μόνος άνεμος που έχει αρχίσει να φυσά και θα φυσά ολοένα και πιο δυνατά, θα είναι ο άνεμος της κοινωνικής αποδοκιμασίας και της οργής.
 
Στόχος και στοίχημα δικό μας, είναι να μετατρέψουμε τη λαϊκή οργή σε θετική δύναμη αλλαγής. Γιατί Νέα Αρχή δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την κοινωνία όρθια, ώριμη και αποφασισμένη να μπει μπροστά για να αλλάξει τα πράγματα.
 
Απόψε, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ, περιέγραψα τους βασικούς άξονες του σχεδίου μας γι’ αυτή τη Νέα Αρχή.
 
Με ένα Νέο Μοντέλο Διακυβέρνησης, βασισμένο στις αρχές και τις αξίες της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας. Στόχος και επιλογή μας, στη θέση του δήθεν επιτελικού αυταρχικού κράτους, να οικοδομήσουμε το Αποτελεσματικό Δημοκρατικό Κράτος. Μακριά από τις ελίτ, τον κομματισμό, το ρουσφέτι, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τη διαφθορά.
 
Δεσμεύομαι για δύο κομβικά ζητήματα:
Ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα. Της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, της νέας γενιάς.
Προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά τις έχει καταξιώσει η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη.
 
Και επίσης δεσμεύομαι ότι είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος.
 
Να εμπιστευτούμε και να αναβαθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση.
Και να οικοδομήσουμε θεσμούς διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Σήμερα, ο κάθε Υπουργός έχει μια στρατιά μετακλητών που σε κάθε ανασχηματισμό τους παίρνει μαζί του. Αυτό θα τελειώσει.
 
Ένα Νέο Δημοκρατικό Μοντέλο Διακυβέρνησης που θα εμπνέει ασφάλεια στον πολίτη, με στόχο την ανθεκτικότητα, τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα. Με διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία και αξιοκρατία, με θεσμούς που θα έχουν συνέχεια, ανεξαρτήτως της αλλαγής των κυβερνήσεων.
 
Δίπλα στο Δημοκρατικό και Αποτελεσματικό Κράτος, έχουμε σχεδιάσει και τις μεγάλες τομές για αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό κράτος.
 
Πρώτα από όλα, με το σχέδιό μας για το Νέο ΕΣΥ.
Που θα σέβεται τις προτεραιότητες και τα όρια κάθε πολίτη.
Που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του.
 
Το Νέο ΕΣΥ, που μετά τη πανδημία αποτελεί πλέον εθνική επιταγή, θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά στοιχήματα για την προοδευτική διακυβέρνηση. Με τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησής του με δύο δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.
 
Εξίσου κρίσιμης σημασίας, όμως, είναι και η Παιδεία.
Στην Παιδεία χρειαζόμαστε μια Νέα Αρχή – μια τολμηρή Δημοκρατική Μεταρρύθμιση, με στόχο ένα ισχυρό Δημόσιο σχολείο, και ένα υψηλού επιπέδου Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ανοιχτό σε όσους νέους έχουν μαθησιακή δυνατότητα και ισχυρή θέληση για γνώση, χωρίς αποκλεισμούς.
Δεν έχει νόημα, όμως, να μιλάμε για Νέα Αρχή, αν δεν θέσουμε ως προτεραιότητα την προστασία της εργασίας. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και ως αναγκαία συνθήκη οικονομικής ανάπτυξης.
 
Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις. Την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Επίσης, μεταξύ άλλων, καταργούμε το «Νόμο Χατζηδάκη» που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες. Εφαρμόζουμε πιλοτικά το 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών. Εγκαθιδρύουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αποκαθιστούμε και διευρύνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας. Επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης και ενισχύουμε ξανά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Στο πεδίο της οικονομίας, δε μπορεί να υπάρξει Νέα Αρχή αν δεν τονώσουμε την εγχώρια παραγωγή, αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του παραγωγικού δυναμικού της χώρας στον παραγόμενο πλούτο.
 
Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό όμως, είναι να ξεφύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο ενός ολιγαρχικού καπιταλισμού που επιβάλλει στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης.
Και δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το «για ποιους κυβερνά», από το σχέδιό του για την κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς καμία μέριμνα, ώστε τα έργα να έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Είναι επομένως αναγκαίο, πρώτα από όλα να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου, ώστε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή και να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της κοινωνίας.
 
Γι’ αυτό και συνδέουμε την πράσινη μετάβαση με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.
 
Δίνουμε προτεραιότητα στην αποκέντρωση της παραγωγής, την τοπικότητα και φυσικά σε συμμετοχικές μορφές στις επενδύσεις και τη διαχείριση, όπως οι ενεργειακές κοινότητες.
Προχωρούμε άμεσα σε παρεμβάσεις με στόχο την αναδιάταξη του Τραπεζικού τομέα, και την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον φυσικό του ρόλο, δηλαδή σε αυτόν του βασικού χρηματοδότη της οικονομίας.
 
Αναβαθμίζουμε το ρόλο της Αναπτυξιακής τράπεζας ενώ για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες παρεμβάσεις με τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.
 
Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση, θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.
 
Για το νέο κύμα ακρίβειας που ήδη σαρώνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά:
Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ.
Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης.
Μείωση 50% για βενζίνη.
Μείωση 93% – σχεδόν αναστολή – για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Προχωρούμε σε ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια.
 
Επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, μειώνουμε δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
 
Επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.
 
Για το φορολογικό σύστημα, προχωρούμε στην αντιμετώπιση των πολιτών, όχι με βάση την ιδιότητά τους αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους, δίκαια και προοδευτικά.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
 
Για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.
Για όλους, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις. Και μειώνουμε προοδευτικά το συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.
Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.
 
Προβλέπουμε ειδικά μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, που στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της αύξησης των τιμών αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα.
Από το σχέδιό μας για μια Νέα αρχή, δεν μπορεί να λείπει η Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να λείπει η Βόρεια Ελλάδα.
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη την αγνοεί και την υποβαθμίζει.
 
Εμείς της δώσαμε τη δέουσα προσοχή.
 
Και για πρώτη φορά, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, ξαναβάλαμε τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη του αναπτυξιακού σχεδιασμού, με όραμα και με σχέδιο φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό.
Εγώ σήμερα μία και μόνη δέσμευση σας καταθέτω: Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανασχεδιαστούν με προτεραιότητα τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.
 
Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα ξαναμπούν με δεσπόζουσα θέση, όπως τους αξίζει, στο χάρτη της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας.
 
Το έχουμε αποδείξει σε δύσκολες στιγμές, θα το κάνουμε πράξη ξανά.
 
Το δικό μας χρέος είναι κυρίως να είμαστε έτοιμοι όταν έρθει ξανά η ώρα της ευθύνης.
Και σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι προγραμματικά. Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι. Αποφασιστικοί και με γνώση της εμπειρίας και της ευθύνης μας.
 
Ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί ανόθευτα και αυθεντικά.
 
Και το δίλημμα θα είναι ξεκάθαρο:
Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα
ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί.
 
Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ή εγώ ή το χάος. Μόνο που μάλλον δε θα τον έχουν ενημερώσει οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι πως είναι ήδη αργά.
Γιατί, για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος.
 
Όποτε λοιπόν κι αν επιλέξει να συρθεί στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει αυτούς που σήμερα υποφέρουν. Και είναι η μεγάλη πλειοψηφία.
 
Και για μία ακόμη φορά, η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα αναλάβει την ευθύνη να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα, να ανασυγκροτήσει την κοινωνική συνοχή, να ενώσει τις
 
Ελληνίδες και τους Έλληνες σε ένα δρόμο προόδου και δημοκρατίας.
 
Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος αυτής της ευθύνης.
 
Για να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Επικαιρότητα

Ελεύθερη Πένα

Αθλητικά Νέα

Αφήστε το σχόλιο σας

σχόλιο

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments