Αρχική Videos “Η Μόσχα είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας εδώ και πολύ καιρό!”

“Η Μόσχα είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας εδώ και πολύ καιρό!”

0

«Δεν μετανιώνω για την απόφαση μου να υπογράψω συμφωνία φυσικού αερίου με τη Ρωσία», είπε μεταξύ άλλων η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα. Η ίδια τόνισε ότι «η Μόσχα είναι εδώ και πολύ καιρό αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας» και προσφέρει χαμηλότερες τιμές από τους ανταγωνιστές της. Σύμφωνα με τη Μέρκελ η Γερμανία επιδιώκει εδώ και πολύ καιρό να απομακρυνθεί από τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας και ότι το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή. Τόνισε και τα εξής:

«Από την οπτική γωνία εκείνης της εποχής, ήταν πολύ λογικό και κατανοητό να αποκτήσουμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το οποίο ήταν φθηνότερο από το LNG υγροποιημένο φυσικό αέριο από άλλα μέρη του κόσμου. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία ήταν ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας».

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το 2005, η Μέρκελ προήδρευσε σε δύο μεγάλες συμφωνίες φυσικού αερίου με τη Μόσχα, και οι δύο προορίζονταν να διοχετεύουν ενέργεια απευθείας στη Γερμανία από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και αργότερα Nord Stream 2, που παρέκαμψαν κράτη διέλευσης όπως η Ουκρανία και η Πολωνία.
Ωστόσο, ο Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς ο διάδοχος της Μέρκελ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, διέκοψε την πιστοποίηση του έργου λίγες μέρες πριν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments