Αρχική Επικαιρότητα Η λήψη του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη δεσπόζει στο εξώφυλλο της Guardian

Η λήψη του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη δεσπόζει στο εξώφυλλο της Guardian

1
© SOOC/Konstantinos Tsakalidis
Dodekanisos

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία από τις Γούβες της Εύβοιας του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη. Στη συγκλονιστική λήψη του φωτορεπόρτερ απεικονίζεται η 81χρονη κ. Παναγιώτα να κρατά το στήθος της και κλείνει τα μάτια, καθώς καίγονται τα πάντα γύρω της. Η λήψη δεσπόζει στο σημερινό (10/8) εξώφυλλο της αγγλικής εφημερίδας «The Guardian».

Για όγδοη μέρα οι κάτοικοι των νομών Αττικής, Εύβοιας, Ηλείας και Μεσσηνίας δοκιμάζονται από τις αναζωπυρώσεις των πύρινων κλοιών. Μέσα σε αυτή την κατάσταση απόγνωσης, οργής και πόνου, εκατοντάδες είναι οι φωτογραφίες από τις πυρκαγιές που έχουν διαμοιραστεί από τα πρακτορεία αυτές τις μέρες. Στο σύνολό τους αποτυπώνουν το μέγεθος των καταστροφών των φονικών πυρκαγιών.

Όπως συμβαίνει όμως κάθε φορά, μία είναι εκείνη που γίνεται «ιστορικό σύμβολο» και σφραγίζεται στη συλλογική μνήμη. Αυτό συμβαίνει με τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη με την 81χρονη γυναίκα στις Γούβες της Εύβοιας την ώρα  που εγκαταλείπει το φλεγόμενο σπίτι της. Η λήψη που απαθανατίστηκε την Κυριακή (8/8), σήμερα, κάνει το γύρο του κόσμου. Μάλιστα η αγγλική εφημερίδα «The Guardian» κυκλοφόρησε σήμερα (10/8) με την κ. Παναγιώτα να δεσπόζει στο εξώφυλλό της. Στην λεζάντα έγραψε: «Παγκόσμια κλιματική κρίση: αναπόφευκτη, πρωτοφανής και μη αναστρέψιμη».

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί είναι εκείνοι που σχολιάζουν την ομοιότητά της με τον πίνακα του Νορβηγού εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη Έντβαρτ Μουνκ «Κραυγή». Ο σκιτσογράφος Χρήστος Παπανίκος, αποτύπωσε τη συγκλονιστική φωτογραφία με τέτοιο τρόπο τονίζοντας τη σχέση μεταξύ φωτογραφίας και πίνακα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] «Όλη η Εύβοια έχει καεί», περιγράφει η 81χρονη κα Παναγιώτα. Μέσω του φωτορεπόρτερ Κωνσταντίνου Τσακαλίδη, η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των social media. Μάλιστα πρωτοστάτησε σε αρκετά εξώφυλλα του ξένου Τύπου, όπως για παράδειγμα στη «The Guardian». […]