«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέκεται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ»

0
Dodekanisos

Δυσαρεστημένος από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν. Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση, καταδίκασε τη σχετική απόφαση ενώ διαβεβαίωσε το εβραϊκό εκλογικό σώμα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «στέκεται σταθερά στο Ισραήλ». Καταδίκασε τη δήλωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι ένοχος για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Με άλλα λόγια υποστηρίζει ότι «αυτό που συμβαίνει στην Γάζα δεν είναι γενοκτονία».  Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Politico , ο Μπάιντεν απέφυγε να αναφέρει ή να επικρίνει σχέδια που επαναλάμβανε τακτικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου , όπως μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Ράφα. Αντίθετα, ο Μπάιντεν απλώς δήλωσε αρκετές φορές ότι η κυβέρνησή του θα «συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ». Επί λέξει είπε και τα εξής:
«Πάντα θα διασφαλίζω ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στη Χαμάς και όλους τους εχθρούς της. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Θέλουμε να ηττηθεί η Χαμάς. Θα εργαστούμε με το Ισραήλ για να το πετύχουμε αυτό».

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υπέγραψε ένταλμα σύλληψης κατά του Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και του υπουργό Άμυνας Joaw Galant, καθώς και δυο ηγετών της Χαμάς για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χαρακτήρισε την κίνηση του ΔΠΔ «επαίσχυντη» και «παράνομη».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments