Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Η κυβέρνηση «αχταρμάς» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση «αχταρμάς» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

1
Φωτογραφία: ethnos.gr
Dodekanisos

Ούτε ένα… ούτε δύο… αλλά… δέκα είναι τα πολιτικά πρόσωπα που δεν προέρχονται από τα «γεννοφάσκια» της Νέας Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά είναι ενεργά μέλη στο τωρινό επιτελικό κράτος. Μάλιστα κατέχουν σημαντικά πόστα δίπλα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο νέος ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν προκάλεσε τεράστιες εντυπώσεις. Ωστόσο υπήρξε μία αναβάθμιση που προκάλεσε τεράστια έκπληξη. Ο λόγος για τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο πίσω στο 2019, είχε αποτελέσει και μήλον της έριδος στη Βουλή, στην κόντρα που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Με λίγα λόγια, αν κοιτάξουμε βαθύτερα στο επιτελικό κράτος του πρωθυπουργού, θα διαπιστώσουμε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε έναν άνθρωπο στο ίδιο του το κόμμα, για να στελεχώσει την ομάδα ανθρώπων που κυβερνά τη χώρα. Ειδικότερα η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, περιλαμβάνει έξι πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Τάκης Θεοδωρικάκος, Άκης Σκέρτσος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λίνα Μενδώνη, Γιώργος Γεραπετρίτης, Πάνος Τσακλογλου). Επιπλέον τρία πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ (Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης). Επιπροσθέτως υπάρχουν δύο πρώην μέλη του κόμματος «Το Ποτάμι» (Γιώργος Αμυράς & Νικόλας Γιατρομανωλάκης). Όσον αφορά τον Ευάγγελο Αποστολάκη τονίσαμε πως έχει στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ο Θόδωρος Σκυλακάκης είχε διατελέσει τελευταίος πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος Δράση. 

Τα «πράσινα ίχνη»

Ας αρχίσουμε από τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μετά τον νέο ανασχηματισμός ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέλαβε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Θεοδωρικάκος, είχε διατελέσει γραμματέας της ΚΝΕ (1991-1992). Ενώ η πλειονότητα των πολιτών, τον θυμάται δίπλα σε ισχυρά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ. Μέλος του οποίου διετέλεσε από το 1992 μέχρι το 2012. Από το 2016 αποτελεί μέλος της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος «θήτευσε» επί εννιά χρόνια στο πλευρό του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (1989-2015) Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μετά τον νέο ανασχηματισμό ο κ. Χρυσοχοΐδης έπαψε να αποτελεί υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ΝΔ, από το 2012 μέχρι το 2016 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ. Η Λίνα Μενδώνη, νυν υπουργός Πολιτισμού, έχει «πράσινο» παρελθόν, καθώς μέχρι το 2019 είχε διασυνδέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Ενεγράφην στο ΠΑΣΟΚ το 1989. Είχε συμμετοχή ως σύνεδρος στα Συνέδρια του ΠΑΣΟΚ από το 2005 κ.εξ. Υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ (2004-2007). Ήταν μέλος του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη για τα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς (2007- σήμερα). Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι εν ενεργεία Υπουργός Επικρατείας και βουλευτής στην κυβέρνηση ΝΔ. Ωστόσο, ήταν φίλος και προσωπικός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του 2009 – 2011.

Η «τριπλέτα» των πρώην του ΛΑ.Ο.Σ.

Τα πολιτικά τέκνα του Γιώργου Καρατζαφέρη, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και από σήμερα Θάνος Πλεύρης, ανέλαβαν υπουργικά πόστα στη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και οι τρεις είχαν υπάρξει επί σειρά ετών μέλη του ΛΑΟΣ. Αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης από το 2003 μέχρι το 2012 ήταν μέλος του ΛΑΟΣ. Από το 2012 είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Πλέον απολαμβάνει χρέη ως Υπουργός Ανάπτυξης. Ο Θάνος Πλεύρης, είχε αρχίσει την πολιτική σταδιοδρομία του το 2004 με το κόμμα ΛΑΟΣ. Το 2012 προσχώρησε στην Νέα Δημοκρατία, με την οποία εξελέγη βουλευτής το 2019. Μετά τον ανασχηματισμό ανέλαβε υπουργός Υγείας. Τέλος, ο Μάκης Βορίδης ήταν μέλος της Εθνικής Πολιτικής Ένωσις (Ε.Π.ΕΝ.) από το 1985 μέχρι το 1990. Μεταπήδησε στο Ελληνικό Μέτωπο (1994-2005). Ακολούθησε η προσχώρησή του στο ΛΑΟΣ (2005-2012) και από τότε αποτελεί μέλος της ΝΔ. Με τον ανασχηματισμό ανέλαβε χρέση υπουργού Εσωτερικών. 

Τα δύο πρώην μέλη του κόμματος «Το Ποτάμι»

Οι κ.κ. Γιώργος Αμυράς νυν υφυπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος και Νικόλας Γιατρομανωλάκης (υφυπουργός Πολιτσιμού), είχαν υπάρξει ενεργά μέλη με «Το Ποτάμι». 

Το παρελθόν δύο στελεχών της τωρινής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη (1998-2001) ήταν διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά είχε διατελέσει αρχηγός ΓΕΝ. Ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Εθνικής Άμυνας. Μετά τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός τον υπουργοποίησε σε υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Μετά την αντίδραση των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του. 

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη. Για όσους δεν την γνωρίζετε η κα. Πελώνη άρχισε την δημοσιογραφική διαδρομή της από «ΤΑ ΝΕΑ» και κάλυπτε για πολλά χρόνια το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2017 μεταπήδησε στην «Καθημερινή». Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης της είχε προτείνει να γίνει διευθύντρια Γραφείου Τύπου της ΝΔ αλλά εκείνη είχε αρνηθεί. Μέχρι που μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, κατά το χρονικό διάστημα από 28 Φεβρουαρίου μέχρι και 13 Αυγούστου 2021 εκτελούσε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Προφανώς και θα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά στελέχη, τα οποία θα έχουν διαφύγει της αντίληψής μου. Όμως με βάση κάποια ονόματα που παρέθεσα, καταλαβαίνετε γιατί κυβέρνηση «αχταρμά» μιλάμε…

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί στην κυβέρν… του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έναν πρωθυπουργό που δεν βρήκε ούτε έναν δικό του άνθρωπο, για να στηρίξει την κυβέρνηση που είχε οραματιστεί. Αν μη τι άλλο πρόκειται για πρωτοπορία… […]