Αρχική Αθλητικά νέα Η… KGB και η πρόκριση της Σερίφ στους ομίλους του Champions League

Η… KGB και η πρόκριση της Σερίφ στους ομίλους του Champions League

0
Dodekanisos

Σε μία χρονιά που η Ελλάδα δεν έχει εκπρόσωπο στους ομίλους του Champions League, η Μολδαβία κατάφερε κάτι που έμοιαζε με άπιαστο όνειρο. Η Σερίφ Τιράσπολ έγινε όχι ακριβώς ο πρώτος σύλλογος από την Μολδαβία (οι λόγοι θα εξηγηθούν παρακάτω), την φτωχότερη χώρας της Ευρώπης, που θα αγωνιστεί στα «αστέρια». Τα κατάφερε με ένα budget αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ. Με έναν άσημο Ουκρανό προπονητή. Με ρόστερ στο οποίο δεσπόζουν 16 διαφορετικές εθνικότητες. Μόλις έξι οι Μολδαβοί. Και με δύο Έλληνες, που αποχώρησαν ως «τελειωμένοι» από την Ελλάδα

Η Τιράσπολ, η Υπερδνειστερία και η Μολδαβία!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Τιράσπολ διεθνώς αναγνωρίζεται ως πόλη της Μολδαβίας. Όμως «de facto» (εκ των πραγμάτων), είναι πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο του μη-αναγνωρισμένου κράτους της Υπερδνειστερίας. Ειδικότερα, το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος αυτοανακηρύχτηκε ανεξάρτητο το 1990. Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Η Μολδαβία θεωρείται η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης, καθώς έχει το χαμηλότερο ΑΕΠ. Ο λόγος της φτώχειας οφείλεται στο σκάνδαλο τραπεζικής απάτης του 2014. Τότε ένα δισεκατομμύριο δολάρια εξαφανίστηκαν από τρεις τράπεζες της Μολδαβίας. Το ποσό ήταν ισοδύναμο με το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Επιπροσθέτως, παρά το γεγονός ότι δεν απέχει πολύ από τη Μαύρη θάλασσα, είναι «παγιδευμένη» μεταξύ της Ρουμανίας κι της Ουκρανίας. Επίσημη γλώσσα της Μολδαβίας είναι τα ρουμανικά αν και σχεδόν όλος ο πληθυσμός μιλά επίσης και ρωσικά. Ουσιαστικά η Σερίφ είναι η πρώτη ομάδα που δεν εκπροσωπεί κάποια χώρα στο Champions League. Ναι μεν αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Μολδαβίας, στο οποίο και διαπρέπει, αλλά  έδρα της είναι η Υπερδνειστερία. Ένα κράτος που αποτελεί αυτόνομο από την Μολδαβία, αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί επίσημα η ανεξαρτητοποίησή του.

Η ίδρυση της Σερίφ Τιράσπολ

Η Σερίφ ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1997 ως Τιράλ Τιράσπολ, από μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας που φέρει το ίδιο όνομα με την ομάδα. Στην κατοχή της έχει από τηλεοπτικό σταθμό και πρατήρια καυσίμων ως κατασκευαστικές εταιρίες και σούπερ μάρκετ. Δηλαδή, μονοπωλεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή. 

Η Σερίφ κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της το 2001. Έκτοτε μετράει 19 τίτλους. Ισόβια πρωταθλήτρια. Παράλληλα έχει κερδίσει δέκα κύπελλα και ακόμα επτά σούπερ καπ. Έχει εξελιχθεί σε υπερδύναμη εντός συνόρων και ο λόγος είναι δύο άνθρωποι και μία εταιρεία.

Ιδρυτές της δύο πρώην μέλη της KGB!

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πρόκειται για μία ομάδα με πολλές… ιδιαιτερότητες. Οι δύο άνθρωποι που την ίδρυσαν είναι ο Ίλια Κάζμαλι και ο Βίκτορ Γκουσάν. Πρόκειται για δύο πρώην μέλη της KGB, της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης!

Διαθέτει εγκαταστάσεις που θα ζήλευαν ακόμα και κορυφαίες ομάδες!

Οι εγκαταστάσεις της είναι τρομερές και σχεδιασμένες στα πρότυπα των κορυφαίων συλλόγων. Οι ιδιοκτήτες της έφτιαξαν τρία γήπεδα! Μία μοντέρνα αρένα, ένα δεύτερο βοηθητικό γήπεδο και ένα με τεράστιο θόλο. Δίπλα υπάρχει ξενοδοχείο, οι εγκαταστάσεις για την ακαδημία, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, γήπεδα τένις και ιατρικό κέντρο.

Ουκρανός προπονητής και ρόστερ 16 διαφορετικών εθνικοτήτων

Πρόκειται για μία ομάδα με αξία περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ. Ο προπονητής της Γιούρι Βέρντντουμπ είναι Ουκρανός. Στο ρόστερ του δεσπόζουν παίκτες 16 διαφορετικών εθνικοτήτων! Από τη Μολδαβία, από την Ελλάδα, από την Σερβία, από την Κολομβία, από το Περού, από τη Βοσνία, από τη Βραζιλία, από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, από το Μαλάουι, από το Μάλι, από τη Γκάνα, από το Λουξεμβούργο, από την Ακτή Ελεφαντοστού, από την Ουκρανία, από τη Γουινέα, από τη Σλοβενία.

Ο 31χρονος Henrique Luvannor δεν είχε αγωνιστεί ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο πριν την Σερίφ. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε ανακαλυφθεί από την Σερίφ όταν ήταν 21 ετών. Τότε ακόμα πάλευε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Βραζιλίας. Ταυτόχρονα για να βγάζει τα προς το ζην, έπλενε αυτοκίνητα ή δούλευε οικοδομή. Έπειτα από περιπλανήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέστρεψε στην Σερίφ και θα παίξει στο Champions League!

Ο 24χρονος Μομό Γιανσάν είναι από την Γουινέα. Κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού αγωνιζόταν στην Λευκορωσία. Ενώ παντού υπήρχε καραντίνα αυτό ήταν το μόνο εν ενεργεία πρωτάθλημα. Εκεί ο Γιανσάν σημείωσε αρκετά γκολ. Στη συνέχεια έπαιξε στη Ρωσία και βοήθησε τη Νίζνι να κερδίσει την άνοδο. Τον περασμένο Ιούλιο πήρε μεταγραφή για την Σερίφ.

Τέλος στην Ελλάδα της ισοπέδωσης και της απαξίωσης, ο Κολοβός δεν κατάφερε να βρει χώρο στο πλάνο του Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό. Ο Έλληνας επιθετικός υπέγραψε ως ελεύθερος στη Σερίφ. Ενώ ο Γιώργος Αθανασιάδης παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την ΑΕΚ στη Σερίφ.

Από τις αμέτρητες σφαλιάρες στα προκριματικά στην παρθενική είσοδο σε ομίλους Champions League

Η πορεία όλων αυτών προς το όνειρο άρχισε πριν από περίπου δύο μήνες. Συγκεκριμένα από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Η Σερίφ είναι μαθημένη στα προκριματικά. Συμμετάσχει ανελλιπώς αλλά πάντα μένει εκτός Champions League. Έχει αγωνιστεί 18 φορές στα προκριματικά του UEFA Champions League. Μετράει ισάριθμους αποκλεισμούς. Η φετινή ήταν η 19η προσπάθειά της. Μάλιστα είναι και μόλις η τρίτη φορά που έφτασε μέχρι τα play off. Το 2009 την είχε αποκλείσει ο Ολυμπιακός, ενώ το 2010 της είχε κόψει το νήμα η Βασιλεία. 

Ολοκλήρωσε αήττητη τα προκριματικά

Για να φτάσει ή Σερίφ στους ομίλους του Champions League θα έπρεπε να αποκλείσει τέσσερις ομάδες. Και τα κατάφερε! Μέτρησε 4/4 προκρίσεις, παρέμεινε αήττητη, πέτυχε 14 γκολ και δέχθηκε μόλις δύο!

Αρχικά έπαιξε με την Τιούτα (Αλβανία), την οποία νίκησε με 4-0 και 1-0. Ακολούθησε η Αλασκέρτ (Αρμενία) της οποίας επικράτησε με 1-0 και 3-1. Κατόπιν ήρθε ο έμπειρος και δυνατός Ερυθρός Αστέρας. Στο Βελιγράδι το παιχνίδι τελείωσε 1-1. Στη ρεβάνς η Σερίφ νίκησε 1-0 και προκρίθηκε. Στα playoff ήρθε η ακόμα πιο έμπειρη και τεράστια δύναμη του Κροατικού ποδοσφαίρου, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Η Σερίφ νίκησε 3-0 στο Τιράσπολ με τον Κολοβό να πετυχαίνει ένα τρομερό γκολ. Ενώ ο Αθανασιάδης κατέβασε ρολά. Στη ρεβάνς δεν απειλήθηκε ποτέ και με το 0-0 προκρίθηκε στους ομίλους.

Μία «σταχτοπούτα» κόντρα στα θηρία

Μία ολόκληρη χώρα με πληθυσμό 2,658 εκατομμύρια (έτος απογραφής 2019) γιορτάζει. Η Σερίφ έπειτα από 18 διαδοχικές αποτυχίες, κατόρθωσε να προκριθεί στους ομίλους του Champions League! Έχει τοποθετηθεί στο τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας (τέταρτο). Ό,τι και αν συμβεί εκεί, ακόμα και αν τερματίσει τελευταία στον όμιλο της και χωρίς βαθμό δεν έχει ουδεμία σημασία. Η Σερίφ έγραψε ιστορία και αυτό δεν αναιρείται! 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments