Αρχική Αθλητικά νέα Άλλα Σπορ Η γιορτή του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου για το 2019

Η γιορτή του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου για το 2019

0
Dodekanisos

Παρουσία του Νεοεκλεγέντος Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη,
του εκπροσώπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Εντεταλμένου Αθλητισμού,
κ. Νικολής Νικόλαος και του εκπροσώπου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου Υποπλοιάρχου Λ.Σ. κ. Ρογδάκη Ιωάννη και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια γιορτή της λήξης των θερινών τμημάτων εκμάθησης ναυταθλημάτων στην πολυμορφική εγκατάσταση του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου.
Ο πρόεδρος του Ν.Ο.Ρ Δημήτρης Χριστοδούλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην λειτουργία του Ομίλου και στα προβλήματα που τον απασχολούν και στην προσπάθεια που κάνει το Δ.Σ και τα ενεργά μέλη του για την αντιμετώπισή τους.
«Ο Ναυτικός όμιλος Ρόδου είναι ένα αθλητικό σωματείο που από την επίσημη ίδρυση του μαζί με την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου το 1947, γαλούχησε τους περισσότερους κατοίκους της πόλης της Ρόδου με την αγάπη της θάλασσας, το ήθος και την άμιλλα, συμβάλλοντας έτσι στην καταξίωση τους ως δημιουργικά μέλη της κοινωνίας. Ο Ν.Ο. Ρόδου καλλιεργεί 5 Ολυμπιακά αθλήματα: Ιστιοπλοΐας, Κανόε-Καγιάκ, Κολύμβησης, Κωπηλασίας & Υδατοσφαίριση.

Ουσιαστικά εδώ κτυπάει η καρδιά της Ναυταθλητικής συνείδησης ολόκληρου του Νησιού μας. Ενός Νησιού που από την αρχαιότητα έως σήμερα πιστεύει στον αθλητισμό, ελπίζει στον αθλητισμό, βρίσκει στον αθλητισμό τον ακριβή συνδυασμό πνεύματος και συγκίνησης.
Ο απόηχος της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελληνική κοινωνία έχει επιφέρει δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και κατ’ επέκταση στον αθλητισμό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμιά επιχορήγηση από την Γ.Γ.Α., άρνηση της κάλυψης των εξόδων από τις Ομοσπονδίες και αδυναμία του Ναυτικού Ομίλου να ανταπεξέλθει στο δυσβάσταχτο κόστος για το βασικό στοιχείο λειτουργίας του κολυμβητηρίου που είναι το νερό.

Η διοίκηση του Ν.Ο.Ρ. ανταποκρινόμενη στη καταστατική της υποχρέωση για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αλλά και στη κοινωνική της ευθύνη να δώσει υγιή διέξοδο στη νεολαία του νησιού μας, προφυλάσσοντάς την από τον καταιγισμό των προκλήσεων, έχει επιλέξει εξειδικευμένο προσωπικό τόσο για τις εκμαθήσεις όσο και στα αγωνιστικά τμήματα αλλά και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών απαραίτητη προϋπόθεση για την ευαίσθητη ηλικία τους .
Ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου πέρα από την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων που πολλές φορές μας έχουν κάνει υπερήφανους είναι και ένας φορέας που προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες στα μέλη του αλλά και στους πολίτες του νησιού της Ρόδου.
Το κυρίαρχο στοιχείο που υπαγόρευσε την κατεύθυνση που ακολούθησε το διοικητικό Συμβούλιο είναι οι κλιμακούμενες κοινωνικές ανάγκες. Η οικονομική κρίση, η οποία συνεχίζει να πλήττει την ελληνική κοινωνία αλλά και τη διεθνή κοινότητα συνολικά, φαινόμενα όπως οι δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και άλλα, πιο ανησυχητικά, όπως η εντεινόμενη βία, και ο καταιγισμός των προκλήσεων στη νεολαία που μας αναγκάζει να δράσουμε και να αντιδράσουμε και να μην εγκαταλείψουμε τις ευγενικές αθλητικές μας φιλοδοξίες.
Σε αυτή τη ¨Σχέση ευθύνης¨ με την κοινωνία ο ΝΟΡ επεκτείνει και ενισχύει τον κοινωνικό του ρόλο μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη διατήρηση και προστασία του κοινωνικού ιστού κατέστη σαφές ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να γίνει μείωση της μηνιαίας συνδρομής των εκπαιδευόμενων παιδιών.
Καταλήξαμε σε μείωση περίπου 30%. Τα έξοδα όμως για τη λειτουργία όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν. Ηλεκτρικό, νερό, χημικά για το νερό του κολυμβητηρίου και καύσιμα αυξήθηκαν. Το ισοδύναμο μέτρο για αντιστάθμισμα της μείωσης 30% των εσόδων μας δεν μπορούσε να είναι άλλο από την εθελοντική εργασία των μελών του Δ.Σ. αλλά και των ενεργών μελών του Ομίλου μας. Όλοι δέχτηκαν με ευχαρίστηση να κάνουν αυτό που κάνουν όλοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να ασχοληθούν με τη διοίκηση ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Δηλαδή, το αυτονόητο με την ανάγκη να αναληφθούν δράσεις που στην ουσία τους, μαρτυρούν τη φροντίδα για τον συνάνθρωπο και που έχουν τη δυναμική να συμπαρασύρουν μιμητές.
Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Τα παιδιά που παρακολουθούν τα καλοκαιρινά τμήματα των εκμαθήσεων ξεπέρασαν τα 700 από τα οποία τα 500 στο άθλημα της κολύμβησης.
Η κολύμβηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα άλλα αθλήματα που καλλιεργεί ο ΝΟΡ.
Στόχος μας είναι η λειτουργία του ως ενεργού κοινωνικού εταίρου και η συμβολή του σε δράσεις συνεργατικές και κοινωνικές που σκοπεύουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.


Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε την ευκαιρία στα νεαρά ηλικιακά παιδιά, (αγόρια και κορίτσια) να συμμετάσχουν σε ναυταθλητικές δραστηριότητες με στόχο μεταξύ άλλων τη πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τη δυνατότητα συμμετοχής όλων και τη συνεργασία για την προαγωγή της πολιτιστικής δράσης στη Ρόδο μας. Στις προτεραιότητες είναι ακόμη τα αθλητικά σωματεία να προσεγγίσουν και να αξιοποιήσουν τη νεολαία, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, τις εθελοντικές ομάδες αλλά και κάθε μονάδα που θέλει ως εθελοντής να προσφέρει στο πλαίσιο των δράσεών μας.
Σε μία εποχή, που οι διακρίσεις κάθε μορφής είναι αρκετά έντονες, ο πολιτισμός, η πολιτιστική και αθλητική παιδεία, μπορεί να αναδειχθεί ως το πλέον αποτελεσματικό μέσο για την άρση των διακρίσεων και των ανισοτήτων και την αποφυγή της περιθωριοποίησης κοινωνικών ομάδων.
Να διατηρηθεί , να επεκταθεί και να ενισχυθεί ο μαζικός και σχολικός αθλητισμός και να υποστηριχτεί ο σωματειακός ερασιτεχνικός αθλητισμός.
Οι προτεραιότητες που έθεσε ο ΝΟΡ αναφορικά με τη κοινωνική του ευθύνη εστιάστηκαν.
Α. Στη κάλυψη των δαπανών για ατομική εκγύμναση στη πισίνα σε παιδιά ατομικής αγωγής (ΑΜΕΑ) με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους μέσω της εφαρμογής θεραπειών και προγραμμάτων που θα τα βοηθήσουν να κάνουν “ΒΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ”.
Β. Στη κάλυψη των δαπανών για την εκμάθηση κολύμβησης, ιστιοπλοΐας, κανόε-καγιάκ, κωπηλασίας και υδατοσφαίρισης στα παιδιά του κέντρου παιδικής μέριμνας θηλέων Ρόδου.
Γ. Υποστήριξη πρωτοβουλιών φορέων με περιβαλλοντική δράση
Με την ευγένεια που μας χαρακτηρίζει κερδίσαμε την αγάπη σας και με τη σοβαρότητά μας κατακτήσαμε την εμπιστοσύνη σας. Με το όραμά μας για ποιοτική αναβάθμιση τόσο της αθλητικής δραστηριότητάς μας όσο και στη αξιοποίηση των εγκαταστάσεών μας για προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, δημιουργία εντευκτηρίου και χώρων άθλησης για τα μέλη μας, τους γονείς και συνοδούς των παιδιών και η στήριξη αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε την εκτίμηση όλων σας. Με την αποφασιστηκότητά μας , την οραματική διάθεση και το ανοιχτό πνεύμα θα σφραγίσουμε την κάθε μας πράξη και θα θέλαμε να ευτυχίσουμε να δούμε πολλά από τα σχέδιά μας να καρποφορούν και με πολύ μεγάλη αγωνία να δούμε τα οράματά μας να γίνονται πράξεις απογειώνοντας τον όμιλό μας εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητές του.
Ο ΝΟΡ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ, ΤΟΠΙΚΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΟΡΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, το πείσμα την προσπάθεια, την εντιμότητα την ευθυκρισία, την αποτελεσματικότητα την αποφασιστικότητα και πάνω απ΄ όλα τη διαφάνεια.

Αν κοιτάξετε γύρω σας πλακώνεται η ψυχή σας με τις αυθαιρεσίες που υπάρχουν και ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ λειτουργία , την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας.
Συχνά το Δ.Σ του ΝΟΡ γίνεται αποδέκτης της εύλογης ανησυχίας, αλλά και διαμαρτυρίας πολλών μελών του σωματείου αλλά και γενικότερα συνδημοτών μας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μισθωμένο κτίριο του ΝΟΡ (το οποίο, όπως ίσως θα γνωρίζετε ήδη, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο κτίριο και ήδη έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, αλλά και ιστορικό διατηρητέο μνημείο), όπως και ο περιβάλλων αυτού χώρος. Οφείλω να σας ενημερώσω ότι από το 2012 ως ΔΣ του ΝΟΡ έχουμε εξαντλήσει κάθε εξωδικαστική ενέργεια προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ επίσης έχουμε προσφύγει και στα Δικαστήρια για την έξωση της μισθώτριας εταιρείας. Ήδη επί της εξωστικής µας αγωγής έχει εκδοθεί η υπ’ αριθ. 227/2018 απόφαση του Μονοµελούς Εφετείου Δωδεκανήσου βάσει του σκεπτικού της οποίας έγινε δεκτό ότι η εδρεύουσα στη Ρόδο (Πλατεία Κουντουριώτη αριθ. 9) ομόρρυθμη εταιρεία που εκμεταλλεύεται το ακίνητο είναι αυθαίρετη κάτοχος του προδιαληφθέντος ακινήτου ήδη από 1-8-2010 και εφεξής. Προς τούτο και για την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας του Δήµου, αλλά και πρωτίστως του ίδιου του ακινήτου που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο κτίριο και ήδη έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, αλλά και ιστορικό διατηρητέο µνηµείο, σύµφωνα µε το ν. 1469/1950, αιτηθήκαμε από το Δήμο Ρόδου, (τον απερχόμενο Δήμαρχο κ. Χατζηδιάκο ) να προχωρήσει άμεσα στη διοικητική αποβολή της αυθαίρετης κατόχου του ακινήτου εταιρείας, η οποία εκμεταλλεύεται το εν λόγω ακίνητο σε βάρος του αθλητικού µας σωματείου στο οποίο παραχωρήθηκε, αλλά και προπάντων του Δήµου Ρόδου, επιφυλασσόμενοι παντός νοµίµου δικαιώµατός µας ως προς το ανεξάρτητο προς τον Δήµο δικαίωµά µας, να την εξώσουµε ως εκμισθώτρια. Επειδή δεν ενήργησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, το ίδιο αίτημα κατατέθηκε εκ νέου στο Νέο Δ.Σ του Δήμου Ρόδου, στο νέο Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος παρευρέθηκε στην σεμνή τελετή μας και μας τίμησε με την παρουσία του.
Ευελπιστούμε πως σύντομα θα ανακτήσουμε την κατοχή και χρήση του ακινήτου ώστε να το επαναφέρουμε στην μορφή που του αρμόζει και που επιτάσσει η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ειδικά όμως λόγω την ειδικών συνθηκών που έχουμε στην προκειμένη περίπτωση αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω τη στήριξη φορέων που ενδιαφέρονται για το ΝΟΡ , ΤΟΥ ΤΎΠΟΥ , ΤΩΝ ΜΜΕ και των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας. Χωρίς τη συμπαράστασή τους το έργο μας είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
Θέλω επίσης να ζητήσω την εμπιστοσύνη των μελών μας στο όνομα των οποίων θα γίνουν όλες οι προσπάθειές μας και θα αναλωθεί όλη μας η ενέργεια ώστε η δράση μας να είναι μια ατέλειωτη μάχη με την υπεροχή.
Ο ΝΟΡ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ σπουδαιότερο από τους εαυτούς μας.


Και δεν θα προδώσουμε το συμφέρον των μελών μας
Σε αυτό είμαστε άκαμπτοι
Δεν κάνουμε συμβιβασμούς με τη συνείδηση μας
Ούτε με τα συμφέροντα του ομίλου μας.
Θα είμαστε κοντά στην νεολαία και θα επενδύουμε στον αθλητισμό που είναι το μέλλον της πόλης.
Ο αθλητισμός είναι έργο ευθύνης.
Στηρίζουμε την προσπάθεια για διάκριση.
Δίπλα στις εθνικές ομάδες σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και στα φυτώρια του αθλητισμού εκεί όπου γεννιέται η άμιλλα, εκεί που ξεκινάει η προσπάθεια και καλλιεργείται το ‘εύ αγωνίζεσθαι’ εκεί που κάνουν τα πρώτα βήματα οι αθλητές που θα μας κάνουν υπερήφανους αύριο.
Βρισκόμαστε πάντα εκεί για να στηρίζουμε με έργο ευθύνης τον ελληνικό αθλητισμό.
Για ένα μέλλον πιο ανθρώπινο πιο αισιόδοξο πιο ευτυχισμένο».

Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης κατά την είσοδό του έτυχε θερμής υποδοχής από τους παρευρισκόμενους. Ο πρόεδρος του Ν.Ο.Ρ. τον προσφώνησε και τον συνεχάρη για την εκλογή του ως εξής.

«Σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ. Σας εύχομαι κάθε πρόοδο και κάθε ευημερία στο σημαντικό έργο που αναλάβατε για το δήμο μας.
Έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων της Ρόδου και πολλές προσδοκίες στήριξής της, όπως και ο ίδιος δηλώνετε, είμαι βέβαιος ότι η συμβολή σας και το αμέριστο ενδιαφέρον σας θα ωφελήσουν πολλαπλά το δήμο ΡΟΔΟΥ, δίνοντας ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου.
Με τη βεβαιότητα ότι θα προάγετε τα συμφέροντα του δήμου μας, και με την πίστη ότι θα αποκαταστήσετε τις μέχρι σήμερα αδικίες, εύχομαι μια παραγωγική, επιτυχημένη και γόνιμη θητεία.

Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΡΟΔΟΥ και εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε εποικοδομητική συνεργασία που στοχεύει στη δυναμική διεκδίκηση όσων αξίζουν στο δήμο ΡΟΔΟΥ και στους πολίτες του».

Ο κ. Καμπουράκης μας συνεχάρη για το έργο μας και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν να επαναφέρουμε την εγκατάσταση του ΝΟΡ
στην μορφή που της αρμόζει και που επιτάσσει η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Τόνισε ιδιαίτερα τη προσφορά μας στο Ναυτικό Όμιλο Ρόδου που είναι μια ανιδιοτελή δράση , ως έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας που δείχνουμε για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, πολύ δε περισσότερο όταν οι τελικοί αποδέκτες είναι παιδιά.

Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε και ο κ. Νικολής Νικόλαος απαντώντας και στον πρόεδρο του Ομίλου που τον ευχαρίστησε για την βοήθεια που παρείχε η ΠΝΑΙ την τετραετία που πέρασε. Η βοήθεια της Περιφέρειας Υπήρξε καθοριστική στην συμμετοχή των αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου στα Πανελλήνια και Περιφερειακά Πρωταθλήματα, αναλαμβάνοντας τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής- διατροφής των αθλητών και των προπονητών μας. Υποσχέθηκε ότι πάντα θα είναι στο πλευρό μας όπως κάνει και στα υπόλοιπα αθλητικά σωματεία της Περιφέρειας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments