Αρχική Εκτός συνόρων Η φουρτούνα του Γκαλτιέ προκαλεί τρικυμία στη Λιλ

Η φουρτούνα του Γκαλτιέ προκαλεί τρικυμία στη Λιλ

0
Dodekanisos

Το περσινό πρωτάθλημα στην Γαλλία επιφύλασσε εκπλήξεις, με την Λιλ να στέφεται εν τέλει πρωταθλήτρια μπροστά από το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ο λόγος φυσικά για την Παρί του Σαν Ζερμαίν. Η διαφορά τους κυριολεκτικά στον πόντο, αφού οι Λιλουά τερμάτισαν με συνολική συγκομιδή 83 πόντων, έναντι 82 των Παριζιάνων. Η διαδρομή της Λιλ προς την κορυφή εξελίχθηκε σε μαρτύριο, ειδικά στα τελευταία παιχνίδια της χρονιάς με την ανάσα του Εμπαμπέ και της παρέας του, κολλημένη στο σβέρκο της. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Μπουράκ Γιλμάζ που ξελάσπωσε πολλές φορές την ομάδα του με δικά του γκολ.

Στις τελευταίες 8 αναμετρήσεις, έβαλε την μπάλα στα δίχτυα 7 φορές μην επιτρέποντας τους “Σκύλους” να χάσουν και να παραμείνουν ζωντανοί στην διεκδίκηση του τροπαίου. Η Σταχτοπούτα της Γαλλίας συγκίνησε όλο το ποδοσφαιρικό κοινό αφού κατάφερε με ένα πολύ μικρό μπάτζετ  να κοντράρει στα ίσα ένα μεγαθήριο του ποδοσφαίρου που δεν λογαριάζει τα χρήματα. Βέβαια από εκείνη την στιγμή κι έπειτα, τα πράγματα άλλαξαν με ριζικές αλλαγές στο στρατόπεδο των νικητών.

Οι απουσίες της Λιλ

Ο βασικός τερματοφύλακας Μάικ Μαινιάν, σάλπαρε προς Ιταλία για λογαριασμό της Μίλαν, μετά την λήξη συμβολαίου του Ντοναρούμα. Το κενό έσπευσε να καλύψει, χωρίς επιτυχία (μέχρι στιγμής) ο Λέο Ζαρντίμ. Σε 2 παιχνίδια έχει 7 γκολ παθητικό. Την περσινή χρονιά ήταν δανεικός στην Μποαβίστα.

Μεγάλη και η απουσία του Μπουμπακάρι Σουμαρέ, στην μεσαία γραμμή, τον οποίο απέκτησε η ενθουσιώδη Λέστερ για 20 εκατομμύρια ευρώ. Ως αντικαταστάτης του στην Γαλλία, ήρθε ο νεαρός Αμαντού Ονανά από το Αμβούργο για 7 εκατομμύρια ευρώ.  Αυτή είναι και η μοναδική προσθήκη της ομάδας ως τώρα.

Η μεγαλύτερη πληγή, όμως, στον κορμό της Λιλ, αποτέλεσε η φυγή του προπονητή που χρεώθηκε την τεράστια επιτυχία, Κριστόφ Γκαλτιέ. Ο 54χρονος Γάλλος έκανε ένα μικρό εγχώριο ταξίδι από την “Πρωτεύουσα της Φλάνδρας”, στην Νίκαια. Όπως δήλωσε ο ίδιος ήταν όνειρο να μπορέσει κάποια στιγμή να αναλάβει την Νις. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αναδιοργάνωσε πλήρως την ομάδα φέρνοντας σημαντικές προσθήκες.

Οι ενισχύσεις της Νις

Πρώτη σημαντική προσθήκη στην άμυνα των Γάλλων, αυτή του Ζαν Κλερ Τοντιμπό. Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός αν και δεν κατάφερε ποτέ να βρει μια θέση στο βασικό σχηματισμό της Μπαρτσελόνα, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τους Νικαιώτες. Κόστισε μόλις 8,5 εκατομμύρια ευρώ, προορίζεται για βασικός και έως τώρα έχει δείξει πολύ θετικά δείγματα, καθώς ξέρει να μαρκάρει να αναχαιτίζει, να μπλοκάρει και να απομακρύνει τις επικίνδυνες μπαλιές από την εστία του Μπενίτεθ. Έχει κρατήσει δυο φορές το μηδέν στα παιχνίδια του γαλλικού πρωταθλήματος.

Παραμένουμε στην άμυνα με τον Μέλβιν Μπαρντ. Ταλεντάκι για το μέλλον, ο 20χρονος αριστερός μπακ προέρχεται από τις ακαδημίες της Λιόν και στο μέλλον ενδέχεται να αποτελέσει βασικό μέλος της ομάδας. Το κόστος μεταγραφής τους ανέρχεται στα μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει συμμετάσχει σε όλες τις μικρές Εθνικές της Γαλλίας. Φέτος το καλοκαίρι βρέθηκε στο Τόκιο, με την πατρίδα του προκειμένου να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην μεσαία γραμμή έχουμε ολική αλλαγή. Οι Γάλλοι μέσοι Πιέρ Λις Μελού και Γούιλαν Σιπρέν αποχώρησαν για τις Νόριτς και Πάρμα αντίστοιχα. Συνολικό κόστος 12,7 εκατομμύρια ευρώ. Στις θέσεις τους ήρθαν οι Μάριο Λεμίνα από την Σαουθάμπτον μετά τον τίμιο δανεισμό του στην Φούλαμ κι ο εξαιρετικός Πάμπλο Ροζάριο από την Αιντχόβεν. Ο Γκαμπονέζος κόστισε 5,5 εκατομμύρια ενώ ο Ολλανδός μέσος 6 εκατομμύρια.

H ολλανδική αγορά φάνηκε χρήσιμη, καθώς από την Ερεντβίζιε και την ΑΖ προέρχεται κι ο Κάλβιν Στενγκς. Ο νεαρός Άγγλος εξτρέμ είχε απασχολήσει στο παρελθόν, πολλούς αγγλικούς συλλόγους (ανάμεσα τους κι η Έβερτον) που προσπάθησαν να αποσπάσουν την μεταγραφή του. Ο Γκαλτιέ, βέβαια, ήταν αυτός που κατάφερε να τον φέρει στην Νίκαια. Στην Ολλανδία μετρούσε 15 γκολ και 17 ασίστ, ενώ κόστισε 15 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, τελευταία προσθήκη μέχρι στιγμής, ο Τζάστιν Κλάιφερτ, γιος του σπουδαίου Πάτρικ Κλάιφερτ. Εκρηκτικός πλάγιος επιθετικός, μετά από έναν δανεισμό στην Λειψία θα βρεθεί εκ νέου στην Γαλλία από την Ρόμα. Ίσως η τελευταία ευκαιρία για τον 22χρονο Ολλανδό να πείσει τον Μουρίνιο ότι αξίζει, θα τα δώσει όλα στην Λιγκ 1.

Η μεταξύ τους αναμέτρηση

Στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος, Λιλ και Νις διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Στο γήπεδο τους, οι “Σκύλοι” έπαθαν τρικυμία, με τον παλιό τους προπονητή να μην τους δείχνει κανένα έλεος. 4-0 το τελικό σκορ μετά από 2 γκολ του φοβερού Κάσπερ Ντόλμπεργκ, 1 γκολ και 1 ασιστ του Αμινέ Γκιουρί κι ακόμα ένα από τον Μπουνταουί. Η Λιλ αν κι είχε το μεγαλύτερο μέρος της κατοχής δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί. Κακές και οι τελικές προσπάθειες, καθώς από τις 11 τελικές, οι 7 βρέθηκαν εκτός στόχου. Από την άλλη πλευρά, αν και η Νις είχε τις ίδιες τελικές, τα σουτ εντός εστίας ήταν όσα τα εκτός των Λιλουά (7). Οι “Αετοί” δημιούργησαν περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες κατά την διάρκεια του αγώνα, ενώ παράλληλα είχαν και δυο δοκάρια.  

Η Λιλ σαφώς και ήξερε το μέγεθος της δυσκολίας που υπήρχε να υπερασπιστεί το στέμμα της, όμως πέφτει κατακόρυφα από το βάθρο, χωρίς αντίσταση. Από την άλλη μεριά, με τον Γκαλτιέ στο τιμόνι, η Νις ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον ευελπιστώντας σε μια καλή πορεία στην Γαλλία και μια θέση που οδηγεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Για περισσότερα παρόμοια άρθρα πατήστε ΕΔΩ

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments