Dodekanisos

Άνδρες της πολιτικής προστασίας πήγαν πόρτα πόρτα προκειμένου να ειδοποιήσουν τους κάτοικους των Μαριτσών να εκκενώσουν το χωριό. Η αλλαγή στη φορά των ανέμων είχε ως αποτέλεσμα να κατευθύνονται οι φλόγες απειλητικά προς το χωρίο και έτσι κρίθηκε απαραίτητη η εκκένωση του. Η ατμόσφαιρα από τους καπνούς είναι αποπνικτική και με δυσκολία μπορεί να αναπνεύσει κανείς. Παρόλα αυτά η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ενισχύσει με κάθε τρόπο την προσπάθεια της πυρόσβεσης και κυρίως σύσσωμή η νεολαία του χωρίου έχει ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες για να σώσουν το χωρίο. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι παρόντες στα social media τα μέτωπα της φωτιάς λίγο πριν τις 10μμ είναι σε δύο πλευρές κοντά στον Αϊ Νικόλα από Μαρίτσα προς Καλαμώνα και στην περιοχή Κερωνιάτη κοντά στο μοναστήρι της Σωτήρος. Οι φλόγες ποτέ πέφτουν και ποτέ φουντώνουν αλλά υπάρχουν πολλοί εθελοντές στην περιοχή και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο γιατί απ’ όπου πέρασε η φωτιά υπάρχει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης…
 
Στην διαδρομή όλη από Ψίνθο μέχρι Μαρίτσα μέσα στα καμένα, εξακολουθούν να καπνίζουν πολλά μισοκαμένα δέντρα που όταν ανεβαίνει η ένταση του αέρα λαμπαδιάζουν και πάλι με αποτέλεσμα να γίνονται εστίες αναζωπύρωσης. Ευτυχώς δεν υπάρχει δυνατός αέρας αυτή την στιγμή που επιτρέπει σε πυροσβέστες και εθελοντές να σβήσουν τις μικροεστίες.   

Έτσι με γεωργικά εργαλεία ανά χείρας αλλά και μπουλντόζες οι κάτοικοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και να σβήσουν μικρές εστίες φωτιάς, ιδιαίτερα τώρα που έχει πέσει σκοτάδι και τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να επιχειρούν. Στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής καθώς στο νησί έχουν πλέον φτιάσει ισχυρές δυνάμεις και πυροσβεστικά οχήματα τα οποία έχουν ενταχθεί στην μάχη με τις φλόγες.   

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments