Αρχική Videos “Η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει την εξάρτηση της από τις ΗΠΑ!”

“Η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει την εξάρτηση της από τις ΗΠΑ!”

0

«Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτηση της από τις Ηνωμένες Πολιτείες», ζητάει τώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αποφύγει να συρθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν». Αυτό επεσήμανε μιλώντας σε Γάλλους δημοσιογράφους, μέσα στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την Κίνα στην οποία πραγματοποίησε κρατική επίσκεψη. Ο ίδιος επεσήμανε για μια ακόμα φορά την ανάγκη «στρατηγική αυτονομία προκειμένου η Ευρώπη, να γίνει τρίτη υπερδύναμη».

Πρόσθεσε πως «ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι μπλέκεται σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, κάτι που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία» και τόνισε χαρακτηριστικά και τα εξής:
«Το παράδοξο θα ήταν ότι, νικημένοι με πανικό, πιστεύουμε ότι είμαστε απλώς οπαδοί της Αμερικής. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι… είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε μια κρίση στην Ταϊβάν; Όχι. Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα».

Λίγες ώρες μετά την πτήση του με κατεύθυνση το Παρίσι, η Κίνα ξεκίνησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, το οποίο η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι έδαφός της, αλλά οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να οπλίσουν και να υπερασπιστούν.

Ο Σι Τζινπίνγκ και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν υποστηρίξει με ενθουσιασμό την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας του Μακρόν και οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρονται συνεχώς σε αυτήν στις συναλλαγές τους με τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ηγέτες των κομμάτων και οι θεωρητικοί στο Πεκίνο είναι πεπεισμένοι ότι η Δύση βρίσκεται σε παρακμή και η Κίνα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και ότι η αποδυνάμωση της διατλαντικής σχέσης θα βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της τάσης.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments