Αρχική Videos “Η Ευρώπη είναι ένας …κήπος και ο υπόλοιπος κόσμος μια …ζούγκλα!”

“Η Ευρώπη είναι ένας …κήπος και ο υπόλοιπος κόσμος μια …ζούγκλα!”

0

Μια μάλλον ασυνήθιστη δήλωση έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Josep Borell, με αφορμή τα εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας στο Βέλγιο. Χαρακτήρισε την Ευρώπη σαν έναν κήπο και τον υπόλοιπο κόσμο μια …ζούγκλα. Χαρακτηριστικά είπε τα εξής:
«Ναι, η Ευρώπη είναι ένας κήπος. Φτιάξαμε έναν κήπο. Όλα λειτουργούν. Είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικής ελευθερίας, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής που θα μπορούσε ποτέ να δημιουργήσει η ανθρωπότητα – αυτά τα τρία πράγματα μαζί».

Σχολιάζοντας τον υπόλοιπο κόσμο τόνισε:
«Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι μια ζούγκλα, και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο. Οι κηπουροί πρέπει να το φροντίσουν, αλλά δεν θα το κάνουν χτίζοντας τοίχους. Ένας όμορφος μικρός κήπος που περιβάλλεται από ψηλούς τοίχους για να αποτρέψει την είσοδο της ζούγκλας δεν θα είναι λύση, επειδή η ζούγκλα έχει ισχυρή ικανότητα ανάπτυξης και ο τοίχος δεν θα είναι ποτέ αρκετά ψηλός για να προστατεύει τον κήπο».
Ο κηπουρός έπρεπε «να πάει στη ζούγκλα», συνέχισε ο Μπορέλ, και οι Ευρωπαίοι έπρεπε να είναι πολύ πιο αφοσιωμένοι στον υπόλοιπο κόσμο. «Διαφορετικά, ο υπόλοιπος κόσμος θα μας εισβάλει, με διαφορετικούς τρόπους».

Αναφερόμενος στην Ουκρανική κρίση, είπε:
«Αυτός ο πόλεμος ήταν μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πιο δυναμική και να πιέσει για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής θέσης – τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στη στρατιωτική και αμυντική πολιτική».

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments