Αρχική Videos “Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αδιάφορη για το θέμα της Ταϊβάν”

“Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αδιάφορη για το θέμα της Ταϊβάν”

0

Διαχώρισε πλήρως τη θέση της από τις πρόσφατες δηλώσεις του Εμμανουέλ Μακρόν σχετικά με το κατά πόσο η Ευρώπη θα έπρεπε να βοηθούσε τις ΗΠΑ εάν η Κίνα έκανε εισβολή στην Ταϊβαν, η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο Μακρόν πυροδότησε φόβους για τη διατλαντική συμμαχία με σχόλια ότι η Ευρώπη πρέπει να χαράξει μια ανεξάρτητη πορεία για την Ταϊβάν, μη ενεργώντας ως «οπαδός» των ΗΠΑ και χωρίς εμπλακεί σε κρίσεις που δεν την αφορούν.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα, ο Baerbock είπε ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αδιάφορη» για τις εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν, ενώ τόνισε ότι οι στενές συνεργασίες με εταίρους με κοινές αξίες όπως οι ΗΠΑ θα είναι ζωτικής σημασίας «όταν αντιμετωπίζουμε τις δικές μας απειλές για την ασφάλεια, όπως με τη Ρωσία».

«Βλέπουμε αυτήν τη στιγμή πόσο σημαντικό είναι να έχουμε συνεργάτες σε όλο τον κόσμο που μοιράζονται τις αξίες μας στο πλευρό μας όταν αντιμετωπίζουμε τις δικές μας απειλές για την ασφάλεια. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για εμάς, επειδή είμαστε ευάλωτοι ως Γερμανία και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην μπορούμε να αδιαφορούμε για τις εντάσεις στο στενό της Ταϊβάν», είπε η Μπέρμποκ.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της περιοχής για την Ευρώπη, τόνισε επίσης ότι το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου και το 70 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών μεταφέρονται μέσω της περιοχής και πρόσθεσε: «Η ελεύθερη πρόσβαση στα στενά της Ταϊβάν είναι επίσης προς το δικό μας οικονομικό συμφέρον».

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments